in

Rijeka: Prosvjed vozača javnog gradskog prijevoza; traže bolje uvjete rada

Rijeka: Prosvjed vozača javnog gradskog prijevoza; traže bolje uvjete rada
Slatka-Tajna.Eu
Rijeka: Prosvjed vozača javnog gradskog prijevoza; traže bolje uvjete rada

Natpis na ulazu na parkiralište autobusa

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Danas u 11 sati i 15 minuta najavljen je prosvjed vozača Autotroleja, javnog gradskog prijevoza. Oni su nezadovoljni svojim položajem, primanjima, mnoštvom prekovremenih sati. Isto tako, sve je više vozača koji odlaze u susjedne zemlje jer su tamo bolje plaće, izvijestila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska reporterka Klaudia Modrić Plantarić.

Kazala je da se već dugo najbrojniji sindikat vozača Autotrolej bori za prava radnika, ali ne dobivaju nikakve povratne informacije i ne udovoljava se njihovim zahtjevima.

– Mi više nemamo vremena čekati. Odlučili smo se zbog nezadovoljstva plaćama i uvjetima rada izaći na ulicu prosvjedovati i to pod prozorom gradskoj vlasti. Tražimo povećanje plaća između 300 i 500 eura neto, što bi iznosilo ukupno troška povećanje od 3,3 milijuna eura, napomenula je Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.

Iako su upoznati s njihovim zahtjevima, vodstvo uprave tvrtke ne reagira. 

– Vozači odlaze, jedini način kako zadržati trenutne vozače, kako privući nove vozače je u povećanju plaća, istaknula je predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.

Reporterka Klaudia Modrić Planarić kazala je da svi oni koji jutros krenu put Rijeke, neka krenu ranije jer je mnogo manje autobusa u prometu. Također, jutros iz Prigrade mnoge linije nisu vozile. Dodala je da je Autotrolej nekada imao 400 vozača, danas ih ima oko 250.

– Ne samo da nedostaje vozača, nego vidite i sami ste rekli, ne patimo samo mi sa malim plaćama, nego i putnici. Ne znaju hoće li doći autobusi i rijetko voze. Znači, cijeli grad osjeća ovu tešku situaciju u Autotroleju, rekao je Ivica Žuža, sindikalni povjerenik i vozač.

Plaća vozača početnika je 700 eura bruto.

– Nažalost, na tih 700 eura bruto, još je puno tih nekih dodataka i da bismo dobili neku minimalnu plaću, moramo jako puno raditi prekovremeno. Puno je tu odricanja, da bi na kraju opet sve tu bilo ništa, kazao je vozač Ivica Žuža.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Jedan vozač skupi i 40 do 50 prekovremenih sati mjesečno.

– Zbog teških uvjeta puno ljudi je na bolovanju uz veliki nedostatak inače vozača, tako da ako se dogodi da je netko na bolovanju, onda jednostavno pate linije. I vjerojatno putnici to osjete svaki dan, tako da autobus jednostavno ne dođe, rekao je.

U travnju su im se trebali pridružiti strani vozači, međutim od toga još uvijek ništa.

– Po našim informacijama, što kaže uprava i Ured gradonačelnika, oni su u nekoj fazi čekanja nekih viza. Znači mi ne znamo kada će oni dođi. Bile su najave još prije 2-3 mjeseca, njih nema, pojasnio je Ivica Žuža.

Vozači su složni, prosvjed danas u 11 sati i 15 minuta ispred gradske uprave na Riječkom korzu je neizbježan. Hoće li im se obratiti riječki gradonačelnik ili direktor tvrtke, još nije poznato.

– Nažalost nemamo tu informaciju hoće li oni doći. Upravo iz tog razloga smo došli ispod balkona gradonačelnika zato što jednostavno više nemamo vremena čekati, nas je sve manje, mi jednostavno ne možemo preživjeti s ovim plaćama, mi smo prisiljeni davati otkaze i odlaziti iz Rijeke i iz Hrvatske, zaključio je sindikalni povjerenik i vozač Ivica Žuža.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Arsenal poražen, Mančester Siti sam na vrhu Premijer lig

Arsenal poražen, Mančester Siti sam na vrhu Premijer lig

Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta

Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta