in

Vlasti RS bez objašnjenja zašto je propao zakon o femicidu

Vlasti RS bez objašnjenja zašto je propao zakon o femicidu
Slatka-Tajna.Eu
Vlasti RS bez objašnjenja zašto je propao zakon o femicidu

Muž ubio suprugu, a onda sebe. Ovo je policijski izvještaj nastao 15. maja u okolini Foče, na istoku Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove institucije.

To je bio prvi slučaj femicida ove godine u Republici Srpskoj (RS), a četvrti u Bosni i Hercegovini (BiH).

Femicid kao termin trebalo je da bude ugrađen u novu verziju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama u RS. Početkom novembra prošle godine nova verzija ovog zakona u formi nacrta je jednoglasno usvojena u skupštini ovog bh. entiteta.

Nakon toga se, međutim, nekoliko konzervativnih i desničarskih udruženja otvorenim pismom oglasilo protiv zakona. Tražili su da se Nacrt povuče iz procedure, a podršku im je tada pružio i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Zakon nakon toga nije upućen u drugu fazu usvajanja, a početkom maja je za to istekao zakonski rok od šest mjeseci.

Konkretni razlog odustajanja od dalje procedure sa zakonom, ako je suditi po odgovoru nadležnog ministarstva upućenog RSE, nije poznat.

“S obzirom na to da je riječ o izuzetno značajnoj temi u društvu, na koji način će se dalje raditi na ovom zakonskom rješenju odlučiće Vlada Republike Srpske”, navodi se u odgovoru Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Navode da su u nekoliko gradova RS organizovali okrugle stolove, “nakon što su se u javnosti pojavile određene nedoumice u vezi sa ovim Nacrtom”.

Takođe, ističu da će buduće zakonsko rješenje biti “u najboljem interesu žrtve”, te da je i po važećim zakonima, nasilje u porodici krivično djelo.

Femicid ne postoji kao zasebno djelo u Krivičnom zakoniku RS, iako postoji član koji navodi da je krivično djelo iz mržnje ono koji je počinjeno između ostalog i zbog “rodnog identiteta nekog lica”.

Na nivou BiH nema zakona koji tretira femicid kao krivično djelo, kao ni u drugom bh. entitetu, Federaciji BiH.

BiH je 2014. usvojila Istanbulsku konvenciju, instrument koji obavezuje države na borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

‘Ne postoji klima za zakon o femicidu’

Nakon što je prošlog avgusta Nizamu Hećimović u Gradačcu, na sjeveroistoku BiH, ubio njen bivši partner, Vlada RS je najavila ovaj zakon, te osnovala radnu grupu koja je trebalo da sačini nacrt zakona o femicidu.

Gordana Vidović, direktorica udruženja “Budućnost” iz Modriče na sjeveru BiH i članica radne grupe, kaže za RSE da je tada postojala “povoljna klima” da se nešto uradi.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo bila je, kaže, sve više skeptična, obzirom da se radi o “revoluciji u pravnom sistemu RS”.

Pojašnjava da nije bilo određeno održavanje javnih ili stručnih rasprava nakon usvajanja Nacrta, ali da je odluka o okruglim stolovima donesena naknadno, kada je, kako navodi, “antirodni pokret” počeo ozbiljnije da se bavi zakonom.

“Organizovani su okrugli stolovi gdje su oni bili vrlo oštri, mada nisu imali dovoljno argumentacije, nisu znali u stvari da objasne šta je to što njima najviše smeta, osim što su stalno zagovarali – mi želimo da bude porodica, da se ne rastura na ovaj način, uvešće se istopolni brakovi itd, što apsolutno nema veze sa tim, zakon se time uopšte ne bavi”, rekla je Vidović.

Ne očekuje da će zakon opet da “oživi”, ali smatra da će se, ako se bude radilo na novom tekstu, izbjegavati pojam rodno zasnovanog nasilja.

“Kad je nama sugerisano nakon što su brojne organizacije pokrenule to pitanje, radna grupa je izbacila termin femicid, pa je uvela ‘sprečavanje ubistva žena’. Tako da, mi se i mogli smo to na jedan bezbolniji način uraditi da nikom ne smeta”, naglasila je Vidović.

Vidović, koja vodi sigurnu kuću u Modriči, upozorava da postojeći Zakon o zaštiti od nasilja u porodici nije funkcionalan u praksi, jer nema sinhronizacije među institucijama.

Ističe da je sve više žrtava u sigurnim kućama, koje preživljavaju razne oblike rodno zasnovanog nasilja, “što dovodi u pitanje i spremnost institucija da ih podrže i rade na tim problemima”.

Ko je bio protiv zakona?

Povodom Nacrta zakona, u januaru se 21 organizacija iz RS otvorenim pismom obratila entitetskom parlamentu, te tražila odbacivanje zakona.

Među organizacijama protiv Nacrta su bile desničarske grupe kao što su Srbsko sabranje “Baštionik”, Srbski narodni pokret – Izbor je naš, te Ravnogorski pokret otadžbine srpske – okrug Krajina.

Tu su bile i konzervativne, porodično orijentisane organizacije kao što su Fondacija “Za porodicu”, Konzervativni klub, i udruženje “Roditelji za prava djece”.

Milorad Dodik, predsjednik RS, tada je pružio podršku organizacijama na mreži X, rekavši da je “neprihvatljivo da se na ovaj način na mala vrata uvodi rodna ideologija”.

Jelena Sarafijan, predsjednica udruženja “Roditelji za prava djece”, kaže za RSE da ne vjeruje da je zakon povučen iz procedure zbog njihovog protivljenja.

“Udruženja su možda bili pokretači jedne inicijative, ali je definitivno šira društvena zajednica i javno mnenje dalo svoj konačan sud o ovom nacrtu”, smatra Sarafijan.

Za njih i druge organizacije, bilo je sporno, između ostalog, pominjanje femicida, za koji tvrdi da nisu dobili odgovor kako će zaštititi žene kao termin, kao i široka definicija porodice.

“Zatim je definicija nasilja suviše široko postavljena, sve se može smatrati nasiljem, zatim su djevojčice izjednačene sa ženama u smislu ovog zakona”, kazala je ona.

Rekla je da porodica treba biti posebno zaštićena u društvu, te da zakoni trebaju štititi sve članove porodice, a “ne dovoditi do diskriminacije pojedinih njenih članova”.

Ona očekuje da će Vlada RS pristupiti izradi novog zakonskog nacrta, koji će biti “u interesu svih članova društva”.

Ovo udruženje na svom vebsajtu navodi da su im ciljevi zaštita prava i stvaranje boljih uslova života djece. Između ostalog, navode da se protive vakcinaciji djece protiv covid-19 i humanog papiloma virusa (HPV).

Takođe navode da se “rana seksualizacija i rodna propaganda (ideologija) mora zabraniti u udžbenicima i školama”.

Petrić: Femicid prepoznat kao specifičan oblik nasilja

Fondacija “Udružene žene” iz Banjaluke od 2007. godine vodi sigurnu kuću u ovom gradu, te su i oni imali svoje prijedloge za tekst zakona.

Aleksandra Petrić, programska direktorica Fondacije, za RSE kaže da je “problematično” što zakon nije otišao u dalju proceduru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Naročito zbog toga što se novim zakonom trebalo unaprijediti postupak izricanja hitnih mjera, zaštite i zaštitnih mjera, budući da su postojali određeni problemi u praksi”, kazala je Petrić.

Prema sadašnjoj proceduri, institucija koja može pokrenuti postupak izricanja mjera zaštite žrtve, poput policije, prvo mora podnijeti zahtjev sudu.

“Sud dok odluči to traje određeno vrijeme, a u to vrijeme postoji visoki rizik da će žrtva biti izložena nasilju, ponovljenom nasilju, od strane partnera”, pojašnjava Petrić.

Ovo su, navodi Petrić, kritični momenti u kojima se može desiti femicid, te je važno da “policija ima mandat da na licu mjesta izriče mjere”.

Pominjanje femicida u zakonu je značajno jer se prepoznaje kao specifičan oblik nasilja, smatra Petrić.

“Većina femicida, odnosno ubistava žena zato što su žene se i dešava u porodičnom kontekstu. Dakle, ili se dešava ubistvo od strane bračnog partnera ili od strane intimnog partnera s kojim žrtva živi u vanbračnoj vezi”, kaže Petrić.

Prema njoj, stavovi organizacija suprotstavljenih zakonu su pogrešno usmjereni.

“Mislimo da ono što su oni ponudili u kontekstu zalaganja za neusvajanje ovog zakona, apsolutno ne zasniva se niti na praksi niti na nekim naučnim stavovima, već predubjeđenjima koja apsolutno nemaju veze sa materijom zakona”, ocjenjuje Petrić.

Nasilje u porodici u RS je jedna od problematičnijih pravnih oblasti, i pod uticajem raznih organizacija a ne struke, smatra Ljubinko Mitrović, doktor pravnih nauka i bivši ombudsman Bosne i Hercegovine.

On za RSE kaže da ima osjećaj da se “ne snalazimo u ovoj oblasti i dosta često donosimo zakonska rješenja koja traju svega nekoliko mjeseci pa ih mijenjamo”.

Kaže da ne podržava eksplicitno uvođenje femicida u zakon, ali smatra da treba proučiti zakonska rješenja Evropske unije i zemalja regiona, te ih primjeniti na domaćem terenu.

Ističe da zakonske izmjene trebaju u potpunosti da zaštite žrtvu i djecu, a nasilnik treba da naiđe na “osudu kompletnog društva”, umjesto da i dalje živi normalnim životom.

Šta piše u povučenom zakonu?

Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama, usvojen jednoglasno na sjednici Narodne skupštine RS početkom novembra prošle godine, definiše nasilje u porodici, ali i femicid kao “lišenje života žene izvršeno, u potpunosti ili djelimično, zbog njene pripadnosti ženskom polu”.

U smislu zakona, femicid je moguć u ime kulture, običaja, vjere, tradicije, časti ili drugih razloga netrpeljivosti.

Ipak, zakon nije otišao tako daleko i propisivao veće kazne za nasilnike, nego je uglavnom određivao novčane kazne za one koji ne prijavljuju nasilje ili institucije koje ne rade po pravilima.

Prema osumnjičenom za nasilje u porodici ili prema ženama, zakon je predviđao hitne mjere, kao što je udaljenje iz stana ili kuće, te zabranu približavanja ili komunikacije sa žrtvom.

Mjere određuje nadležni policijski službenik, može trajati do 48 sati a sud može da je produži do 30 dana.

Zakon je precizirao i funkcionisanje sigurnih kuća u RS, te da je boravak žrtava u njima plaćen iz entitetskog budžeta.

Besplatna SOS telefonska linija za žrtve nasilja je takođe uvedena u zakon, a i ona bi bila finansirana iz budžeta.

Predloženo je i osnivanje Savjeta za suzbijanje nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, koji bi imenovala Vlada RS, a čiji zadatak bi bio praćenje provođenja mjera.

Dio ovih odredbi se nalazi u postojećem Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici RS, koji je na snazi od 2012. godine.

U obrazloženju propalog Nacrta, navedeno je da važeći zakon ne obezbjeđuje punu zaštitu žrtava nasilja u porodici, te da je Nacrt proširen “na suzbiјanje nasilja prema ženama, sprečavanje femicida kao naјtežeg oblika i posljedice nasilja prema ženama”.

Kako prijaviti nasilje u BiH?

U Bosni i Hercegovini postoje SOS telefoni za prijavu nasilja u oba entiteta.

Gender centar Federacije BiH uspostavio je SOS telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici na teritoriji ovog entiteta.

SOS liniju 1264 za područje Republike Srpske uspostavile su 2005. godine četiri nevladine organizacije i Gender Centar Republike Srpske.

Nasilje se može prijaviti i na broj 033 222 000.

Na području BiH postoji osam sigurnih kuća sa ukupno 200 raspoloživih mjesta za žene i djecu žrtve nasilja. Sigurne kuće nalaze se u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici, Mostaru, Modriči, Banjaluci i Bijeljini.

Fondacija lokalne demokratije nudi besplatnu pravnu pomoć na brojeve telefona 033 570 560 i 033 570 561.

Psihološko, kao i pravno savjetovalište, nudi organizacija Medica Zenica. Oni imaju i centralu na koju se može prijaviti nasilje na broj 032 463 920.

U udruženju Udružene žene Banjaluka postoji besplatno pravno savjetovalište, a termin se može dobiti pozivom na brojeve 051 463 143 i 051 462 146.

Broj policije je 122.

BiH je 2014. godine usvojila Istanbulsku konvenciju, međunarodni sporazum Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Cilj Konvencije je nulta tolerancija na nasilje.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MARIJA KULIĆ PROKOMENTARISALA TRUDNOĆU MILICE U ELITI: Nije ostala imuna ni na Maju i Stanislava, on Maju ne vodi kući

MARIJA KULIĆ PROKOMENTARISALA TRUDNOĆU MILICE U ELITI: Nije ostala imuna ni na Maju i Stanislava, on Maju ne vodi kući

Slatko od šumskih jagoda

Slatko od šumskih jagoda