in

Kako izgleda napad džinovske lignje sa “farovima” na kilometar dubine (VIDEO)

Kako izgleda napad džinovske lignje sa “farovima” na kilometar dubine (VIDEO)
Slatka-Tajna.Eu

Rijetka vrsta lignje snimljena je kako napada i obavija svoje pipke duboko ispod površine okeana, gdje vlada skoro vječna tama.

Naučnici sa Univerziteta Zapadne Australije i britanske kompanije “Kelpi geosajens” podijelili su izuzetan snimak rijetke vrste dubokomorske lignje zabilježen više od kilometar ispod površine južnog Pacifika.

Pošto što je kamera izvučena sa više od pet kilometara dubine, istraživači su shvatili da je životinja koja se rijetko viđa u svom prirodnom staništu na video-snimku.

Na dubini od nešto više od jednog kilometra, dubokomorska kukasta lignja (Taningia danae) sustigla je kameru dok je tonula na morsko dno brzinom od 58 metara u minuti.

“Kada smo pregledali snimak, shvatili smo da smo snimili nešto veoma rijetko”, rekao je vanredni profesor Stjuart.

Dubokomorska kukasta lignja je jedna od najvećih dubokovodnih lignji i poznata je po tome što ima dva veoma velika fotofora na kraju dva kraka, koji proizvode blistave bioluminiscentne bljeskove kako bi uplašili i dezorijentisali plijen tokom lova.

Ovo su najveće poznate fotofore u svetu prirode, prenosi RTS.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Lignja, duga oko 75 centimetara, spustila se na našu kameru pretpostavljajući da je plijen, i pokušala da je zaplaši ogromnim bioluminiscentnim farovima”, kaže prof. Stjuart.

“Potom je nastavila da obmotava pipke oko jedne, ali je druga zauzvrat zabilježila susret sa još više detalja. Mislim da smo pravi srećnici što smo bili svjedoci ovoga.”

Profesor Alan Džejmison, direktor Centra za istraživanje dubokog mora “Minderoo-UVA”, rekao je da je posmatranje dubokomorskih lignji u njihovom prirodnom staništu, posebno u srednjim vodama, krajnje izazovno.

“Mnogi zapisi o ovoj vrsti potiču samo ako se dogodi da se lignja nasuče na kopno, slučajnog ulova ila ako ih izvadimo iz želuca kitova”, objašnjava profesor Džejmison.

“Rijetkost da uživo posmatrate ovu nevjerovatnu životinju čini svaki susret vrijednim u prikupljanju informacija o geografskim lokacijama, dubini i ponašanju, plus to je tako jedinstvena životinja koju gotovo nemamo prilike da vidimo, pa smo morali da podijelimo ove snimke da ih svi vide.”

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HALID BEŠLIĆ PODRŽAO PJESMU “DIJAGNOZA”: Moj dragi Collapse band

HALID BEŠLIĆ PODRŽAO PJESMU “DIJAGNOZA”: Moj dragi Collapse band

NOVA ŠANSA ZA MILJANU I ZOLU: Odlučili da se ponovo upoznaju i krenu ispočetka

NOVA ŠANSA ZA MILJANU I ZOLU: Odlučili da se ponovo upoznaju i krenu ispočetka