in

Sisak ne može čekati nove ministre

Sisak ne može čekati nove ministre
Slatka-Tajna.Eu
Sisak ne može čekati nove ministre

Zoran Milanović u kontejnerskom naselju u Sisku

Foto: Slaven Branislav Babić / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas obilazi potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Među ostalim, susreo se sa stanarima u kontejnerskim naseljima. 

Kako je podsjetila Matea Šeparović u javljanju za HTV-ov podnevni Dnevnik iz Petrinje, netom prije Nove godine predsjednik je sazvao konferenciju za medije na Pantovčaku i rekao da je obnova sramotno spora te ju je usporedio s obnovom nakon Domovinskog rata, kada su, kako je rekao, kuće nicale kao gljive poslije kiše, a europskih sredstava tada nije bilo.

Javljanje i izjave možete pogledati ovdje:

Predsjednik u Sisku

Milanović je tijekom prijepodneva prvo obišao gradilište novog odgojno-obrazovnog kompleksa Galdovo i kontejnersko naselje u Sisku. U Galdovu se uvjerio kako radovi na izgradnji novog odgojno-obrazovnog kompleksa, vrijedni 70 milijuna kuna, dobro napreduju pa se očekuje da će biti završeni krajem ljeta, odnosno prije predviđenog roka. Trenutačno su u tijeku radovi na izgradnji aneksa osnovne škole, koja je stradala u potresu, te dječjeg vrtića.

Kako je Milanovića obavijestila sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP), uskoro će početi rušenje stare škole i izgradnja novog objekta. Škola će biti kapaciteta 300 učenika, a vrtić 135 djece u šest odgojnih skupina. Na taj će se način osjetno smanjiti vrtićke liste čekanja, na kojoj je prošle godine bilo 112 neupisanih.

Osim sredstvima iz gradskog proračuna, kompleks se gradi novcem Fonda solidarnosti i fondova EU. Nažalost, rekla je Ikić Baniček, nova se škola neće moći financirati iz Fonda solidarnosti, jer nije riječ o konstruktivnoj obnovi, a novi dio se ne može financirati jer su radovi počeli prije natječaja.

Zoran Milanović, Kristina Ikić Baniček i Velibor Mačkić

Foto: Slaven Branislav Babić / PIXSELL

“Ministri se mijenjaju kao na traci”

Gradonačelnica je rekla da izmjena nadležnog ministra apsolutno ništa neće promijeniti u vezi s obnovom. Naime, jučer je službeno objavljeno da Ivan Paladina odlazi s mjesta ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te da će ga naslijediti Branko Bačić.

– Ministri se mijenjaju kao na traci, a obnova će i dalje biti močvara birokracije bez ikakve suvisle ideje kako to napraviti na vrijeme, rekla je Ikić Baniček.

– Sisak ne može čekati nove ministre, ne može čekati da Vlada odluči kada će i kako provesti obnovu. Stoga smo, što se tiče izgradnje škole i vrtića, krenuli sami, poručila je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U kontejnerskom naselju, u kojem je još 38 osoba, ostali su stanari iz višestambenih zgrada čija obnova još nije počela. Kako su rekli, najteža im je neizvjesnost oko mogućeg povratka u njihove stanove. Milanović im je poželio da im ova godina bude uspješnija od dvije prethodne.

Ovo je prvi put da sam se vozio relativno blizu nekom gradu toliko dugo bez signala

Zoran Milanović

Ambulanta izgrađena privatnim donacijama

Milanović je potom posjetio ambulantu Jabukovac, izgrađenu privatnim donacijama, udaljenu 15-ak km od Petrinje.

– Ovo je prvi put da sam se vozio relativno blizu nekom gradu toliko dugo bez signala, rekao je Milanović prilikom susreta s medicinskom sestrom Simonom Horvat, koja je rekla da je to upravo problem na koji je htjela ukazati.

– Nismo mi zaboravljeni od potresa, mi smo zaboravljeni već 15 godina, rekla je Horvat.

Zoran Milanović i Simona Horvat

Zoran Milanović i Simona Horvat

Foto: HTV / HRT

Milanović će danas obići i u potresu posve uništeno središte Petrinje te tamošnje kontejnersko naselje. Zatim odlazi u Majske Poljane gdje će se u susresti s članovima obitelji Bjelajac te obići imanje koje se obnavlja privatnom donacijom.

Milanović će potom otići u Glinu, u obilazak srednje škole koja se obnavlja nakon potresa, nakon čega će posjetiti središte Gline i prostore Gradske uprave smještene u kontejnerima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prednost žena – liderica je njihov feminini stil

Prednost žena – liderica je njihov feminini stil

Bruka kakvu Balkan ne pamti: Hana Huljić Grašu upoznala sa 5 godina, sa 3 bila u spotu njegove bivše s kojom je bio 24 godine! – Senzacija

Bruka kakvu Balkan ne pamti: Hana Huljić Grašu upoznala sa 5 godina, sa 3 bila u spotu njegove bivše s kojom je bio 24 godine! – Senzacija