in

Bila je prva žena u svijetu na mjestu premijerke / Bljesak.info

Bila je prva žena u svijetu na mjestu premijerke / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Bila je prva žena u svijetu na mjestu premijerke / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BBC / Sirimavo Bandaranaike (Balangoda, 17. travnja 1916. – Kadawatha, 10. listopada 2000.)

Dana 20. srpnja 1960. godine političarka Sirimavo Bandaranaike (Sirima Ratwatte Dias Bandaranaike ) pobijedila je zajedno sa svojom strankom na parlamentarnim izborima u Cejlonu (današnjoj Šri Lanki), čime je postala prva ženska premijerka u svjetskoj povijesti.

Njezin suprug, Solomon Bandaranaike, prethodno je bio cejlonski premijer od 1956. do 1959. godine, no ubijen je 26. rujna 1959. godine u krvavom atentatu.

Sirimavo je kao udovica preuzela vodstvo Stranke za slobodu Šri Lanke (engl. Sri Lanka Freedom Party – SLFP), s kojom je spomenutog 20. srpnja 1960. godine pobijedila na demokratskim parlamentarnim izborima.

Dana 21. srpnja prisegnula je za premijerku tj. predsjednicu vlade Cejlona (službeno ime Šri Lanka za tu državu uvedeno je tek 1972. godine, premda je premijerkina stranka to ime nosila znatno prije u svom nazivu).

Stranka za slobodu Šri Lanke osvojila je na spomenutim izborima iz 1960. godine 75 od 151 zastupničkog mjesta u parlamentu, što znači da joj je vrlo malo nedostajalo do apsolutne većine.

Svoju je stranku vratila na vlast tako što je porazila UNP premijera Dudleya Senanayakea. Zatim je od njega izgubila na izborima 1965. i postala je vođa opozicije, prije nego što je ponovno osvojila veliku većinu 1970. godine.

Tako je dužnost premijerke obnašala ukupno tri puta: 1960. – 1965., 1970. – 1977., te od 1994. do 2000. godine.

Ianče, Sirimavo Bandaranaike rođena je u Balangodi 17. travnja 1916. godine.

Kao premijerka, pokušala je reformirati bivšu britansku koloniju Cejlon u socijalističku republiku nacionalizacijom organizacija u sektoru bankarstva, obrazovanja, industrije, medija i trgovine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Promjenom administrativnog jezika s engleskog na sinhalski i nacionalističkom sinhaleškom kampanjom pogoršala je nezadovoljstvo među domorodačkim tamilskim stanovništvom koji su postali apatridi prema Zakonu o državljanstvu iz 1948. godine.

Tijekom njezina prva dva mandata zemlju su mučili visoka stopa inflacije i poreza, ovisnost o uvozu hrane, visoka nezaposlenost i polarizacija između sinhaleškog i tamilskog stanovništva.

Video: TV kalendar 21.07.2015. (Sirimavo Bandaranaike – 1. žena premijer – Šri Lanka)

Preživjevši pokušaj državnog udara 1962. godine, kao i pobunu radikalne mladeži 1971., 1972. godine, nadgledala je izradu nacrta novog ustava i formiranje republike Šri Lanke, odvojivši je od Britanskog Carstva. Odigrala je veliku ulogu u inozemstvu kao pregovarač i lider među nesvrstanim nacijama.

Umrla je 10. listopada 2000. u 84. godini života na sam izborni dan, prethodno glasovavši.

Prije Cejlona nijedna svjetska država nije imala premijerku, a tijekom istih 1960-ih godina slijedile su je Indija (gdje je Indira Gandhi postala premijerkom 1966. godine) i Izrael (gdje je Golda Meir postala premijerkom 1969. godine).

Prvom europskom državom sa ženom na čelu vlade postala je Velika Britanija, i to tek 1979. godine, kad je ondje premijerkom postala Margaret Thatcher.

U Jugoslaviji je Milka Planinc od 16. svibnja 1982. do 15. svibnja 1986 bila predsjednica Saveznog izvršnog vijeća (SIV), što je zapravo bila savezna vlada. U to vrijeme je prozvana i bila znana kao jugoslavenska željezna lady.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Svjetski prvak u teškoj kategoriji postao profesionalni igrač

Svjetski prvak u teškoj kategoriji postao profesionalni igrač

IAKO JE U ŠEHER STIGAO SA SUPRUGOM, DARKO LAZIĆ OTKRIO: Priznajem, volim Sarajke!

IAKO JE U ŠEHER STIGAO SA SUPRUGOM, DARKO LAZIĆ OTKRIO: Priznajem, volim Sarajke!