in

Nedjelja oblačnija, kiša češća, lokalno i obilnija, uz grmljavinu

Nedjelja oblačnija, kiša češća, lokalno i obilnija, uz grmljavinu
Slatka-Tajna.Eu
Nedjelja oblačnija, kiša češća, lokalno i obilnija, uz grmljavinu

U nedjelju oblačnije, kiša češća, lokalno i obilnija, pa i uz grmljavinu, a u ponedjeljak prolazno stabilnije, većinom suho i sunčanije pa opet promjenjivije.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I nedjelja nestabilna

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačnije, osobito prema zapadu, gdje će povremeno padati kiša, a može i zagrmjeti. Vjetar većinom slab, u Podunavlju i umjeren istočni. Najniža temperatura od 14 do 16 °C, najviša od 22 do 26 °C.

U središnjoj Hrvatskoj svježije. Ujutro će prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a unatoč djelomičnom razvedravanju i od sredine dana valja računati na mjestimice obilnije pljuskove i grmljavinu. Vjetar većinom slab sjeveroistočni.

Odveć jakog vjetra neće biti ni na zapadu zemlje. Mjestimična kiša padat će uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre, lokalno izraženija i praćena grmljavinom. Duljih sunčanih razdoblja bit će osobito na obali sjevernog Jadrana. Najniža temperatura zraka od 10 °C u unutrašnjosti do 19 °C na otocima. Najviša između 20 i 25 °C, a u gorju i malo niža. 

U Dalmaciji će naoblaka biti promjenjiva. Kiše će biti većinom u unutrašnjosti, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova. Popodne češća sunčana razdoblja. Umjeren jugoistočni vjetar u drugom dijelu dana u okretanju na sjeverozapadnjak, kojeg će prema otvorenom moru biti već od jutra. Najviša temperatura zraka do 24 °C.

Podjednaka toplo i na krajnjem jugu Hrvatske. Nebom će dominirati oblaci i povremeno će padati kiša uz slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. More stoga malo do umjereno valovito.”

Prolazno stabilnije pa opet promjenjivije

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

U ponedjeljak na kopnu mirnije, ujutro mjestimice uz maglu. Popodnevnih pljuskova može biti u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Od utorka ponovno češća kiša, a uglavnom suho još će se zadržati na istoku Hrvatske. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Srijeda u većini krajeva malo svježija.

Dugotrajne stabilizacije nema ni na Jadranu. Samo će ponedjeljak biti većinom sunčan, a pokoji popodnevni pljusak može pasti u unutrašnjosti Istre. Uz više oblaka povremene kiše u utorak će biti uglavnom na sjeveru Jadrana, a u srijedu u Dalmaciji. Temperatura zraka bez izražene promjene.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"emisija "Vrijeme"

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nakon žestoke javne svađe, Severina otkrila da joj se Karleušin muž nabacivao: Pokazala je i poruke koje joj je slao

Nakon žestoke javne svađe, Severina otkrila da joj se Karleušin muž nabacivao: Pokazala je i poruke koje joj je slao

Borac nakon drame izborio finale Kupa BiH

Borac nakon drame izborio finale Kupa BiH