in

Gej poljubac koji je uzdrmao pop kulturu: Novi Supermen u vezi s prijateljem

Slatka-Tajna.Eu

Novi Supermen, Džonatan Kent (sin Klarka Kenta i Lois Lejn), uskoro će započeti romatičnu vezu sa svojim prijateljem Džejem Nakamurom, najavila je izdavačka kuća „DC Comics“. Supermenov „coming out“ značajan je događaj u popularnoj kulturi, jer je riječ o jednom od arhetipskih američkih heroja, piše New York Times. Značaj ove objave ne umanjuje činjenica da su drugi strip junaci već uveliko prihvatili nove identitete. Betmenov pomoćnik Robin nedavno je priznao da je zaljubljen u muškarca, dok će nova glavna zvijezda serijala „Akvamen“ biti crni gej muškara

„Sama ideja da Klarka Kenta zamijenimo još jednim bijelim, strejt spasiocem bila bi propuštena prilika“, rekao je tvorac serijala Tom Tejlor.

Prema njegovim riječima, novi Supermen je morao da se bori i u novim bitkama, stvarnim problemima u svijetu u kom živi, kojima bi stao na put kao jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu.

Džin Kent će biti drugačiji od oca

Istopolna veza samo je jedan od aspekata u kojima će Džon Kent biti drugačiji Supermen od svog slavnog tate. Otkako je serijal „Supermen: Sin Kal-Ela“ pokrenut u julu, Džon se borio protiv požara izazvanih klimatskim promjenama, spriječio je masovnu pucnjavu u jednoj školi i protestovao je protiv deportovanja izbjeglica iz Metropolisa.

Ovo je veliki korak za strip, još otkako je 1954. godine objavljena kontroverzna knjiga „Seduction of the Innocent“ psihijatra Fredrika Vertmana, koja je tvrdila da postoji veza između čitanja stripova i maloljetničke delinkvencije. U jednom od poglavlja, Vertman Betmena i Robina opisuje kao „vlažni san dvojice homoseksualaca koji žive zajedno“.

Knjiga je imala veliki odjek u američkoj javnosti, pa je čak dovela do saslušanja u Kongresu, kao i do objavljivanja Stripovskog kodeksa 1956. godine, kojim su strogo određeni standardi onoga što u stripovima može biti objavljeno. Tada je prvi put uveden lik Betvumen kao osobe u koju je Betmen zaljubljen. Njen lik je kasnije gotovo zaboravljen, da bi se tek nedavno ponovo pojavio, kada je napustila vojsku jer više nije htjela da prikriva da je lezbejka.

Foto:Cover by Inhyuk Lee/dccomics.com/

Pojavljivanje gej likova u stripovima od 1980.

Jedno od prvih pojavljivanja gej junaka u stripovima zabilježeno je 1980. godine, ali ne u pozitivnom kontekstu: Brusa Benera, alter ega Marvelovog Halka dvojica gej muškaraca pokušavaju da siluju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Stvari su počele da se popravljaju 1992. godine, kada je Nortstar, heroj iz Marvel univerzuma, rekao da je gej, o čemu je pisao i uvodnik New York Timesa te godine.

„Mejnstrim kultura će jednog dana prihvatiti gej Amerikance. Kada taj trenutak dođe, otkriće Nortstara biće prepoznato kao ono što jeste: dobrodošao indikator društvenih promjena“.

Iako Supermen nije prvi LGBT strip heroj, stručnjaci se slažu da je riječ o istorijskom događaju.

Foto: Cover by John Timms/dccomics.com/

Istorijski poljubac biće objavljen u narednoj epizodi

„To nije Nortstar, za kojeg vaša tetka nikad nije ni čula. Nije ni Halkling, ni Vikan, ni Tasmanijski Đavo. To je Supermen. A to znači ljudima, prije svega u smislu vidljivosti i toga da će privući mnogo pažnje“, kaže Glen Veldon, autor knjige „Supermen: Neautorizovana biografija“.

Džonatan Kent je kao lik predstavljen 2015. godine, da bi tek ove godine dobio status novog Supermena. Džonatan i Džej Nakamura upoznali su se u avgustovskoj epizodi, kada je Džej upoznao i Klarka Kenta i Lois Lejn. Istorijski poljbac Džonatana i Džeja desiće se u epizodi koja će biti objavljena sljedećeg mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Cvijanović: Od sutra “Inzkov zakon” ne vrijedi u RS-u / Bljesak.info

POKAZALA KĆERKICU LIV: Leona Paraminski je neispavana i sretna mama