in

Poslodavci traže hitna rješenja za rasterećenje plaća, liberalizaciju tržišta radne snage i smanjenje parafiskalnih nameta

Poslodavci traže hitna rješenja za rasterećenje plaća, liberalizaciju tržišta radne snage i smanjenje parafiskalnih nameta
Slatka-Tajna.Eu
Poslodavci traže hitna rješenja za rasterećenje plaća, liberalizaciju tržišta radne snage i smanjenje parafiskalnih nameta

Održani su sastanci sa poslodavcima iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Prozora/Rame, Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Mostara, Ljubuškog, Čapljine, Čitluka i Stoca, tokom kojih je razgovarano o trenutnoj situaciji u poslovnom okruženju, pa i o problemima i preprekama sa kojima se susreću privrednici u poslovanju kako na nivou države, entiteta i kantona, tako i u lokalnim zajednicama.

„Bez obzira u kojem dijelu FBiH poslovali, poslodavci kao najveće probleme i prepreke poslovanju ističu preveliko opterećenje cijene rada, koje je i dalje među najvećima u Evropi, nedostatak kvalitetne radne snage i skupe i brojne parafiskalne namete. No, osim ovih zajedničkih problema za sve poslodavce i kompletan prostor BiH, postoje i određene prepreke razvoju poslovanja, koje su specifične za pojedine lokalne zajednice.

Svaka lokalna zajednica je specifična i ono što predstavlja problem u jednoj lokalnoj zajednici, pokazuje se nije nužno ključni problem u drugoj“, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik  Udruženja .

I dalje ostaje najvažniji zajednički interes i prioritet  donošenje propisa o doprinosima i porezu na dohodak, porezu na dobit, minimalnoj plaći, zdravstvenom osiguranju, posredovanju u zapošljavanju, energetici, zapošljavanju  stranaca, porezu na dodatnu vrijednost itd.

I na ovim sastancima su se čuli apeli za hitne izmjene radnog zakonodavstva u cilju liberalizacije tržišta radne snage, jer se u svim gradovima i općinama osjeća nedostatak radne snage, a trend odlaska na rad u druge zemlje se nastavlja i u tekućoj turističkoj i građevinskoj sezoni se i pojačava.

„Zemlje Evropske unije i regiona donose aktivne mjere kako bi privukle strane radnike, pa tako i radnike iz BiH. Evo, nedavno smo imali priliku pročitati da je Njemačka udvostručila broj viza koje će izdavati građanima država Zapadnog Balkana u svrhu rada i za ovu godinu taj broj iznosi 50.000. Čak se zbog povećanog  interesa za rad u Njemačkoj, organizira i lutrija za pristup tržištu rada u toj zemlji! U isto vrijeme u BiH se čini nedovoljno kako bi se zadržali radnici, liberaliziralo tržište radne snage, rasteretila privreda i unaprijedio poslovni ambijent“, naglašavaju iz UPFBiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Poslodavci pozdravljaju svaki napor vlasti u tom pravcu i pozdravljaju jučerašnje usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH kojim je omogućen rad studenata, ali to smatraju tek prvim korakom u pravcu jačanja tržišta radne snage kroz razvijanje domaćih kapaciteta.  Pozivaju se poslodavci i studenti koji žele raditi u FBiH da iskoriste ovo novousvojeno zakonsko rješenje, kojim se omogućava da studenti u FBiH mogu tokom godine raditi do 180 dana kroz zaključivanje najviše dva ugovora o privremenim i povremenim poslovima kod poslodavca u FBiH .

„Moramo i dalje raditi sa vlastima na hitnom razdvajanju aktivnih i pasivnih tražitelja posla sa evidencija nezaposlenih, unaprijediti i promovirati prava na rad osoba sa invaliditetom, penzionera koji mogu i žele raditi, ali također prilagođavati politike i propise i pojednostavljivati procedure za zapošljavanje stranih radnika, osoba pod međunarodno-pravnom zaštitom i drugo“ naglašavaju poslodavci.

Tokom sastanaka u Hercegovini i Srednjoj Bosni, spomenuta su i pitanja dualnog obrazovanja, potrebe jačanja lokalne komunalne infrastrukture za rad i poslovanje, rad inspekcija, usklađivanje propisa i unapređenje razvoja energetskog sektora, potreba za jačanje digitalizacije u poslovanju i dr.

Iz UPFBiH ističu veliki interes poslodavaca za prisustvo sastancima širom FBiH, što je rezultiralo nizom konkretnih prijedloga i sugestija koje će u konačnici biti pretočene u zajedničke inicijative i koje će Udruženje predstaviti nadležnim predstavnicima vlasti u narednom periodu.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

POZIV KOJI SE NE ODBIJA: Švajcarska želi da ih Milica Pavlović predstavlja na Evroviziji

POZIV KOJI SE NE ODBIJA: Švajcarska želi da ih Milica Pavlović predstavlja na Evroviziji

Takve djevojčice se rađaju jednom…

Takve djevojčice se rađaju jednom…