in

Hoćemo li ovoga tjedna znati tko ima parlamentarnu većinu?

Hoćemo li ovoga tjedna znati tko ima parlamentarnu većinu?
Slatka-Tajna.Eu
Hoćemo li ovoga tjedna znati tko ima parlamentarnu većinu?

Gosti emisije “Otvoreno”

Foto: HTV / HRT

Predstavnici Domovinskog pokreta održali su danas sastanke s predstavnicima SDP-a, a potom i s predstavnicima HDZ-a. No još uvijek se ne zna je li na pomolu formiranje parlamentarne većine. Nakon sastanaka pregovarači su tek kazali da će se sastanci nastaviti, a detaljnije o temama razgovora ne žele govoriti.

Profesor Damir Jugo, dekan Veleučilišta “Edward Bernays” kazao je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno da se još od izborne noći, nakon što smo vidjeli rezultate izbora, moglo vidjeti da je najizglednije da se parlamentarna većina sastavi u suradnji HDZ-a i Domovinskog pokreta. 

– S jedne strane imamo HDZ koji razgovara sa zastupnicima nacionalnih manjina i s Domovinskim pokretom, a s druge strane tu je Domovinski pokret koji razgovara i s HDZ-om, ali i sa svim drugim strankama, rekao je Jugo. 

– Čak i da se dogodio najnevjerojatniji scenarij, da su se dogovorili oko svega prvi ili drugi dan, sigurno ne bi to tako objavili i zapravo dezavuirali sve ono što su propagirali u izbornoj kampanji. Vidimo iz dana u dan da se stavovi postepeno približavaju. Pitanje je hoće li to biti ovaj tjedan ili idući, kazao je Jugo i dodao da svi ključni akteri djeluju mirno, samouvjereno i staloženo, osim onih koji su i do sada bili u oporbi i za koje je, kako kaže, vrlo neizgledno da će sudjelovati u sastavljanju parlamentarne većine.

Andrej Plenković se još u izbornoj noći opredijelio da će razgovarati s DP-om, tvrdi profesorica Smiljana Leinert Novosel. Smatrao je, kaže, da je najlogičnije da se od njih krene. 

– Da li se istodobno razgovori zbivaju i s nekim drugim, to ne moramo niti znati. Razgovori se ionako rade u uglavnom tišini, na određeni diskretan način. Potom se u različitim fazama dogovora, javno obznanjuju neke stvari. DP vodi računa o tome da se prema javnosti signalizira da se čvrsto drži svojih uvjerenja i da čvrsto stoje kod nekih principa, kazala je Leinert Novosel. 

Smatra da pregovori ne moraju biti previše brzo, jer brzina, kaže, kojiput signalizira da je to bilo suviše lako.

– Neki čak govore i o tome da su možda mogući dogovori tek nakon izbora za Europski parlament. Različite su taktike u pitanju, izjavila je i dodala da HDZ s partnerima i DP imaju izgledno više šanse za parlamentarnu većinu, a posebno ako im se uključi i neki član drugih stranaka iz npr. Hrvatskih suverenista, Fokusa i slično.

– Druga strana ponavlja izbore nakon izbora, može se slikovito reći. Pokušava opet okrupnjavati svoju priču i dovesti je na vlast. Mislim da je već svima jasno polako da njihova komunikacija prvenstvo služi u svrhu zadržavanja u javnosti, komunikacije u javnosti u svrhu zapravo odrađivanja jednog dijela kampanje za europske izbore, istaknula je Leinert Novosel.

Profesor Anto Mikić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta napominje da je pitanje kako će se Domovinski pokret do kraja pregovora odnositi u vezi s pitanjem SDSS-a u parlamentarnoj većini. 

– Oni, s obzirom na svoje birače, ne mogu odustati ili bar ne mogu priznati da odustaju od toga da ne žele SDSS u vladi u kojoj će sudjelovati, kazao je i napomenuo da je isto tako činjenica da ako HDZ i DP budu nastojali bez manjina formirati većinu onda će im trebati neki drugi zastupnici.

– Ne treba zaboraviti ni činjenicu da HDZ ima dosta dugu povijest dobrih odnosa i dobre suradnje s manjinama i da su tih osam zastupnika nacionalnih manjina već u nekoliko zadnjih izbornih ciklusa omogućavali HDZ-u da ostanu na vlasti, odnosno da formiraju većinu. Vjerojatno HDZ dugoročno razmišlja da će mu na nekim budućim izborima tih osam mandata možda biti važnije od trenutačnih zastupnika DP-a. Ne vjerujem da će HDZ i zbog europske politike i europskog lica kojega želi pokazati svijetu i Europi, a i zbog dosadašnje dobre suradnje koje je imao s manjinama – tako lako odustati od suradnje, kazao je.

Smatra da su neostvarivi mnogi od uvjeta koje DP postavlja HDZ-u. Potom je spomenuo pitanje financiranja lista Novosti i kazao da o tome ni do sada nije odlučivao parlament niti HDZ, već Savjet za nacionalne manjine.

“Suradnja s manjinama u Hrvatskoj je postala standard, to treba njegovati”

Mikić je istaknuo kako razumije da DP ne može odustati od svoje retorike i zahtjeva da ne želi sa SDSS-om i Možemo! u Vladu, ali kaže kako će buduća Vlada trebati nekakvu suradnju, oslonac u manjinama, bila ta Vlada desna ili lijeva i to ne samo zbog broja mandata ili broja glasova, već zato što je to postao neki standard.

Vlade unazad više od 20 godina u Hrvatskoj dobro surađuju s manjinama i to treba njegovati i dalje. Mi kao država od toga nismo imali štete, a imali smo puno koristi.

Anto Mikić

Svakako je bolje, dodaje Mikić, npr. srpsku manjinu držati dalje od “srpskog sveta”, islamsku zajednicu držati dalje od radikalnih pokreta.

“HDZ treba biti zadovoljan rezultatima izbora”

Jugo navodi kako je jasno da bi Andreju Plenkoviću bilo puno lakše da je HDZ na izborima dobio 5-6 zastupnika više, pa bi onda Vladu mogao formirati uz potporu nacionalnih manjina i još eventualno nekog zastupnika, kao što je bilo 2020. godine. To što je HDZ na ovim izborima dobio pet zastupnika manje nego 2020., a s obzirom da su na vlasti u kontinuitetu osam godina, Jugo smatra da HDZ s tim treba biti zadovoljan. 

– HDZ i DP su svjetonazorski bliske stranke. Dio članova i istaknutih dužnosnika DP-a su bili izrazito bliski HDZ-u ili su pak bili u HDZ-u. Oni su bili ono konzervativnije krilo stranke. Plenković je HDZ više vodio prema centru. Ali ne bih rekao da će on imati bilo kakvih problema, bilo reputacijskih ili percepcijskih u smislu suradnje s DP-om, kazao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Smiljana Leinert Novosel

Foto: HRT / HTV

“Plenković cijeni ovakve izazovne situacije gdje se treba dokazivati, taktizirati”

Domovinski pokret ima interesantnu poziciju, tvrdi Leinert Novosel. Cijelo vrijeme održava sastanke i s HDZ-om i sa SDP-om. Postavlja se pitanje zašto oni to čine. 

– Mislim da to čine da bi još više dobili na važnosti i na cijeni u pregovaračkom procesu. Nekada je to bilo trgovanje takvog tipa da se naprosto gledalo i na lijevu i na desnu stranu podjednako. Interesantno je bilo samo doći na vlast. Tako da mi se čini da su pregovori sada puno koherentniji. Nakon nekog vremena budu polučili rezultatom. Uvjerena sam da će uspjeti to učiniti HDZ. Ako ništa drugo to je poseban užitak za premijera Plenkovića koji cijeni ovakve izazovne situacije gdje se treba dokazivati, taktizirati i da treba doći do nekakvog pozitivnog rezultata. Vidim da je to dosta drugačija priča od one iz 2015. godine, dodala je.

SDP i dalje poziva na formiranje antikorupcijske većine. Mikić smatra da SDP zapravo predlaže nove izbore, a ne ustanovljenje nove većine. 

– Ne vjerujem da bi SDP s DP-om ili s Mostom mogao sastaviti novu većinu, koju bi onda podupiralo još i Možemo!. Ne vidim koja bi to koherentna politika bila koja bi tako raznolike političke opcije na našem političkom nebu uspjela dovoljno spojiti da oni oforme jednu vladu koja bi bila funkcionalna. S druge strane ja ju gledam I u kontekstu već započete predizborne kampanje za europske izbore. Naravno da je teško očekivati možda da se prizna poraz usred kampanje, kazao je.

Damir JugoDamir Jugo

Damir Jugo

Foto: HRT / HTV

Jugo: SDP odgovornost za svoj neuspjeh želi prebaciti na nekog drugog

Postizborna retorika bi, tvrdi Jugo, izgledala potpuno drugačije da nam ne slijede europski izbori. Vjerojatno bi, kaže, glasovi nezadovoljnih unutar SDP-a bili puno glasniji nego što su sada.

– Svako iskakanje iz kolosijeka ili stranačkog jedinstva, definitivno bi direktno štetilo kampanji SDP-a za europske izbore. Da nema europskih izbora vjerujem da bi to bilo puno žešće, kazao je Jugo.

– SDP odgovornost za svoj neuspjeh, koji će biti manifestiran time da evidentno neće uspjeti sastaviti ni vladu, a gotovo sigurno niti većinu u parlamentu, želi suptilno prebaciti na nekog drugog, u ovom slučaju na Domovinski pokret. Ako bolje pogledamo njihove izjave ili izjave njihovih predstavnika vrlo lako ćemo primijetiti obrazac da se konstantno poziva DP, izravno ili neizravno – nemojte podržati HDZ, vidjet ćemo tko će iznevjeriti svoje birače, sjetite se što smo slušali u kampanji, a što imamo sada. Međutim, zapravo iza toga stoji apologija za evidentno neuspješan rezultat SDP-a na parlamentarnim izborima, kazao je.

Gdje je Zoran Milanović?

U cijeloj toj priči još jedino nedostaje glavni lik, akter koji je privlačio najviše pozornosti kampanje, kazala je Leinert Novosel.

– Počeo se distancirati vrlo jako i jasno nakon što su počeli pristizati izborni rezultati u izbornoj noći. Podigao je u jednom trenutku interes za SDP, ali ga je isto tako naglo i oduzeo svima onima koji su se sada ostali boriti u ime SDP-a konkretno na terenu, dodaje.

Vjerojatno već razmišlja o tome kakvu će poziciju zauzeti za predsjedničke izbore koji također slijede u ovoj godini.

Smiljana Leinert Novosel

Mikić ne vjeruje da bi novi izbori bitno promijenili sadašnju situaciju

Ne postoji puno aktera na političkoj sceni kojima bi novi izbori stvarno trebali, tvrdi Mikić. Smatra da bi i izlaznost bila znatno manja nego na travanjskim izborima, pa bi onda i rezultat, kaže, bio manje reprezentativan. Ne vjeruje niti da bi se bitno promijenili brojevi mandata.

– Možda je vrijeme da pomalo dedramatiziramo ovu priču oko sastavljanja nove vlade, izbora i rezultata. Danas su objavljeni službeni rezultati izbora. Sada tek počinju teći rokovi za saziv Sabora. Vjerujem da ćemo u iduća tri tjedna biti puno pametniji, kazao je Mikić.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Evroliga kaznila Atamana i PAO

Evroliga kaznila Atamana i PAO

Sančez napušta Inter na kraju sezone

Sančez napušta Inter na kraju sezone