in

Naredba ICJ-a Izraelu da zaustavi ofenzivu na Rafah

Naredba ICJ-a Izraelu da zaustavi ofenzivu na Rafah
Slatka-Tajna.Eu
Naredba ICJ-a Izraelu da zaustavi ofenzivu na Rafah

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da hitno zaustavi vojnu ofenzivu u Rafahu. Sud ne vjeruje da evakuacija stanovništva može ublažiti patnje Palestinaca. Izraelu je također naređeno da otvori granični prijelaz Rafah i omogući dostavu potrebne humanitarne pomoći u Gazu te da osigura neometan pristup istražiteljima UN-a.

Izrael za mjesec dana mora izvijestiti Međunarodni sud pravde o poduzetim mjerama. Sud je odlučio po zahtjevu Južnoafričke Republike, a od petnaest sudaca, protiv su glasali predstavnici Izraela i Ugande.

Čitajući odluku, predsjednik najvišeg UN-ovog suda Nawaf Salam je rekao da prethodne mjere koje je sud donio u ožujku nisu u potpunosti obuhvatili situaciju u opkoljenoj palestinskoj enklavi kakva je sada te da su stvoreni uvjeti za nove izvanredne mjere.

– Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu u Rafahu, rekao je Salam.

Sud je podržao zahtjev Južnoafričke Republike (JAR) da naredi obustavu izraelske ofenzive na Rafah, tjedan dana nakon što je Pretorija optužila Izrael za genocid.

Ispred suda se okupila manja skupina propalestinskih prosvjednika koji su pozivali na slobodnu Palestinu.

Izrael odbacuje optužbe za genocid kao neutemeljene i na sudu je obrazlagao da su operacije u Gazi samoobrambene naravi te da su usmjerene protiv militanata Hamasa koji su napali Izrael 7. listopada.

Odluka suda bi, međutim, mogla rezultirati većim diplomatskim pritiskom na premijera Benjamina Netanyahua.

Reakcije na presudu: Bijes Izraela

Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz rekao je da će Izrael nastaviti svoj “pravedan i potreban” rat protiv Hamasa da vrati svoje taoce i učvrsti svoju sigurnost nakon što je Međunarodni sud pravde naredio da zaustavi svoje operacije u Rafahu.

– Država Izrael predana je nastavku borbe da vrati svoje taoce i obećava sigurnost svojim građanima – gdje god i kad god je potrebno – uključujući i Rafah, rekao je u izjavi.

Dodao je da će Izrael djelovati u skladu s međunarodnim pravom, dok će u najvećoj mogućoj mjeri štititi civilno stanovništvo.

Presuda je izazvala bijes Izraela. Ekstremno desničarski ministar financija Bezalel Smotrich rekao je da oni koji traže od Izraela da zaustavi rat također zahtijevaju da on prestane postojati, na što Izrael neće pristati.

Čelnik izraelske oporbe Yair Lapid nazvao je naredbu “moralnim kolapsom i moralnom katastrofom” jer nije povezao zahtjev za prekidom borbi sa zahtjevom da Hamas oslobodi taoce.

Južna Afrika pozdravila je presudu kao revolucionarnu.

Međunarodno priznata palestinska vlast rekla je kako presuda predstavlja globalni konsenzus da rat mora završiti, premda je predsjednički glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh rekao da nije dovoljno dalekosežna jer ne zaustavlja borbe u drugim dijelovima Gaze.

Visoki dužnosnik Hamasa Basem Naim rekao je za Reuters: “Pozivamo Vijeće sigurnosti UN-a da odmah implementira ovaj zahtjev Svjetskog suda u praktične mjere kako bi prisililo cionističkog neprijatelja da provede odluku.”

Najviši diplomat Europske unije Josep Borrell rekao je kakav će biti odgovor EU-a na danas izrečenu presudu Međunarodnog suda pravde.

– Morat ćemo birati između naše potpore međunarodnim institucijama vladavine prava ili naše podrške Izraelu, rekao je Borrell.

Hamas pozdravlja odluku suda UN-a o Rafahu

Palestinski islamistički pokret Hamas pozdravio je poziv Međunarodnog suda pravde (ICJ) Izraelu da odmah zaustavi vojnu operaciju u Rafahu, na samom jugu pojasa Gaze.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Hamas je u priopćenju pozvao međunarodnu zajednicu i Ujedinjene narode da izvrše pritisak na Izrael.

Član političkog ureda Hamasa je rekao da bez međunarodnog pritiska, odluka suda neće imati učinak.

Egipat i Jordan također su pozdravile odluku ICJ-a i zatražile da Vijeće sigurnosti UN-a izvrši pritisak na Izrael da okonča svoje operacije u palestinskoj enklavi te da s utjecajnim međunarodnim partnerima ispuni svoje pravne i humanitarne dužnosti i usvoji odlučujuće mjere kako bi se okončala humanitarna situacija u Gazi.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al-Safadi pohvalio je ICJ jer je razotkrio “izraelske ratne zločine u Gazi” i poručio da Vijeće sigurnosti mora “preuzeti svoju odgovornost” i okonča nekažnjivost Izraela.

Rat u Gazi izazvao je teroristički napad Hamasa i pridruženih skupina 7. listopada prošle godine. U jednom je danu surovo ubijeno 1200 ljudi, a 240 je oteto.

Južnoafrički zastupnici zatražili su prošli tjedan od suda da donese tu hitnu mjeru i rekli da se izraelski napadi na grad na jugu Gaze “moraju zaustaviti” kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Presude Međunarodnog suda pravde (ICJ), također poznate kao Svjetski sud, konačne su i obvezujuće, ali su se u prošlosti ignorirale. Sud nema ovlasti provođenja.

Izrael je više puta odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene.

Na sudu je tvrdio da su operacije u Gazi samoobrana i da su usmjerene na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. listopada prošle godine.

Glasnogovornik izraelske vlade rekao je u četvrtak da “nijedna sila na Zemlji neće spriječiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi”.

video thumb

IDF: Vojska djeluje pažljivo i precizno

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da vojska djeluje “pažljivo i precizno” u Rafahu, gdje su stotine tisuća Palestinaca potražile utočište od izraelskog bombardiranja i operacija drugdje u palestinskoj enklavi.

Odluka protiv Izraela najvišeg suda UN-a mogla bi povećati diplomatski pritisak na vladu premijera Benjamina Netanyahua.

Nekoliko europskih zemalja objavilo je u srijedu da će priznati palestinsku državu, a glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC), također sa sjedištem u Haagu, objavio je u ponedjeljak da je podnio zahtjev za uhidbene naloge protiv Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, kao i čelnika Hamasa.

ICC procesuira pojedince za navodne ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, dok je ICJ najviši sud UN-a za sporove među državama.

ICJ prethodno nije prihvatio zahtjev Izraela da odbaci cijeli slučaj.

Sud mu je naredio da spriječi djela genocida nad Palestincima i omogući dotok humanitarne pomoći, a pritom nije naredio zaustavljanje izraelskih vojnih operacija.

Izrael je započeo napad na Gazu nakon što su militanti predvođeni Hamasom upali u južni Izrael, ubivši 1200 ljudi i zarobivši više od 250 talaca, prema izraelskim podacima.

Od tada je više od 35.000 Palestinaca ubijeno u ofenzivi, prema podacima ministarstva zdravstva Gaze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ŠEJLA ZONIĆ BRUTALNO ISKRENA: Nisam imala šta da jedem, bilo me je stid da tražim pomoć

ŠEJLA ZONIĆ BRUTALNO ISKRENA: Nisam imala šta da jedem, bilo me je stid da tražim pomoć

DRAGANA MIRKOVIĆ SE VOZI AUTOBUSOM: Sama vuče kofere nakon što je otkrila da je u lošoj financijskoj situaciji

DRAGANA MIRKOVIĆ SE VOZI AUTOBUSOM: Sama vuče kofere nakon što je otkrila da je u lošoj financijskoj situaciji