in

‘SB’ U ŠEHER BANJOJ LUCI: Arnaudija se vratila svome gradu, podigla se kao ptica iz pepela (FOTO)

‘SB’ U ŠEHER BANJOJ LUCI: Arnaudija se vratila svome gradu, podigla se kao ptica iz pepela (FOTO)
Slatka-Tajna.Eu
‘SB’ U ŠEHER BANJOJ LUCI: Arnaudija se vratila svome gradu, podigla se kao ptica iz pepela (FOTO)

U Banjoj Luci je održana ceremonija otvaranja obnovljene Arnaudija džamije, kojoj su prisustvovali brojni građani, vjernici, zvanice iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Na svečanom otvorenju džamije Arnaudija obratili su se, između ostalih, ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoj, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turske Sinan Aksu, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, muftija banjalučki Ismail Smajlović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović pozvao je sve dobronamjerne ljude Banjaluke da, bez obzira na njihovu životnu filozofiju i opredjeljenje, štite jedni druge od svakog zla i da čuvaju bogomolju drugoga kao što čuvaju i svoju vlastitu. 

On je izrazio nadu da će obnova banjalučkih džamija vratiti stari duh otvorenosti Banjaluci, da će ohrabriti one čiji korijeni su s ovih prostora da se vrate i da će osnažiti dobre međuljudske odnose. 

“Nadamo se da će svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetliti put bolje budućnosti i da će pomoći da zacijele duboke rane. Ako vjerski objekti ne vrše tu ulogu i ne doprinose međuljudskoj korektnosti i čestitosti, ne podstiču ljude na plemenitost i kulturu i ne pozivaju ih na saradnju u dobru i na civilizacijsku izgradnju, onda ne vrše svoju ulogu koja im je namijenjena”, kazao je reisul-ulema.

“Naša je radost posebna jer ponovno uzdizanje Arnaudije vraća nadu u naše bolje sutra koje itekako trebamo”, rekao je muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović na svečanom otvorenju džamije Arnaudija u Banjoj Luci.

“Od konca 16. stoljeća čista srca vjernika i bistri pogledi dobronamjernika stapali su se sa ovim banjalučkim draguljem Arnaudija džamijom. Nakon njenog trodecenijskog izbivanja danas je ponovo vraćamo u njeno prirodno prebivalište šeher Banjaluku. Danas je pridružujemo ostalim džamijama u ovom gradu i zaokružujemo mukotrpan posao njihove obnove“, rekao je muftija banjalučki.

Glavni imam Medžlisa Banjaluka Muamer Okanović u svojstvu domaćina poželio je dobrodošlicu prisutnima i izrazio radost što je džamija ponovo otvorila svoja vrata i što će “na radost vjernika i građana Banjaluke uz ostale banjalučke džamije biti stjecištem dobrih i čestitih ljudi”.

“Džamija Hasana defterdara dragulj je među džamijama te upotpunjuje ljepotu banjalučkih džamija koje su stoljećima Banjaluku krasile, bivajući stjecištima duhovnosti, plemenitosti i oživotvorenja jakih međuljudskih odnosa. Izgrađena nedugo nakon Ferhat-pašine džamije, Arnaudija je raskošnošću enterije, prostrašnošću harema ostala neizostavnim dijelom srca Banjalučana i svih posjetioca koji su njenom okrilju boravili”, rekao je Okanović.

“Otvaranje ponovo izgrađene Arnaudija džamije u Banjaluci je historijski dan kojim se šalje poruka mira i suživota”, rekao je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović.

“Ovo je historijski dan kojim šaljemo poruku mira i suživota. U okviru manifestacije Dani Vakufa u BiH 2024. godine svečano otvaramo ponovo izgrađenu Arnaudija džamiju – dragulj i biser Banja Luke, po kojoj je ovaj grad nadaleko bio prepoznatljiv. Arnaudija je ponovo spomenik duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u BiH. Presretni smo i zadovoljni što smo imali priliku učestovati u oživljavanju ovog velikog zdanja i imena njenog utemeljitelja Hasana defterdara”, rekao je Zajimović.

“Ovaj događaj ima višestruk značaj kojim nastavljamo snažno njegovati naše bogatstvo, naslijeđe i duhovne vrijednosti, rekao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić.

Rekao je da je banjalučka i bh. ljepotica ponovo zablistala u autentičnom obliku, kao i prije više od četiri stoljeća.

“Ovim svečanim i radosnim činom upotpuniće se mozaik obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Arnaudija će tako dodatno ukrasiti ovaj lijepi i prelijepi bh. grad na Vrbasu i vjerujem donijeti radost u srca svim ljudima u našoj domovini, prije svega vjernicima koji će u njoj obavljati namaz“, kazao je Hurtić.

Dodik: Rušenje džamije Arnaudija je bilo greška i čin bezumlja

“Ono što se desilo prije 30 godina, na današnji dan bilo je greška, bio je čin bezumlja, i ne može se rušenjem i bilo kakvim skrnavljenjem dovesti u pitanje postojanje ovakvih bogomolja i ne može se zaustaviti ni narod, ni vrijeme”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanom otvorenju džamije Arnaudija u Banjaluci.

Istakao je da je Arnaudija predivan objekat, zahvaljujući u ime Republike Srpske svima koji su pomogli Republici Turskoj koja je izdvojila najznačajniji dio novca i svim drugim institucijama koje su na bilo koji način dali podršku izgradnji ove džamije.

“Okupljeni smo ovdje da svjedočimo i ovom vremenu, da samo može na ovim prostorima da živi mir, potpuno razumijevanje među ljudima, podrška i da svako ima pravo da bude svoj, može da bude drukčiji, pripadnik jednog, drugog, petog naroda, ali ono što moramo svi zajedno da gradimo jeste mir“, rekao je Dodik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je da je danas “više nego jasno da Banjaluka pripada svima”.

“Čestitam danas svima nama na ovom važnom i velikom događaju. Rekao bih dugo očekivanom datumu, kada danas ova prelijepa bogomolja otvara svoja vrata. Želim da mnogo godina, decenija i vijekova bude na molitvenu upotrebu svim vjernicima islamske vjeroispovijesti”, rekao je Stanivuković.

Dodao je da životno breme naroda koji žive na ovim prostorima jeste i mjeri se u tome u snazi da “pogledamo jedni druge i da oprostimo jedni drugima ono što se može oprostiti.”

“Neka svako od nas još jednom ode u svoju bogomolju i zamoli Boga za dodatnu snagu da shvatimo da živjeti zajedno nije samo moguće, nego i lijepo”, rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Rekao je da je Arnaudija ne samo bogomolja, već i most povezivanja te da je Banja Luka završila jedan važan zadatak.

“Obnovila je sve džamije, sve katedrale i sve crkve. I to je Banja Luka – da svaki čovjek ima svoje pravo na vjeru, svoju slobodu”, rekao je Stanivuković.

Otvaranje Arnaudija džamije centralni je događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje osmi put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banjaluci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Obnovom Arnaudije završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Poput Ferhat-pašine džamije, Arnaudija džamija je sazdana na fragmentima koji su nakon njenog rušenja odnošeni na razna mjesta.

Arnaudija je džamija koju vezuje slična sudbina kao i Ferhat-pašinu džamiju. Izgrađena je krajem 16. stoljeća, 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadija džamije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Ferhat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Arnaudija je na neki način kroz historiju dobila epitet sestre Ferhadije džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.

Arnaudija džamija je jedna od 16 porušenih džamija u Banjaluci tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turske, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

(BHRT)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ZA NIKOLU ROKVIĆA JE BOJANA VIŠE OD SUPRUGE: Prije osam godina zakleli se na vječnu ljubav

ZA NIKOLU ROKVIĆA JE BOJANA VIŠE OD SUPRUGE: Prije osam godina zakleli se na vječnu ljubav

WTF 😲 Funny Compilation 🤣 #wtf #funnyvideo #memes

WTF 😲 Funny Compilation 🤣 #wtf #funnyvideo #memes