in

Stručnjaci o prednostima i manama električnih automobila

Stručnjaci o prednostima i manama električnih automobila
Slatka-Tajna.Eu
Stručnjaci o prednostima i manama električnih automobila

Ilustracija

Foto: Claudia Greco / Reuters

Krajem prošle godine, na hrvatskim cestama je bilo gotovo šest i pol tisuća električnih automobila. Predviđa se kako će Hrvatsku za vrijeme turističke sezone posjetiti oko 80 tisuća takvih vozila. Kako optimizirati infrastrukturu, koje su opasnosti baterija te jesu li još uvijek ovi automobili dostupni samo bogatima, odgovorili su gosti emisije “U mreži Prvog”.

Josip Vukušić iz udruge “Strujni krug” za električnu mobilnost naglasio je kako ove godine na hrvatske ceste dolazi 2241 energetski učinkovito vozilo, a dobar dio njih dolazi zahvaljujući subvencijama Fonda za zaštitu okoliša.

– Mi smo udruga “Strujni krug” koja okuplja vozače el. automobila, a interes je bio velik kao i svake godine. Ove godine na ulice dolazi 2241 energetski učinkovito vozilo, a s obzirom na sredstva – ona su se razgrabila u prva dva sata, rekao je.

Što se tiče sustava dodjele, Vukušić je naglasio kako je potrebno uvesti zapadne prakse, poput ukidanja PDV-a na kupnju el. vozila.

– Udruga “Strujni krug” se od samih početaka bori za to da se uvedu neki zapadni modeli, poput ukidanja PDV-a na nabavu el. vozila. Međutim, to u Hrvatskoj ne ide baš kao u ostatku Europe pa se događaju ovakve subvencije, kazao je.

Ključno je, kako kaže, “da je samo jednom godišnje subvencija”.

– Mi se zalažemo da subvencije budu kroz cijelu godinu. Udruga je od 2019. i 2020. u uskom kontaktu s Fondom za zaštitu okoliša. Međutim, zadnjih devet mjeseci nemamo kontakt s njima niti nas žele prihvatiti kao dionika u postupku, dodao je.

Ove godine na ulice dolazi 2241 energetski učinkovito vozilo.

Josip Vukušić

Sudski vještak za promet Goran Husinec naglasio je kako el. vozila imaju i dobre i loše strane.

– Ima dobrih i loših strana. Prva stvar, koja je najveći problem je punjenje. Imamo jako malo punionica i jako slabu mrežu. Problem je ako stanujete u zgradi ili neboderu – gdje ćete vi puniti svoje automobile, rekao je.

Upozorio je kako mreža punionica još uvijek nije dovoljno razvijena te da el. automobil može biti nepraktičan za ljude koji žive u zgradama gdje je teže pronaći parking.

– Automobila je sve više, međutim – punionice ne napreduju tako brzo. Svaki dan se kupuju novi el. automobili, a punionice se grade vrlo sporo. Dođe turistička sezona, idete prema moru, svi navale na punionice i čekate satima. Taj problem sve više raste, kazao je.

Kako kaže, “ako stanujete u nekoj zgradi, nemate gdje parkirati i puniti auto”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Za gradske dostave i ljude koje imaju garažu – to je odlično. El. automobili nisu za svakog. Današnji skupi automobili mogu prijeći nekih 500 kilometara. Za takav auto morate imati ili veću količinu novca ili se zadužiti za leasing ili krediti. Događa se da čovjek kupi takav auto, ima sudar, ti automobili se razbijaju jer su jako brzi, popravak se čeka godinu dana i vi ostanete bez tog automobila, dodao je.

Automobila je sve više, međutim – punionice ne napreduju tako brzo. Svaki dan se kupuju novi el. automobili, a punionice se grade vrlo sporo.

Goran Husinec

Robert Pašičko s Geotehničkog fakulteta u Zagrebu uzvratio mu je kako nije nužno da el. automobili moraju biti skupi te ustvrdio kako se s baterijom može prijeći od 500 do 600 kilometara.

– Ja bih pričao iz prve ruke. Skoro četiri godine vozim drugi el. automobil. Niti jedan nisam platio više od 30 tisuća eura. Znači, ne mora biti skupo, kazao je.

– Oba prelaze između 500 i 600 kilometara. Nedavno sam išao u Bratislavu i tamo sam došao s 25 posto baterije. Automobil sam napunio za 20 minuta, rekao je.

Upozorio je kako je HEP usporio s izgradnjom infrastrukture posljednjih godina.

– HEP je imao prvi zalet oko infrastrukture, a onda su se povukli. Kompletna podrška je pala samo na osnovno održavanje. Slažem se da nam nedostaje čvorišta na putu do mora, dodao je.

Slažem se da nam nedostaje čvorišta na putu do mora, a podrška je pala na osnovno održavanje.

Robert Pašičko

Predstavljaju li baterije opasnost?

Govoreći o baterijama, Husinec je naglasio da su izuzetno skupe kad se potroše te da nikad ne možete znati jesu li oštećene ili ne nakon potencijalnog sudara.

– Baterije nisu veliki problem. One su izuzetno skupe kad se potroše. Jedina mana je ta, kada se auto razbije i popravlja, vi nikad ne znate jesu li baterije pretrpjele udarac da bi moglo doći do zapaljenja, rekao je.

Pašičko mu je uzvratio kako mu je “smiješno slušati” o zapaljenim autima te da se isti 30 puta rjeđe zapale u odnosu na aute s unutarnjim sagorijevanjem.

– Meni je to smiješno slušati o zapaljenjima auta. Sve studije pokazuju da se el. automobili zapaljuju 30 puta rjeđe od auta s unutarnjim sagorijevanjem. Sad ne pričam o hibridima, oni se češće zapaljuju, kazao je.

– Što se tiče baterije, nije da je kupiš bateriju pa se ona potroši nakon 10 godina. One imaju garanciju da će nakon 10 godina držati 70 ili 80 posto. Ako kapacitet padne unutar garancije – proizvođač vam mora zamijeniti baterije, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Najskuplja jestiva gljiva kojom se Srbija diči

Najskuplja jestiva gljiva kojom se Srbija diči

Nagetsi 3:0 Lejkersi: Novi rekord Nikole Jokića

Nagetsi 3:0 Lejkersi: Novi rekord Nikole Jokića