in

Vodič HRT-a: Što promjene granica izbornih jedinica znače za birače?

Vodič HRT-a: Što promjene granica izbornih jedinica znače za birače?
Slatka-Tajna.Eu
Vodič HRT-a: Što promjene granica izbornih jedinica znače za birače?

Na parlamentarne ćemo izbore 17. travnja prvi put prema novim granicama izbornih jedinica. Sve drugo je nepromijenjeno, što znači da će za parlamentarnu većinu trebati okupiti najmanje 76 novoizabranih saborskih zastupnika.

Za 78 posto birača ništa se nije promijenilo, 22 posto birača glasa u novim izbornim jedinicama.

Ovako je to izgledalo na parlamentarnim izborima 2020. Izmjenama zakona u rujnu prošle godine. Dio se izbornih jedinica smanjio, dio povećao ili preraspodijelio, sve s ciljem da se ujednači broj birača u svih deset izbornih jedinica, kako se ne bi više događalo da negdje glas vrijedi više, a negdje manje.

U skladu sa Zakonom dopušteno odstupanje je pet posto, čemu je prije udovoljavala samo jedna izborna jedinica.

Unatoč prijedlozima oporbe, izborni sustav nije se mijenjao. Deset izbornih jedinica po 14 zastupnika, tri bira dijaspora, osam je predstavnika nacionalnih manjina, ukupno 151 zastupnik.

Broj zastupnika po izbornim jedinicamaBroj zastupnika po izbornim jedinicama

Broj zastupnika po izbornim jedinicama

Foto: HTV / HRT

Grad Zagreb

Grad Zagreb više nije podijeljen u četiri izborne jedinice, nego u tri, od kojih se samo druga izborna jedinica s istočnog dijela grada širi do Bjelovara i Križevaca.

Prva izborna jedinica, gdje je pobjeda pitanje prestiža za sve političke opcije, obuhvaća središnji dio Zagreba, Veliku Goricu i nekoliko obližnjih općina. Ona ima najmanje birača od svih deset izbornih jedinica, oko 356 tisuća.

VI. Izborna jedinica

Šestu izbornu jedinicu čini zapadni dio Zagreba, te zapadni i jugozapadni dio Zagrebačke županije.

VI. Izborna jedinicaVI. Izborna jedinica

VI. Izborna jedinica

Foto: HTV / HRT

VII. Izborna jedinica

I dok susjedi u Zagrebu, udaljeni pokoju ulicu, mogu biti u tri različite izborne jedinice, birače u sedmoj izbornoj jedinici dijeli u najudaljenijim točkama gotovo 200 kilometara. Vrlo kompleksan zadatak i za birače i stranke.

Kako složiti listu, kako osmisliti programe, kako poslati jedinstvene poruke biračima u primorskom Viškovu, onima u Kutini, potresom pogođenom Sisku, siromašnoj Lici ili pak na otocima Pagu i Viru.

Birače u VII. izbornoj jedinici dijeli u najudaljenijim točkama gotovo 200 kilometaraBirače u VII. izbornoj jedinici dijeli u najudaljenijim točkama gotovo 200 kilometara

Birače u VII. izbornoj jedinici dijeli u najudaljenijim točkama gotovo 200 kilometara

Foto: HTV / HRT

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










IX. Izborna jedinica

S obzirom na to da su cijela Lika i dijelovi Zadarske županije pripali sedmoj, deveta izborna jedinica znatno je sad manja. S razlogom. Ovo je dosad bila jedinica koja je imala najveće odstupanje, više od 14 posto viška birača.

Deveta sad obuhvaća središnji i južni dio Zadarske županije, Šibensko–kninsku i sjeverozapadni dio Splitsko–dalmatinske. 

IX. Izborna jedinica dosad je imala najveće odstupanje, više od 14 postoIX. Izborna jedinica dosad je imala najveće odstupanje, više od 14 posto

IX. Izborna jedinica dosad je imala najveće odstupanje, više od 14 posto

Foto: HTV / HRT

IV. i V. Izborna jedinica

Slavonske izborne jedinice, četvrta i peta, gdje se bilježi depopulacija, proširile su se prema središnjoj Hrvatskoj kako bi postigle potreban broj birača, pa se tako četvrta sad prostire do Koprivnice, a peta do Hrvatske Kostajnice.

IV. i V. Izborna jedinica šire se prema zapaduIV. i V. Izborna jedinica šire se prema zapadu

IV. i V. Izborna jedinica šire se prema zapadu

Foto: HTV / HRT

III., VIII, i X. Izborna jedinica

Treća, osma i deseta izborna jedinica doživjele su manje izmjena, novost je, primjerice, da stanovnici Šolte više ne glasaju u desetoj nego u devetoj, a Novog Vinodolskog u osmoj. Deseta izborna jedinica ima najviše birača, oko tisuće.

III., VIII, i X. Izborna jedinica doživjele su najmanje promjeneIII., VIII, i X. Izborna jedinica doživjele su najmanje promjene

III., VIII, i X. Izborna jedinica doživjele su najmanje promjene

Foto: HTV / HRT

Izlaznost

Izlaznost, kao i uvijek, igra važnu ulogu. Izlaznost je u srpnju 2020. bila rekordno niska, malo manja od 47 posto. Najveći odaziv birača bio je u prvoj izbornoj jedinici, dakle središtu Zagreba, a najmanji u petoj, slavonskoj. U 11. izbornoj jedinici, dijaspori, na prošlim je parlamentarnim izborima glasalo gotovo 29 tisuća birača, najviše u Bosni i Hercegovini – više od 21 tisuću.

Registar birača zaključuje se deset dana prije izbora, 17. travnja preostaje vam samo ponijeti važeću osobnu iskaznicu i glasati.

Izlaznost je u srpnju 2020. bila rekordno niska, malo manja od 47 postoIzlaznost je u srpnju 2020. bila rekordno niska, malo manja od 47 posto

Izlaznost je u srpnju 2020. bila rekordno niska, malo manja od 47 posto

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Izuzetno visoke bezbjednosne mjere uoči utakmice Crvena zvezda

Izuzetno visoke bezbjednosne mjere uoči utakmice Crvena zvezda

Otvorena online registracija za 13. Sarajevo Business Forum

Otvorena online registracija za 13. Sarajevo Business Forum