in

Prije 145 godine rođen je jedan od najvećih vizionara automobilske industrije / Bljesak.info

Prije 145 godine rođen je jedan od najvećih vizionara automobilske industrije / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Prije 145 godine rođen je jedan od najvećih vizionara automobilske industrije / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikimedia Commons / André-Gustave Citroën (Pariz, 5. veljače 1878. – Pariz, 3. srpnja 1935.)

André-Gustave Citroën, francuski Židov nizozemsko-poljskog podrijetla, rođen je na današnji dan prije 145 godina, 5. veljače 1878. u Parizu.

Bio je peto i posljednje dijete nizozemskih židova Leviea Citroena i Mazre Kleinmann (Varšava, Poljska). Obitelj Citroen se 1837. preselila iz Amsterdama u Pariz i promijenila prezime u Citroën. 

Kao i kod drugih imućnijih židovskih obitelji onog vremena, trgovina, obrazovanje i umjetnički dar išli su ruku pod ruku. No, da život mladom Andréu ne bude lak pobrinuo se otac, samoubojstvom 1884., kad je dječak imao samo šest godina. Unatoč tomu završio je slavnu parišku École Polytechnique, školu političkih, vojnih i industrijskih moćnika, ali i filozofa i mislilaca.

Prodoran i sposoban, André Citroën svoje je zamisli i invencije pretvorio u poslovni uspjeh, okrunjen vojnim narudžbama u Velikom ratu (I. svjetskom ratu). Po njegovom završetku količine potrebnog oružja smanjile su se i tvorničke hale tvrtke Citroën bile su u opasnosti da počnu zjapiti prazne.

André Citroën imao je viziju poslijeratnog svijeta u kojem će tehnički napredak biti pokretač razvoja društva, a sam je planirao postati svojevrsni francuski Henry Ford.

Video: The Amazing Story Of Citroen Motor Company – Part 1

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prvi model, Citroën Type A, ušao je u povijest kao prvi europski uistinu serijski proizvođen automobil, u dvije ih je godine proizvedeno čak 24.093. Najslavniji oglas u povijesti tvrtke zasjao je na Eiffelovom tornju, kasnije i službeno verificiran od Guinnessove knjige rekorda kao najveći reklamni pano na svijetu.

Svjetla Citroën ondje su bliještila sve do 1934. Istodobno, Citroën se okrenuo i drugim kontinentima, specijalno opremljeni su kamioni tijekom 1920-ih i ranih 1930-ih bili u poznatim akcijama istraživanja Afrike i Azije. A sam se Andre Citroën okrenuo svom životnom projektu, najnaprednijem automobilu na svijetu.

Zapravo, teško nam je danas shvatiti koliko je Citroën Traction Avant bio poseban kad je 1934. predstavljen. S neovisnim ovjesom, unitarnom konstrukcijom i prednjim pogonom, ovo je bio iznimno inovativan automobil, koji je voznim svojstvima pomeo svu onodobnu konkurenciju, ali i zahtijevao složen i dugotrajan razvoj, koji je doveo tvrtku do bankrota, piše Autoportal.hr.

Novi je vlasnik postala gumarska kompanija Michelin, a razočarani André Citroën umro je sljedeće godine, 3. srpnja 1935., od raka želudca, ali zasigurno i slomljena srca.

Pokopan je u Cimetière du Montparnasse u Parizu. U Automobilsku kuću slavnih primljen je 1998.

Video: 15 Things You Didn’t Know About CITROËN


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

cute and funny

cute and funny

Zbog olujnog vjetra upaljen crveni alarm za dijelove Hrvatske

Zbog olujnog vjetra upaljen crveni alarm za dijelove Hrvatske