in

Dogs Trust: 10 godina u BiH, i nastavljamo zajedno

Dogs Trust: 10 godina u BiH, i nastavljamo zajedno
Slatka-Tajna.Eu
Dogs Trust: 10 godina u BiH, i nastavljamo zajedno

Fondacija Dogs Trust je prije tačno 10 godina pokrenula aktivnosti u BiH. Glavni cilj je bio i ostao poduprijeti ključne sistemske mjere Zakona i pomoći lokalnim vlastima jer su one jedine obavezne i jedine imaju kapacitete, nadležnosti i resurse – da postepeno, ali sigurno i trajno, riješe ovaj problem.

Evo kako je Dogs Trust u toku 10 godina svog značajnog ulaganja i napora doprinio pozitivnim promjenama za pse i zajednicu:

Kroz kampanje masovne sterilizacije pasa na ulici, Dogs Trust je finansirao sterilizaciju/kastraciju preko 100.000 pasa od čega preko 70 posto pasa na ulicama. Ovim je spriječeno da na stotine hiljada novih pasa, koji bi trpjeli život bez neophodne brige čovjeka, te predstavljali mogući rizik za zajednicu, završi na ulici.

Ova istinski značajna podrška pomogla je da se broj pasa lutalica stabilizira u mnogim regijama zemlje i omogućila odgovornim vlastima da uz manje troškove iz budžeta, efikasnije i brže budu na putu ka trajnom rješenju.

U široj slici, Dogs Trust je kroz edukaciju i podizanje svijesti napravio zaista značajnu promjenu u svijesti i ponašanju relevantnih publika i cijele javnosti!

Zbog doprinosa Dogs Trust-a u podizanju kapaciteta veterinarske struke, posebno što se male prakse tiče, mnogi vlasnici pasa sada imaju dostupnu kvalitetniju i povoljniju veterinarsku njegu za svoje ljubimce, bliže svom domu.

Vlasnici pasa su kroz Dogs Trust edukaciju u Školi za pse, te veliki broj javnih kampanja i događaja, mnogo bolje upoznati sa svojim obavezama i važnošću odgovornog vlasništva, čime je spriječeno neželjeno ponašanje i napuštanje pasa.

Edukacijom djece dosegnuto je 10 generacija budućih vlasnika pasa, a djeca su, kao najranjivija kategorija društva naučila kako da budu što sigurnija sa psima, te koliko je važno psa nabaviti adekvatno i o njemu se brinuti odgovorno do kraja njegovog života.

Ljubitelji pasa su dobili šansu da udome psa uz Dogs Trust pomoć i stručni savjet, a spašeni psi su dobili sretne i trajne domove u kojima uživaju i svojim vlasnicima donose radost i koristi za njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Sada mnogo više ljudi razmatra udomljavanje i traži savjet stručnjaka kada nabavlja ljubimca.

Nakon 10 godina ulaganja i rada, ponosni na evidentno značajna postignuća, Dogs Trust nastavlja u novom „ruhu“, ne više kao Predstavništvo, već kao Fondacija Dogs Trust BiH čiji osnivač je Dogs Trust Worldwide! Ova promjena samo potvrđuje opredijeljenost Fondacije Dogs Trust da nastavi pružati svoju podršku Bosni i Hercegovini, te otvara nove mogućnosti, uključujući širenje podrške i kapaciteta na cijelu regiju jugoistočne Evrope koja se nosi sa sličnim problemom. Budite i vi dio ove značajne priče, pratite i podržite naš rad i uključite se u pozitivne promjene kako bi naše društvo postalo odličan primjer humanog sistema za upravljanje psima, jer pas nije igračka, nego čovjekov najbolji prijatelj i plemenito biće koje zaslužuje našu brigu za cijeli život!

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Mihajlović se emotivnim pismom oprostio od Bolonje

Mihajlović se emotivnim pismom oprostio od Bolonje

HRABRO IZDANJE: Lepa Brena u haljini sa dubokim izrezima

HRABRO IZDANJE: Lepa Brena u haljini sa dubokim izrezima