in

Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici
Slatka-Tajna.Eu
Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija objavio je u petak da je usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Izmjene u tekstu rezolucije se odnose na dio – nakon “prema međunarodnom pravu”, a ispred “nije kolektivna”, sada stoji riječ “individualna”, naveo je Lagumdžija, koji je konačni tekst rezolucije ustupio Radiju Slobodna Evropa.

“Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i ‘zakazivali’ pa ‘otkazivali’ nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se ‘obračunavali’ sa ‘Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995.’ prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen”, naveo je Lagumdžija u objavi na mreži X.

Njima je, kako je naveo, “smetala samo jedna riječ – genocid”.

“Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu – simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može ‘pobjeći’ “, poručio je Lagumdžija.

Kako je naveo, usaglašena konačna verzija rezolucije, koja će se naći pred svim članicama UN-a 23. u idući četvrtak (23. maja), “nas je dovela do još kvalitetnijeg ‘upeglanog’ teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati”.

“Prvi amandman izbija argumente lažnim patriotima koji promoviraju nepostojeću krivicu “genocidnih naroda”. Tekst glasi: ‘Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini'”, naveo je ambasador BiH pri UN-u.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kada je riječ o drugom amandmanu, “drugi ukazujem na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto Evropske unije nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama. Tekst glasi: ‘Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini’ “, navodi Lagumdžija u objavi na X-u.

Zatim je podijelio konačni tekst rezolucije, uz poruku: “Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama”.

Generalna skupština UN-a će 23. maja glasati o prijedlogu rezolucije da se 11. juli proglasi “Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici”.

Rezolucijom se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkoj regiji, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Presudama su, pored ostalih, na doživotne zatvorske kazne osuđeni ratni predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i glavni komandant Vojske Republike Srpske, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Slot potvrdio: Dolazim u Liverpul

Slot potvrdio: Dolazim u Liverpul

Smanjen broj kompanija u stečaju u EU

Smanjen broj kompanija u stečaju u EU