in

Od ožujka nova poskupljenja, Vlada priprema paket mjera

Od ožujka nova poskupljenja, Vlada priprema paket mjera
Slatka-Tajna.Eu
Od ožujka nova poskupljenja, Vlada priprema paket mjera

Vlada donosi mjere protiv rastuće inflacije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od sutra poskupljuje voda u Zagrebu i njegovu prstenu za 15 posto. Nove cijene najavili su i brojni veliki dobavljači i trgovci. Poskupjet će mnogi proizvodi – od prehrambenih do toaletnih, i to za najmanje 10 posto. Premijer je s druge strane najavio novi paket mjera pomoći, i građanima i gospodarstvu, koji bi na snagu trebao stupiti prvog travnja.

Povećanje cijena za ožujak najavilo je 60 dobavljača. Riječ je mahom o uvoznim proizvodima. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da to znači i određene korekcije maloprodajnih cijena na policama trgovina.

– Sigurno da će inflatorni pritisci ispuhivati i da više tako snažnog rasta cijena neće biti, u tome smislu je i važno ograničiti ove cijene enegrenata, poručila je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

U osječkoj Saponiji neće se pridružiti novom valu poskupljenja. Ističu da su prevladali nepovoljne utjecaje visokih cijena energenata i sirovina.

– Godina neće biti godina profitabilnosti nego godina ulaganja u naše brendove. Procjena je takva da mi nećemo dizati cijene ove godine, rekla je Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.

Sever o poskupljenjima: Idu u lov za profitom, potpore treba uvjetovati

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekao je kako od Vlade očekuju da nastavi s pomoći građanima, a da potpore koje daju gospodarstvu uvjetuje time da onaj tko je potporu dobio, mora na krajnjoj cijeni pokazati da ima socijalnu osjetljivost.

– Od Vlade očekujemo i tražimo da i dalje nastavi potpore prema građanima – i kada je riječ o struji, plinu, vaučerima za pomoć energetski siromašnima, dodatnim potporama za umirovljenike, ali jednako tako da ove potpore koje daje gospodarstvu uvjetuje time da onaj tko je potporu dobio, mora pokazati na krajnjoj cijeni da ima socijalnu osjetljivost kada je riječ o javnom novcu i građanima, rekao je Sever.

Onaj tko to neće raditi, taj neće dobiti potporu, dodao je, poručivši kako najavljena poskupljenja nemaju nikakvog utemeljenja.

– Svi su oni dizali cijene tijekom prošle godine, u međuvremenu se nisu dogodila nikakva poskupljenja ni energenata niti bilo čega drugoga što bi uzrokovalo daljnji pritisak na povećanje cijena što znači samo jedno – da su krenuli u lov za dodatnim profitom, ocijenio je Sever.

Sve ono što su možda gubili tijekom 2020., 2021. i 2022. u inflaciji, a cijelo vrijeme su podizali cijene, izgleda da sada žele nadoknaditi, dodao je, posebice je tu riječ o stranoj robi koja dolazi preko distributera u Hrvatsku, a kod njih je vrlo jasno da i dioničari očekuju povećane prihode na svojim dionicama.

Sever je rekao kako očekuje da će istodobno domaći proizvođači koji nemaju vitalnih potreba za povećanjem cijena znati iskoristiti ovu prigodu da se izbore za veće tržišne udjele, dok kupci mogu poslati poruku da neće kupovati od onih koji poskupljuju.

Svi su oni dizali cijene tijekom prošle godine, u međuvremenu se nisu dogodila nikakva poskupljenja, što znači samo jedno – da su krenuli u lov za dodatnim profitom.

Krešimir Sever

Najviše energije troše oni s najvišim primanjima

Tako, ako se govori o električnoj energiji, pojasnio je iznova ministar financija Marko Primorac, u jesenskom paketu je polugodišnja potrošnja do 2500 kilovatsati (kWh), koja predstavlja i određenu prosječnu potrošnju kućanstva, visoko subvencionirana i cijena joj je praktički ostala “na pretkriznim vremenima”, dok drugu komponentu čini potrošnja iznad 2500 kWh, za koju je utvrđena viša tarifa.

– Moj osobni stav je da bi tu višu tarifu trebalo dodatno fleksibilizirati, odnosno pustiti je da se približi onim tržišnim okolnostima, istaknuo je Primorac.

Dodatno je pojasnio da najviše energije troše upravo oni s najvišim primanjima, jer imaju i najviše uređaja, poput klima uređaja, hladnjaka i sl.

– Potrebno je dizajnirati mjere, odnosno subvenciju električne energije, na taj način da oni koji troše iznad prosječne razine, a to su oni koji imaju više sredstava, u većoj mjeri participiraju, odnosno da im ta subvencija, koju plaćaju svi građani Hrvatske, bude manja” poručio je Primorac, dodajući da takav stav zastupa i u Vladi, a nakon razgovora na kraju će se donijeti odluka za koju svi smatraju da je najbolja.

Primorac ne vidi razloge za poskupljenja, kaže da građani imaju izbor

Upitan o poskupljenjima koje su od sutrašnjeg dana najavili trgovci, Primorac je rekao da ministar gospodarstva Davor Filipović komunicira sa svima koji su takva poskupljenja najavili.

Ponovio je da trenutno ne vidi razloge kojima se takva poskupljenja mogu pravdati, s obzirom na smanjenja cijena energenata i ostalih inputa, no i ustvrdio da građani imaju izbor.

– Ako sam dobro razumio, uglavnom se radi o poskupljenjima uvoznih robnih marki, za koje trgovci tvrde da njima poskupljuju dobavne cijene. Ako je tome tako i ako su domaće marke jeftinije i ako se njihova cijena ne mijenja, građani imaju izbor. To je vrlo jednostavno, poručio je Primorac.

Smatra da bi se i drugi trgovački lanci, po uzoru na trenutna tri, trebali pridružiti “bijeloj listi” koju je formiralo Ministarstvo gospodarstva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Mislim da svatko tko se zalaže za tržišno gospodarstvo i za razvoj tržišta, mora biti svjestan činjenice da netko, kako bi mogao donositi informirane odluke o tome gdje obavljati kupovinu, mora znati kakve su gdje cijene, izjavio je Primorac.

Ako idete kažnjavati one koji su profitabilni, a spašavati one koji su gubitaši to bi bila loša poruka svima

Hrvoje Bujas

UGP nada se da se novim paketom neće kažnjavati profitabilne poduzetnike

U Glasu poduzetnika očekuju da Vlada novim paketom mjera neće kažnjavati profitabilne poduzetnike, s obzirom na najave da bi veliku ulogu u davanju potpora mogao imati dohodovni cenzus.

– Ako idete kažnjavati one koji su profitabilni, a spašavati one koji su gubitaši to bi bila loša poruka svima. Nadam se da to nije put u tome kontekstu, ali dobro teško je pričati o mjerama koje još nisu stavljene na stol, kazao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas.

Tržište će naravno činiti svoje, ali nije dobro da se dižu cijene ako za to nema neke realne potrebe.

Andrej Plenković

Plenković: Nije dobro da se dižu cijene ako za to nema neke realne potrebe

Premijer Andrej Plenković je ponovio da cijeli ekonomski tim Vlade radi na tom paketu, pri čemu se “pažljivo nastoji pronaći mjere koje će biti kalibrirane, primjerene trenutku, uz fokus na energente”.

Namijenjene su onima kojima je potrebno u ovim kriznim okolnostima dati ruku i pomoći im, kao što im se pomoglo i do sada, rekao je predsjednik Vlade, dodajući da se balansom mjera želi zadržati ekonomski i socijalni standard hrvatskih građana, kao i “pod svaku cijenu” očuvati socijalnu koheziju i izbjeći socijalnu frakturu.

– To smo do sada u potpunosti uspjeli, bilo da je riječ o covidu, bilo da je riječ o ekonomskim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, ustvrdio je Plenković, koji je dodao da kada paket bude gotov, tada će biti i predstavljen javnosti.

Upitan kako se boriti s najavljenim poskupljenjima nekih stranih brendova, koja bi trebala stupiti na snagu sutra, Plenković je odgovorio da se to može i uspoređivanjem cijena, podsjetivši na aplikaciju Kretanje cijena koju je uspostavilo ministarstvo gospodarstva.

Pozdravio je što je dio trgovačkih lanaca “deklarirao ogromnu paletu proizvoda” na toj aplikaciji, pa građani sada imaju mogućnost birati proizvode tamo gdje su povoljniji.

– Tržište će naravno činiti svoje, ali nije dobro da se dižu cijene ako za to nema neke realne potrebe, u smislu rasta troškova inputa, poručio je Plenković, rekavši i da treba voditi računa da su odlukama Vlade cijene energenata zadržane na niskoj razini.

Piletić: Novi paket mjera bit će poznat u ožujku

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić najavio je kako se donošenje novog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu može očekivati oko 16. ožujka, a na snagu će stupiti iza 1. travnja, nakon što bude usuglašen sa socijalnim partnerima.

– Radimo na pripremi mjera koje će stupiti nakon 1. travnja. Kao i svaki put dosad, sve pakete mjera nakon što smo ih osmislili, dali smo njihov nacrt na usuglašavanje sa socijalnim partnerima – predstavnicima sindikata i poslodavaca, tako će biti i ovaj put, rekao je Piletić.

Nakon što vide ima li potrebe za korekcijama, bit će predstavljene javnosti, a njihovo donošenje se može očekivati na sjednici Vlade 16. ožujka kako bi korisnici mjera imali sigurnu situaciju.

SDP: Vlada se mora boriti za plaće

U najvećoj oporbenoj stranci smatraju da Vlada u vrijeme rasta cijena nije napravila pravednu raspodjelu između radnika i poduzetnika i da je zakazala sa donošenjem novog paketa mjera.

–  Vlada se cijelo vrijeme mora boriti za plaće i dohodak jer se pokazalo da Vlada cijene ni svojim administrativnim mjerama ne može zaustaviti. Mora s mjerama ići prema radnicima, i to povećanjem neoporezivog dijela dohotka s 530 na 664 eura, rekao je Boris Lalovac, SDP.

Naglasio je da Vlada mora indeksaciju mirovina uskladiti s inflacijom, a ne u omjeru 70:30 jer se pokazalo da je prosječni umirovljenik u prošloj godini izgubio 200 eura zato što se nije koristila puna indeksacija u skladu s inflacijom.

 – To je jedini način na koji se može pomoći radnicima i umirovljenicima, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Шастун Сам угарает Над Собой #shorts #юмор #приколы #дорохов #шастун

Шастун Сам угарает Над Собой #shorts #юмор #приколы #дорохов #шастун

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen u Velikoj Britaniji

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen u Velikoj Britaniji