in

Nacrt zakona u RS: Bankarske usluge dostupne iz vozila

Nacrt zakona u RS: Bankarske usluge dostupne iz vozila
Slatka-Tajna.Eu
Nacrt zakona u RS: Bankarske usluge dostupne iz vozila

Predviđeno je ovo Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, a koji će uskoro biti pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske. Izmjene i dopune zakona predložio je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Zakonom se kao uplatno-isplatno mjesto uvodi mobilna ekspozitura – mjesto na kojem je omogućeno strankama da obavljaju poslove s novcem iz vozila.

Podsjećamo, aktuelnim Zakonom, obveznici koji posluju gotovim novcem i drugim vrijednostima razvrstavaju se na pet kategorija.

U prvoj kategoriji su banke i njihove organizacione jedinice, gdje se sada zakon dopunjava da to uključuje i mobilnu ekspozituru kao namjensko vozilo za pružanje bankarskih usluga. Pored banaka, u prvoj kategoriji su i pošte i njihove organizacione jedinice.

“Obveznici zakona I kategorije koji posluju posredstvom mobilne ekspoziture dužni su obezbijediti mjere bezbjednosti koje podrazumijevaju sistem video-nadzora sa čuvanjem video-zapisa, koji se sastoji od jedne unutrašnje kamere koja pokriva uplatno-isplatno mjesto i jedne vanjske kamere koja pokriva ulaz u vozilo, te kofer za prenos novca sa šifrom, u koji će se odlagati gotov novac i druge vrijednosti, pultnu blagajnu radi zaštite gotovog novca i drugih vrijednosti koja je zasnovana na korištenju sistema fioka s odgođenim vremenom otvaranja i mogućnošću upotrebe sistema hitnog upozorenja”, glasi nova odredba u Zakonu.

U ostalim kategorijama obveznika koji posluju s gotovim novcem su mjenjačnice, mikrokreditne organizacije, kasina, lutrije, sportske kladionice i slično, zatim bankomati, te pravna i fizička lica koja posluju plemenitim metalima ili predmetima od plemenitih metala i dragim kamenjem. U posljednjoj kategoriji su ostala pravna i fizička lica koja posluju gotovim novcem i ostvaruju dnevni promet gotovog novca u iznosu većem od 5.000 KM.

Nacrtom zakona je dodato i da ministar donosi pravilnik kojim se propisuje procjena ugroženosti obveznika zakona u dijelu poslovanja mobilne ekspoziture. Rok za donošenje pravilnika je dva mjeseca od dana stupanja zakona na snagu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Razlog za podnošenje ovog Nacrta jeste omogućavanje svim građanima Republike Srpske korištenja bankarskih usluga, s obzirom na to da u pojedinim jedinicama lokalne samouprave nijedna banka ne obavlja bankarsku djelatnost (npr.  Drinić, Berkovići, Istočni Drvar, Kalinovik) ili na područjima gdje veći dio teritorije nije pokriven ovom uslugom (npr. Hercegovina). Time će se omogućiti građanima koji žive na ovim područjima da ostvaruju svoja prava kao što je npr. pravo na osnovni račun, radi primanja plate ili penzije. Agencija za bankarstvo Republike Srpske je podzakonskim aktima regulisala ovakav vid obavljanja bankarske djelatnosti s istim ciljem, omogućavanje korištenja bankarskih usluga građanima koji žive u područjima u kojima ne posluje nijedna banka”, naveo je Stevandić u Obrazloženju zakona.

Nedavne izmjene propisa u vezi s gotovim novcem

Inače, nedavno su u Republici Srpskoj mijenjani propisi kako bi poslodavci radnicima mogli da isplaćuju platu i druga lična primanja u gotovom novcu u slučaju kada je radniku onemogućena isplata putem tekućeg računa.

Na taj način Vlada Republike Srpske je izmjenama Zakona o radu, a koje je usvojila Narodna skupština, prevazišla problem isplate plata licima kojima su zbog američkih sankcija zatvoreni računi u bankama.

Takođe, tokom marta je počelo zatvaranje računa u bankama licima iz Bosne i Hercegovine (BiH), a koja su stavljena na listu Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

To je uslijedilo nakon što je vršiteljica dužnosti pomoćnika sekretara za finansije SAD-a Anna Morris početkom marta poručila da se banke koje obavljaju transakcije za sankcionisana lica izlažu riziku da se i same nađu pod sankcijama.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Lijepe vijesti nakon povratka s Maldiva: Djevojka Lazara Ristovskog otkriva sve o djetetu

Lijepe vijesti nakon povratka s Maldiva: Djevojka Lazara Ristovskog otkriva sve o djetetu

Karlton Palmer najbolji mladi fudbaler Premijer lige

Karlton Palmer najbolji mladi fudbaler Premijer lige