in

Deseci uhićeni ovog vikenda tijekom prosvjeda u američkim kampusima

Deseci uhićeni ovog vikenda tijekom prosvjeda u američkim kampusima
Slatka-Tajna.Eu
Deseci uhićeni ovog vikenda tijekom prosvjeda u američkim kampusima

Prosvjedi na sveučilištima

Foto: Mike Segar / Reuters

Policija je u subotu uhitila najmanje 25 propalestinskih prosvjednika i raščistila kamp na Sveučilištu u Virginiji, navodi se u priopćenju sveučilišta, dok su se američki kampusi pripremali za nove nemire tijekom proslave diplome.

Napetosti su se rasplamsale u kampusu UVA-e u Charlottesvilleu, gdje su prosvjedi uglavnom bili mirni do subote ujutro, kada su policajci u opremi za razbijanje nereda viđeni na videosnimci kako se kreću kampom na travnjaku kampusa, stavljajući neke prosvjednike na lisice s vezicama i koristeći ono što se činilo biti kemijski sprej.

Sveučilište Virginije je u priopćenju za javnost objavilo da su prosvjednici prekršili nekoliko sveučilišnih pravila, uključujući postavljanje šatora u petak navečer i korištenje pojačanog zvuka.

Jim Ryan, predsjednik UVA-e, napisao je u poruci da su dužnosnici saznali da su se “pojedinci nepovezani sa sveučilištem” koji su izrazili “neke sigurnosne probleme” pridružili prosvjednicima u kampusu.

Nije odmah jasno koliko je među uhićenima bilo studenata UVA.

Grupa pod nazivom UVA logor za Gazu koja je ranije ovog tjedna rekla da je postavila kamp osudila je u objavi na Instagramu odluku sveučilišta da pozove policiju.

Deseci ljudi uhićeni su zbog kriminalnog upada ispred Umjetničkog instituta u Chicagu tijekom prosvjeda u subotu nakon što je institut pozvao policiju da ukloni prosvjednike za koje je rekla da su nezakonito zauzeli njegovu imovinu, priopćila je čikaška policijska uprava na X.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Drugdje, sukobi nisu eskalirali u uhićenja. U Ann Arboru, propalestinski prosvjednici nakratko su prekinuli ceremoniju početka na Sveučilištu u Michiganu.

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju desetke studenata koji nose tradicionalna pokrivala za glavu i maturalne kape i mašu palestinskim zastavama dok hodaju središnjim prolazom stadiona Michigan uz ovacije i zviždanje tisuće tisuća ljudi.

Ceremonija se nastavila i policija kampusa ispratila je prosvjednike prema stražnjem dijelu stadiona, ali nitko nije uhićen, prema Colleen Mastony, glasnogovornici sveučilišta.

Suprotstavljena stajališta o izraelskom ratu u Gazi izbila su, ponekad nasilno, diljem američkih kampusa tijekom posljednjih nekoliko tjedana.

Mnoge škole, uključujući Sveučilište Columbia u New Yorku, pozvale su policiju da uguši prosvjede.

Policija je dosad uhitila više od 2000 prosvjednika na fakultetima diljem zemlje.

Sveučilište u Michiganu jedno je od mnogih sveučilišta koja su promijenila svoje sigurnosne protokole za ceremonije dodjele diploma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Organizatori Mastersa u Rimu iskazali nepoštovanje prema Đokoviću

Organizatori Mastersa u Rimu iskazali nepoštovanje prema Đokoviću

Dejan Jokanović se nakon 25 godina u Kanadi vratio u Trebinje, dovezao i juga

Dejan Jokanović se nakon 25 godina u Kanadi vratio u Trebinje, dovezao i juga