in

Vlada HNŽ odgovara: Potrebno dodatnih 55 milijuna KM za zdravstvo / Bljesak.info

Vlada HNŽ odgovara: Potrebno dodatnih 55 milijuna KM za zdravstvo / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Vlada HNŽ odgovara: Potrebno dodatnih 55 milijuna KM za zdravstvo / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na sjednici održanoj 6. srpnja 2023. godine, raspravljajući Inicijativu za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ dostavljene od Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, donijela nekoliko zaključaka.

Temeljem jednog od zaključaka, resorno Ministarstvo je od svih zdravstvenih ustanova zatražilo izračun potrebnih financijskih sredstava u odnosu na zahtjeve iznesene u poglavlju Plaće i naknade u prijedlogu Kolektivnog ugovora.

Sve zdravstvene ustanove su u ostavljenomu roku dostavile izračune iz kojih je vidljivo da bi za ispunjenje novonastalih obveza iz prijedloga Kolektivnog ugovora u prvoj godini njegove primjene bilo potrebno dodatnih 26.052.851,48 KM, a u drugoj 29.419.840,25 KM (u privitku se nalazi tablica- izračun koji su sačinile zdravstvene ustanove).

Foto: Vlada HNŽ / Tablica- izračun koji su sačinile zdravstvene ustanove

Izračun o potrebnim dodatnim sredstvima Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi tijekom dana dostavit će svim osnivačima zdravstvenih ustanova i Zavodu zdravstvenoga osiguranja HNŽ, s pozivom za očitovanje glede osiguranja po jedne trećine potrebnih sredstava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vlada Hercegovačko-neretvanske županije opredijeljena je ići u susret rješavanju ove problematike, te je spremna preuzeti na sebe jednu trećinu dodatnih obveza koje proizlaze iz prijedloga Kolektivnog ugovora.

Podsjećamo, prošli tjedan je održana prosvjedna šetnja nekoliko stotina zdravstvenih radnika u Mostaru. Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizirao je prosvjednu šetnju zbog, kako su ranije rekli odugovlačenja postupka mirnog rješavanja Kolektivnog radnog spora Vlade sa sindikatima.

Već neko vrijeme traju zavrzlame oko pregovaranja novog kolektivnog ugovora zdravstvenih radnika u županiji. U prvom tjednu srpnja održana je sjednica Vlade HNŽ-a koja je rekla kako će prijedlog Kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike uputiti svim ustanovama. Ivica Anić predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar to je prokomentirao govoreći kako su nadležni to trebali uraditi kada su sindikati podnijeli zahtjev za pregovore 16. svibnja 2023. Dok sindikati tvrde kako ranije nije bilo službenih sastanaka iz Ministarstva zdravstva su rekli kako je održan sastanak s predstavnicima spomenutog sindikata, što je Anić potvrdio, no istaknuo je kako je ovaj sastanak bio neformalan.

 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MILENA ĆERANIĆ ZA ‘EXPRESS’: Ne pitajte me za udaju, to je zabranjeno svima, pa i Vama novinarima!

MILENA ĆERANIĆ ZA ‘EXPRESS’: Ne pitajte me za udaju, to je zabranjeno svima, pa i Vama novinarima!

Rifet Kapić stigao u Latviju, pa nakon samo 11 dana promijenio klub i državu

Rifet Kapić stigao u Latviju, pa nakon samo 11 dana promijenio klub i državu