in

Hod za život u Zagrebu i Vinkovcima; online peticija kao protuprosvjed

Hod za život u Zagrebu i Vinkovcima; online peticija kao protuprosvjed
Slatka-Tajna.Eu
Hod za život u Zagrebu i Vinkovcima; online peticija kao protuprosvjed

Okupljanje uoči 9. Hoda za život u Zagrebu

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Hod za život održava se deveti put. Ove godine organiziran je u 15 gradova pod geslom “Glas rođenih za život nerođenih”. Danas se hoda u Vinkovcima i Zagrebu.

Deveta povorka počela je u Zagrebu u subotu okupljanjem kod Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a organizatori ove godine očekuju više od 15.000 sudionika.

Iz inicijative su najavili da hodaju za “zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji” te da će se “miroljubivim hodom kroz Zagreb, radosno i uz pjesmu, poslati važna poruka da je svaki život važan”.

Okupljanje je započelo u 10,30 sati, na Trgu Republike Hrvatske ispred zgrade HNK, odakle je nešto kasnije krenula povorka uz balone, zastave i transparente. 

Nacionalna koordinatorica inicijative Željka Markić istaknula je da se ove godine “Hod za život” održava u 15 gradova širom Hrvatske, pod sloganom “Glas rođenih – Za život nerođenih”.

Podsjetila je da su prošli tjedan predložili da se po ubrzanoj proceduri donese zakon koji će omogućiti da majke anonimno rađaju u Hrvatskoj, potaknuti pronalaskom ostavljene bebe u Zaprešiću, i da su u svim bolnicama uvedu tzv. “gnijezda za bebe” da majke koje ne mogu ili ne žele zadržati svoju djecu ostave u sigurnim uvjetima.

Potvrdila je da im se već javilo Ministarstvo zdravstva te da idući tjedan očekuje razgovor o tom zakonskom prijedlogu. Markić je također poručila da se njihova inicijativa zalaže za “zaštitu života od začeća do prirodne smrti” i očekuje da će ove godine biti izmijenjen Zakon o pobačaju.

Povorka je od Trga Republike Hrvatske krenula Frankopanskom ulicom i Ilicom, a proći će Trgom bana Jelačića i Praškom ulicom te doći do Zrinjevca, gdje će se održati završni program.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zbog prolaska povorke obustavljen je tramvajski promet u užem gradskom središtu od 10,45 do 13 sati, i to Ilicom, od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Ulicom Franje Račkog, preko Zrinjevca, te Frankopanskom i Savskom sjeverno od Vodnikove.

Treći Hod za život u Vinkovcima

U Vinkovcima se Hod za život održava treći put. Važan je svaki život – rođeni i nerođeni, bolestan i zdrav, mlad i star, poručili su organizatori vinkovačke povorke na kojoj se okupilo nekoliko stotina građana. 

– Što će nam zapravo sva druga prava, ako nemamo pravo na život? Pravo na dječji doplatak, ako se nismo rodili, ništa od toga. Pravo na zaposlenje, na rad… Dakle, ta prava ne možemo koristiti, ako se nismo rodili. Dakle, to osnovno pravo je najvažnije. Dopustimo svima da se rode, poručio je Ivan Ćaleta, koordinator Hoda za život u Vinkovcima.

“Hod za život” ove se godine održava tijekom svibnja, lipnja i rujna u 15 hrvatskih gradova.

Uz Zagreb tu su Split, Rijeka, Osijek, Sisak, Varaždin, Slavonski Brod, Vinkovci, Knin, Zadar, Ploče, Metković i Imotski, kao i dva nova grada – Sinj i Opuzen.

Online peticija za siguran, dostupan i legalan pobačaj

Istovremeno s Hodom za život održava se i digitalni protuprosvjed čiji je cilj u jednom danu prikupiti 10 tisuća potpisa za siguran, dostupan i legalan pobačaj.

Peticija je objavljena na službenim stranicama Europske unije, a poveznica se može pronaći i na Instagramu aktivističke platforme Grof Darkula

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NAKON DISKVALIFIKACIJE OGLASIO SE MUNJEZ: Jako sam veliku grešku napravio što sam osudio Anđela i Anitu

NAKON DISKVALIFIKACIJE OGLASIO SE MUNJEZ: Jako sam veliku grešku napravio što sam osudio Anđela i Anitu

Telefonske zezancije – doktorica

Telefonske zezancije – doktorica