in

Sastojak zbog kojeg će vaše ruže bujno cvjetati krije se u voću

Sastojak zbog kojeg će vaše ruže bujno cvjetati krije se u voću
Slatka-Tajna.Eu

Trikova koji će pomoći cvijeću da cvjeta lijepo, bujno i zdravo nikada nije previše, a posebno su korisni kada je riječ o prirodnim rješenjima, i to s namirnicama koje svi imamo kod kuće.

Ruže su kraljice dvorišta koje nemaju konkurenciju – oduševljavaju i mirisom i raskošnim bojama i izgledom, a svaki savjet koji će omogućiti da cvjetaju još ljepše i te kako je dobrodošao.

Grm predivnih ruža pristajaće svakom dvorištu, a jedna svakodnevna namirnica, tj. njen dio koji inače bacamo, mogao bi vaše ruže da podstakne na još bolju i ljepšu cvatnju.

Riječ je o kori mnogima omiljenog voća – banane. Da je voda u kojoj se natapala kora banane dobra za orhideje, to već znamo, ali ostaci ovog voća mogu i te kako pospješiti i rast i cvjetanje i drugog cvijeća, a među njima su i ruže.

Banane su bogate kalijumom koji jača otpornost ruža i daje sjajnije lišće, a ujedno sprečava pojavu smeđih listova i uvelih grana. Tu su još i kalcijum, gvožđe, bakar i mangan, a od njih će ruže još ljepše procvjetati.

Kako dodati koru banane ružama?

Stavljanje kore banane na tlo u blizini korijena biljke ruže je najjednostavniji način za povećanje nivoa kalijuma, a koru je bitno usitniti jer se tako smanjuje vrijeme potrebno da se kora razgradi, omogućujući pritom kalijumu da prije stigne do vaših biljaka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon što stavite komade kore oko korena ruža, dobro ih zalijte, što će stimulisati da se kora razgradi u zemlju i još brže dati rezultate. Ovaj će trik pomoći i mini ružama.

Ako sadite potpuno novi grm ruže u saksiju, preporučuje se da stavite nasjeckanu koru u zemlju prije sadnje biljke, posadite biljku te ostatak kore pomješate s kompostom i zemljom oko nove biljke.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Medulin: Uzrok požara otvoreni plamen nepoznatog izvora

Medulin: Uzrok požara otvoreni plamen nepoznatog izvora

FAVORIT ZA POBJEDU U POPULARNOM TAKMIČENJU: Sidik Šabanović o uspijehu, karijeri i očinstvu

FAVORIT ZA POBJEDU U POPULARNOM TAKMIČENJU: Sidik Šabanović o uspijehu, karijeri i očinstvu