in

Zbog olujnog vjetra upaljen crveni alarm za dijelove Hrvatske

Zbog olujnog vjetra upaljen crveni alarm za dijelove Hrvatske
Slatka-Tajna.Eu
Zbog olujnog vjetra upaljen crveni alarm za dijelove Hrvatske

Olujni vjetar prouzročio štete

Foto: Ivo Ravlić/Duje Klarić / CROPIX

Olujni vjetar jučer je stvarao velike probleme u prometu i prouzručio znatnu materijalnu štetu zbog pada brojnih stabala na automobile i prometnice.  

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u nedjelju crveno upozorenje za dalmatinsko područje i Velebitski kanal zbog jake bure, koja bi mogla dosegnuti brzinu do 130 kilometara na sat.

Upozorenje je na snazi u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji te na području Velebitskog kanala, a DHMZ upozorava na jaku do vrlo jaku, a mjestimice i olujnu buru.

Poslijepodne će malo oslabjeti, a tijekom noći ponovno pojačati. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 kilometara na sat), istaknuli su iz DHMZ-a.

Mjestimice olujni udari bure i sjevernog vjetra mogu se očekivati na Kvarneru i na zapadnoj obali Istre, zbog čega je za ta područja izdan narančasti meteoalarm.

Upozorenja su na snazi nakon što je jučer diljem zemlje zabilježen jak vjetar, a najjači udari zabilježeni su u Splitu, gdje je izmjerena najveća brzina vjetra od 153 kilometra na sat, objavio je DHMZ na Twitteru.

HAK: Autoceste otvorene za sve skupine vozila, no vjetar otežava promet

Za sve skupine vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, A6 Rijeka-Zagreb, brza cesta Solin-Klis, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, Paški, Krčki i most Dr. Franje Tuđmana, no vjetar na nekim dionicama usporava promet , izvijestio je u nedjelju HAK.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo, a na dionici Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Jak vjetar usporava promet i na autocestama A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić te se vozi uz ograničenje brzine.

Na pojedinim cestama u priobalju i unutrašnjosti vozi se otežano zbog jakog vjetra. Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije: Prapratno- Sobra, Prizna-Žigljen; katamaranske linije: Korčila-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka te brodska linija Komiža-Biševo.

Kroviše s garaže odletjelo na zgradu škole u Suhopolju

Olujni je vjetar tijekom cijelog jučerašnjeg dana u cijeloj zemlji rušio stabla, nosio crjepove s kuća, ima i oštećenih automobila. 

Vjetar je stvarao velike probleme i u Virovitičko-podravskoj županiji. Jučer su vatrogasci imali tridesetak intervencija. Najteže je bilo kod Osnovne škole Suhopolje. 

Stanje je nepromijenjeno, vjetar se smirio, ali šteta nije otklonjena.

– Od siline vjetra sa zgrade garaže cjelokupno krovište je odletjelo na zgradu škole. Nastavu neće ništa poremetiti, ona ide svojim tijekom. Na pročelju zgrade imamo još nešto štete, ali ona je manja, rekao je Anto Škraba, ravnatelj OŠ Suhopolje, dodajući da u ponedjeljak kreće sanacija.

Goran Doležal, načelnik općine Suhopolje, rekao je da su sve službe po dojavi štete izašle na teren.

– Bilo je padova stabala, poteškoća s opskrbom električnom energijom no sve je to otklonjeno. Mislim da u ovom trenutku nema elemenata za proglašenje elementarne nepogode, rekao je načelnik općine.

Sanira se krov na osječkoj tržnici

Vatrogasci JVP Osijeka od jutra saniraju krov na osječkoj tržnici.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, rekao je da je stanje danas pod kontrolom.

– Jučer naleti vjetra brzine 90 km/h nanijeli su štetu na nadstrešnici tržnice. Bili su i krovopokrivači koji su izvršili mjerenje i sutra kreće obnova.

Otvoreni dio tržnice bit će zatvoren u ponedjeljak.

– Sutra ćemo detaljno znati kolika je financijska šteta, ovaj objekt je pod osiguranjem, rekla je Ivana Davidović, direktorica Tržnice Osijek.

– Što se tiče grada, JVP je imao oko 27 intervencija. Deset stabala je bilo srušeno na javne površine. Djelatnici Unikoma su to u najbržem moguće roku uklonili tako da promet teče neometano. Skoro da se ne vide posljedice onoga što se dogodilo jučer, zahvalio bih svim služabama koje su sanirale štetu, rekao je Vulin.

Oštećena je ograda dječjeg vrtića Sjenčica. Ograda će biti sanirana sutra prijepodne, a vrtić će normalno raditi.

U Vukovaru pronađen mrtav muškarac

U vukovarskoj luci jučer je pronađen mrtav muškarac za kojim je, prema riječima glasnogovornika Policijske uprave, prethodno organizirana potraga. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je 40-godišnjem Vukovarcu koji je tijekom olujnog nevremena u luci pokušavao spasiti svoj čamac od velikih valova.

Budući da se dugo nije vratio kući, policiji je prijavljen njegov nestanak. Pretragom terena i korita rijeke pronađeno je beživotno tijelo.  

– Mene su iz kapetanije nazvali da dođem, da mi se otrgnuo zadnji dio broda i kasnije sam čuo da je neki čovjek išao spašavati čamac i nestao i nakon sat i pol vremena kolege su mi javile da je pronađeno tijelo, rekao je Zdenko Holnik, ribolovac iz Vukovara.

U Osijeku su porušeni štandovi na tamošnjem Sajmu antikviteta, a oštećena je i nadstrešnica tržnice. U Gospiću su vatrogasci pričvrstili krov kina “Korzo” koji je vjetar gotovo odnio. Bura je u Šibeniku podignula limeni krov i bacila ga na krov susjedne kuće, a u Grebaštici je potopljena jedrilica.

Jak vjetar prouzročio je nestanak električne energije u Karlovačkoj županiji, i to u Ozlju, Karlovcu i Cetingradu, a mjestimice su bile prekinute i telekomunikacije.

Nevrijeme u Splitu: Vatrogasci intervenirali više od 40 puta

Splitski su vatrogasci u noći sa subote na nedjelju intervenirali više od 40 puta zbog jakog vjetra koji je lomio stabla i grane, prijetio da otrgne limove s krovova ali i zbog nekoliko požara, izvijestili su jutros iz Javne vatrogasne postrojbe Split.

– Naše intervencije su se uglavnom odnosile na uklanjanje slomljenih grana koja su padala na tlo ali i na vozila od kojih je nekoliko oštećeno, rekao je zapovjednik splitske javne vatrogasne postrojbe Mario Mikas.

Nekoliko intervencija, dodao je, bilo je i na uklanjanju limova s krovišta kojim je zbog vjetra prijetio pad na tlo i ugrožavanje sigurnosti prolaznika.

U Ulici Domovinskog rata vjetar je raznosio materijal odložen u kontejner te je to ugrožavalo promet vozila i prolazak pješak u toj ulici, a zabilježena je i jedna intervencija na gašenju požara na krovištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prije 145 godine rođen je jedan od najvećih vizionara automobilske industrije / Bljesak.info

Prije 145 godine rođen je jedan od najvećih vizionara automobilske industrije / Bljesak.info

“Azra” daruje: Osvojite Tintilintić poklone

“Azra” daruje: Osvojite Tintilintić poklone