in

Biljka svetog imena mora se naći u vašem domu

Biljka svetog imena mora se naći u vašem domu
Slatka-Tajna.Eu

Pored toga što svojim mirisom rastjeruje komarce, ova biljka je veoma jednostavna za gajenje.

Hilandarski bosiljak, tamjanika, Sveta Petka, sve su to nazivi za istu biljku. Može da se gaji u saksiji, na terasi ili u bašti, a osim što je izuzetno atraktivna, veoma je i korisna jer tjera različite insekte, posebno moljce i komarce.

Ova biljka voli toplotu i sunce, mada je ne treba izlagati jakim sunčevim zracima. U nekim slučajevima uspijeva i na svježijim i sjenovitim mjestima u bašti ili na balkonu.

Ukoliko se odlučite za to da je gajite u stanu, važno je da ne bude na direktnom „udaru“ sunčevih zraka tokom toplih ljetnjih dana.

Grm tamjanike može izrasti i do jednog metra, a ako je pravilno njegujete, godinama ćete imati divan mirisni ukras u svom domu, bašti ili na terasi.

Povremeno čupkajte listiće kako bi ostala kompaktna, jer će na taj način grm lijepo rasti i u stranu, a ne samo u visinu.

U ljetnjem periodu zalivajte je kad god primijetite da je zemlja pri vrhu suva, a tokom zimskih dana ne pretjerujte sa zalivanjem, već samo povremeno dolijte vodu. Jako je važno da se tamjanika ne osuši, stoga često provjeravajte zemlju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tamjanika cvijeta sporadičnim cvjetićima bijele ili nježno plave boje, koji su grupisani u cvasti. Kada se završi sezona cvjetanja, odsijecite precvjetale grančice.

Njega tamjanike u saksiji

Ako tamjaniku držite kao sobnu biljku lako će se prilagoditi uslovima u vašem domu. Potrebno joj je dosta svjetlosti, a podnijeće i sjenovita mjesta, suv vazduh, direktno sunce.

Tamjanika kada je u saksiji zimi se drži u toplijem prostoru i rjeđe se poliva.

A ako je baštenski uzgajana ne smije da bude na temperaturi ispod 10 stepeni.

Razmnožavanje

Tamjanika se razmnožava vrlo jednostavno – reznicama koje su uzimaju sa matične biljke tokom proljeća ili ljeta. Reznice treba smjestiti u saksije promjera 12 cm, a potrebno je oko 2 nedjelje da se ukorijene u zemlji, uz optimalnu temperaturu oko 20 stepeni.

Rast hilandarskog bosiljka može da se usmjerava, postupkom orezivanja. Ukoliko želite širu i kompaktniju biljku to možete postići rezanjem vrhova, zbog čega će biljka da razvija bočne izdanke, prenosi Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ni ove sedmice nema odluke o MVP nagradi

Ni ove sedmice nema odluke o MVP nagradi

Ugostitelji puno očekuju od sezone, ali muče ih stari problemi

Ugostitelji puno očekuju od sezone, ali muče ih stari problemi