in

MFMS: “Ćelava pjevačica” je kazališna posveta gradu – i redatelju

MFMS: “Ćelava pjevačica” je kazališna posveta gradu – i redatelju
Slatka-Tajna.Eu
MFMS: “Ćelava pjevačica” je kazališna posveta gradu – i redatelju

“Ćelava pjevačica” Centar za kulturu Tivat

Foto: Duško Miljanić / Centar za kulturu Tivat / MFMS Rijeka

Treća festivalska večer 29. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci bila je izuzetno emotivna. U publici je bio velik broj onih koji su voljeli kazalište kakvo je stvarao Jagoš Marković ili su voljeli njega. Uz smijeh i suze, gromoglasan i dugotrajan aplauz za ansambl predstave, ne čudi prosječna ocjena riječke publike vrlo visokih 4,81.

Naime, prerano preminuli redatelj, jedan od najistaknutijih u regiji, umjetnik s jasnim autorskim potpisom, rodom iz Podgorice, i u riječkom HNK Ivana pl. Zajca radio je nekoliko predstava. 

Ipak, podsjetili smo se, prvi put s njim smo se sreli upravo na riječkom festivalu, početkom dvijetisućitih. Jugoslavensko dramsko pozorište igralo je Držićeva “Skupa” kojeg je Jagoš Marković režirao radikalno, maštovito i samosvojno. Tako je radio i Ionescovu “Ćelavu pjevačicu” u Centru za kulturu Tivat. Bila je to njegova posljednja režija.

Mislim da je to bila prva večer u povijesti festivala u kojoj je razgovor za okruglim stolom krenuo iz publike. Prisjećali su se suradnji i života s Markovićem njegovi riječki kolege, a onda i crnogorski glumci. Više od 25 predstava s njim je radila Olga Odanović.

Imali smo jedan komentar kad smo igrali u Podgorici, u njegovom rodnom gradu, i onda su nam rekli: u ovoj predstavi, naročito u ovoj ‘Ćelavoj pevačici’ je apsolutno celo Jagoševo biće.

Olga Odanović

Ista misao provlačila se kroz razgovor i nakon riječke izvedbe. 

Bilo je lako prepoznavati tipove smještene u tipičnom ionescovom građanskom salonu, u kojem sat otkucava nikad točno vrijeme. Uronili smo u Mediteran. Likovi, ne doslovno prašnjavi, ali u kostimima s asocijacijom na neka prošla vremena, igraju pod ogromnom slikom jedrenjaka, slavne pomorske prošlosti. Jer, zapravo, ova je “Ćelava pjevačica”, i u svom apsurdu, hommage Boki kotorskoj. 

Svi su tipovi temeljeni na stvarnim ljudima koje je Marković poznavao i znao točno opisati glumcima. A najviše je lokalno posvećena jezikom, jer je tekst Neven Staničić preveo na bokeški govor i to sjajno funkcionira. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Više o svemu poslušajte u festivalskoj kronici:

MFMS: “Ćelava pjevačica” je kazališna posveta gradu – i redatelju

29. Međunarodni festival malih scena u četvrtak se nastavlja dvostrukim programom. Grupa Café Fuerte iz Austrije poznata je po tome što produkcije nikada nisu odigrali u kazališnoj zgradi. Festival stoga prvi put gostuje u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu. Od 18:30 sati na programu je Čehovljev “Višnjik”, a selektor Jasen Boko obećao je da ništa od Čehova neće nedostajati, iako predstava traje samo 85 minuta. 

Kasnije, od 20:30 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gledat ćemo autorski project Tomislava Šobana “Zbilja” u kojem je angažirao Ninu Violić i Livija Badurinu

Radio Rijeka je uz Međunarodni festival malih scena u Rijeci već punih 29. godina. Ovogodišnji festival traje od 6. do 12. svibnja, a festivalske kronike u kojima pratimo što se događalo večer prije emitiramo svakoga radnoga dana u 17:30 sati. U subotu ćete kroniku moći čuti u 19:30, a u nedjelju u 18:15 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Rafa preživio trosatnu dramu u Rimu

Rafa preživio trosatnu dramu u Rimu

Osiguravajuće kuće bilježe rast, premija bi mogla premašiti milijardu KM

Osiguravajuće kuće bilježe rast, premija bi mogla premašiti milijardu KM