in

Cvijanović: Od sutra “Inzkov zakon” ne vrijedi u RS-u / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Cvijanović objavila Ukaz: Od sutra “Inzkov zakon” ne vrijedi u RS-u

U Službenom glasniku Republike Srpske objavljen je Ukaz predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović “o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH”.

Ova odluka na snagu stupa dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS, dakle sutra, 13. listopada, prenosi Avaz.

Ukaz predsjednice RS odnosi se na izmjene Krivičnog zakon BiH koje je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo prije isteka mandata, a prema kojima je kažnjivo negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

“Proglašavam Zakon o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je Narodna skupština RS usvojila na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj 30. srpnja 2021. godine, a Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS donijelo je odluku broj: UV-2/21, od 27. rujna 2021. godine, kojom nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedena odluka objavljena je u “Službenom glasniku RS”, broj 87/21, od 1. listopada 2021. godine”, navedeno je u Ukazu Željke Cvijanović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuOvaj Zakon sadrži tri člana.

U prvom članu navodi se da se “Odluka visokog predstavnika neće primjenjivati na teritoriju RS-a”.

U članu 2. piše da “nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene Odluke visokog predstavnika”, dok se u članu 3. precizira da će Zakon RS stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Cvijanović je potpisala i Ukaz o proglašavanju Zakona o dopunama Krivičnog zakona RS u kojem se zabranjuje javno izrugivanje RS.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najbolje mjesto za plaćanje m:tel računa – www.mtel.ba

Gej poljubac koji je uzdrmao pop kulturu: Novi Supermen u vezi s prijateljem