in

Vidiš: Imamo veliki nedostatak radne snage, svatko nam treba

Vidiš: Imamo veliki nedostatak radne snage, svatko nam treba
Slatka-Tajna.Eu
Vidiš: Imamo veliki nedostatak radne snage, svatko nam treba

Bliži nam se turistička sezona što znači i sve veći interes poslodavaca za radnike. Iako je naglasak često na ugostiteljstvu, radnika nedostaje i u obrtničkim zanimanjima. Kako će izgledati nova obrazovna reforma te kada smo zadnji put imali ovako nisku stopu nezaposlenosti, otkrili su gosti emsije “Otvoreno”.

Vidiš: Manje od 90 tisuća nezaposlenih u evidenciji

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike naglasio je kako ga je iznenadila dinamika na tržištu rada.

– Ono što nas je zaista iznenadilo posljednjih nekoliko tjedana je dinamika na tržištu rada. I zaista, dvije brojke na koje smo iznimno ponosni je brojka od više od milijun i 700 tisuća osiguranika koji su registrirani u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Naglasio je i kako danas imamo “manje od 90 tisuća osoba u evidenciji nezaposlenih”.

– Prošle godine smo taj broj dostigli u svibnju, a ove godine u travnju. Zadnji put smo manje od 100 tisuća nezaposlenih u evidenciji imali 1982. godine, ustvrdio je.

Istaknuo je kako je stvorena velika količina radnih mjesta te da je to “od prvog mandata 250 tisuća novih osiguranika”.

– Veseli nas i prosječni podaci i prosječnoj neto plaći koji su prešli 1300 eura. To je rast od preko 70 posto nominalno.

Prošle godine smo taj broj dostigli u svibnju, a ove godine u travnju. Zadnji put smo manje od 100 tisuća nezaposlenih u evidenciji imali 1982. godine

Ivan Vidiš

Kratohvil: Trendovi su pozitivni i stabilni, to je ono što nas u HOK-u veseli

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore istaknuo je kako će Hrvatskoj biti potreban velik broj zaposlenika u graditeljstvu i ugostiteljstvu.

– Situacija je vrlo slična ovome što je gospodin Vidiš iznio. Upravo u ovim sektorima graditeljstva, turistička sezona nam je pred vratima. Bit će potreban velik broj zaposlenika sektoru ugostiteljstva i graditeljstva, rekao je.

Ustvrdio je kako su njihovi pozivi za reformu obrazovnog sustava naišli na odobravanje Vlade.

– Trendovi su pozitivni i stabilni. To je ono što nas u HOK-u veseli. Dugi niz godina smo ukazivali da sustav obrazovanja nije pratio tržište rada, kazao je.

Kada se radi o tržištu rada, naglasio je kako je potražnja i dalje veća od ponude.

Danas, kada govorimo o obrtništvu, preko 115 tisuća otvorenih obrta u Hrvatskoj – još uvijek je potražnja veća od ponude, dodao je.

Dugi niz godina smo ukazivali da sustav obrazovanja nije pratio tržište rada.

Dalibor Kratohvil

Ravnatelj tehničke škole: Interes najveći za CNC operatere i instalatere

Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, osvrnuo se na reformu obrazovanja te objasnio koje promjene mogu očekivati učenici i poslodavci.

– U svakom slučaju, svaka promjena je dobrodošla, a dosezi će se vidjeti u sljedećim godinama. Mi smo kao škola sudjelovali u izradi novih kurikuluma koji su bazirani na modularnom principu. Već od ove godine smo krenuli s provedbom zanimanja tehničar za robotiku. Interes učenika je bio nevjerojatan, rekao je.

Istaknuo je kako provode i obuku za zanimanje “tehničar za razvoj videoigara” za kojim “vlada opći interes u Republici Hrvatskoj”.

– Upisujemo po jedan razred robotičara i tehničara za razvoj videoigara. To je ono što može zadovoljiti naše kapacitete, više od toga ne bi mogli, naglasio je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Otkrio je za koja zanimanja vlada najveći interes među mladima.

– Interes je za obrtnička zanimanja kao CNC operateri, instalateri itd. Kod nas je još velik interes za tehničare za računarstvo i mehatroniku. Moram dodati da je velik interes poduzeća za naše programe, zaključio je.

Za zanimanje tehničar za razvoj videoigara vlada opći interes u Hrvatskoj

Davor Malović

Pavlinić: U Zagrebu je trenutačno najbolja situacija

Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijske strojarske škole Zagreb ustvrdio je kako Zagreb trenutno može biti zadovoljan situacijom na tržištu.

– U Zagrebu je trenutačno najbolja situacija što se tiče obrtništva i obrtničkih zanimanja iz razloga što je bazen jak i potražnja je velika kao i zainteresiranost učenika. U prvom krugu upisujemo maksimalne kapacitete, kazao je.

– Na jedno slobodno mjesto se prijavljuje po sedam do osam učenika. Kod nas su najpopularnija zanimanja CNC operateri, automehaničari te instalateri centralnog grijanja i klimatizacije, nastavio je.

Naglasio je kako su kvote takve da dovoljan broj majstora izađe iz škole na godišnjoj razini.

– Svi oni koji su zainteresirani i došli su u našu školu zbog zainteresiranosti za to zanimanje – imaju osiguran posao, dodao je.

Na jedno slobodno mjesto se prijavljuje po sedam do osam učenika. Kod nas su najpopularnija zanimanja CNC operateri, automehaničari te instalateri centralnog grijanja i klimatizacije.

Nenad Pavlinić

Koja zanimanja treba ukinuti?

Upitan treba li doći do ukidanja nekih zanimanja, Pavlinić je naglasio kako je potrebno modernizirati zanimanja i stvarati nove kurikulume, a ne ukidati ih.

– Ne treba ukinuti niti jedno. Treba modernizirati, stvoriti nova zanimanja, nove kurikulume koje zahtjeva tržište rada. U obrtništvu uvijek postoji onaj dio koji tradicionalno ostaje. Treba ih prilagoditi današnjim potrebama u suradnji s obrtnicima i obrtničkom komorom, rekao je.

Vidiš je naglasio kako ih veseli da su učenici sve više i više informirani kada se radi o njihovim budućim karijerama.

– Učenici su sve informiraniji. Sve ih više zanima gdje u kojoj karijeri će se naći u budućnosti, koja su to zanimanja budućnosti i ono što veseli – percepcija javnosti je da najviše učenika želi ići u gimnazije – ali podaci pokazuju da su obrtnička zanimanja sve popularnija i da manjina učenika ide u gimnazije, dodao je.

Treba modernizirati, stvoriti nova zanimanja, nove kurikulume koje zahtjeva tržište rada. U obrtništvu uvijek postoji onaj dio koji tradicionalno ostaje.

Nenad Pavlinić

OtvorenoOtvoreno

Modernizacija i objedinjavanje zanimanja

Malović je odgovorio na neke od kritika da je stanje, kada se radi o ujednačavanju potreba tržišta s obrazovanjem bilo loše.

– Svakako su svi kurikulumi, koji su u e-savjetovanju modernizirani. Napravili smo standarde zanimanja i kvalifikacija. Tu su sudjelovale tvrtke i profesori s fakulteta, rekao je.

Krakohvil je naglasio kako se radilo i na modernizaciji naziva zanimanja i spajanju određenih zanimanja.

– Radilo se na modernizaciji naziva i spajanju određenih zanimanja jer je to potreba tržišta rada. U proteklih pet godina, 20 tisuća ljudi je upisalo ono što traži i njeguje obrtništvo u Hrvatskoj – a to je vrednovanje rada kroz praktični dio nastave, dodao je.

Svakako su svi kurikulumi, koji su u e-savjetovanju modernizirani. Napravili smo standarde zanimanja i kvalifikacija. Tu su sudjelovale tvrtke i profesori s fakulteta.

Davor Malović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Poznato kada Đoković igra četvrtfinale u Ženevi

Poznato kada Đoković igra četvrtfinale u Ženevi

Pet biljaka koje privlače ljubav i strast u kuću

Pet biljaka koje privlače ljubav i strast u kuću