in

Američki veleposlanik: Čović radi protiv interesa SAD-a i Hrvata u BiH

Američki veleposlanik: Čović radi protiv interesa SAD-a i Hrvata u BiH
Slatka-Tajna.Eu
Američki veleposlanik: Čović radi protiv interesa SAD-a i Hrvata u BiH

Michael Murphy

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy izjavio je u srijedu da čelnik HDZ BiH Dragan Čović radi protiv strateških interesa SAD-a, ali i Hrvata u BiH kada se protivi planovima za provedbu projekta povezivanja plinskih mreža BiH i Hrvatske. 

U intervjuu za televiziju N1 Murphy je kazao kako projekt “Južna interkonekcija”, povezivanje plinske mreže Federacije BiH i Hrvatske izgradnjom spojnice od Zagvozda do Posušja, predstavlja strateški interes SAD jer donosi neovisnost o plinu koji stiže iz Rusije.

– Južna interkonekcija jako je važan projekt i vitalni je interes SAD-a jer želimo da naši partneri ne ovise o Rusiji, kazao je Murphy, dodajući kako se to posebice odnosi na države koje su već članice Europske unije ili to žele postati.

U slučaju BiH, kako je kazao, “Južna interkonekcija” ima višestruko značenje jer će kratkoročno značiti otvaranje novih radnih mjesta a dugoročno energetsku neovisnost i stabilnost zemlje.

– Čović to blokira. Kaže da pokušava pomoći Hrvatima, ali u ovom slučaju to ne radi, kazao je Murphy.

SAD žele da projekt “Južna interkonekcija” realizira tvrtka “BH-Gas” čije je sjedište u Sarajevu i koja bi za te potrebe otvorila podružnicu sa sjedištem u Mostaru što smatraju jedinim racionalnim pristupom, dok Čović inzistira da se za te potrebe osnuje nova tvrtka pod kontrolom hrvatskih političkih struktura u BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Za američku je administraciju to nepotrebno kompliciranje i dokaz planova da Čović želi kontrolirati uvoz plina u BiH iz Hrvatske, odnosno preko terminala za ukapljeni plin na Krku.

Čović je nedavno Večernjem listu izjavio da želi da sjedište kompanije bude u Mostaru, da ona bude u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s europskim direktivama i Europskom energetskom zajednicom.

Murphy tvrdi da Hercegovina ostaje bez plina

Murphy sada kaže kako s takvim Čovićevim pristupom Hercegovina ostaje bez plina, a u konačnici od svega profitira samo Rusija.

Ovo nije prvi put da američka adminstracija kritzira Čovića na ovu temu, ranije su to učinili i državni tajnik Antony Blinken i njegov pomoćnik James O’Brien. Čović te kritike odbacuje.

U intervjuu na N1 američki veleposlanik je Čoviću zamjerio i što ne kritizira antidejtonsku retoriku predsjednika RS Milorada Dodika. “Mi smo mu to (Čoviću) i rekli”, kazao je Murphy i dodao kako je Čovićev odgovor bio da za sada ne želi dovesti u pitanje ono što je ostvario na temelju dobrih odnosa s Dodikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sparkasse banka pokrenula projekat razvijanja finansijske pismenosti u osnovnim školama

Sparkasse banka pokrenula projekat razvijanja finansijske pismenosti u osnovnim školama

NAKON VRELE AKCIJE MAJE I STANISLAVA OGLASIO SE TAKI: Nikoga na ovaj svijet nisu donijele rode

NAKON VRELE AKCIJE MAJE I STANISLAVA OGLASIO SE TAKI: Nikoga na ovaj svijet nisu donijele rode