in

Blizu 6.000 osoba trodnevnim pješačenjem odalo počast žrtvama genocida / Bljesak.info

Blizu 6.000 osoba trodnevnim pješačenjem odalo počast žrtvama genocida / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Blizu 6.000 osoba trodnevnim pješačenjem odalo počast žrtvama genocida / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blizu 6.000 sudionika “Marša mira 2023.” stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi prisustvovali obilježavanju 28. obljetnice genocida nad Bošnjacima počinjenog u srpnju 1995. godine u Srebrenici.

Sudionici su prije tri dana krenuli iz Nezuka, na području Sapne, na put dug više od 100 kilometara.

Na trasi od Nezuka do Potočara sudionicu su kao i ranijih godina prolazili maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Foto: Anadolija / Dolazak u Potočare

Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, nalazili su se oni koji su ’95. preživjeli genocid počinjen na području Srebrenice prelaskom kroz šume do slobodne teritorije.

U tišini su ušli u Potočare gdje su ih dočekale obitelji ubijenih, susjedi i prijatelji. Kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su jučer stigli u Potočare.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u srpnju 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

“Marš mira”, koji je ove godine organiziran 19. put u okviru obilježavanja 28. obljetnice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma, ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

“Marš mira” je trajao tri dana i sudionici su pješačili na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u srpnju 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Foto: Anadolija / Stigli u Potočare nakon tri dana

Sudionici “Marša mira” dnevno su pješačili oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtjeva solidnu fizičku spremnost sudionika.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), pod zapovjedništvom tadašnjeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića i glavnog zapovjednika VRS-a Ratka Mladića, tijekom genocida u Srebrenici i okolini u srpnju 1995. godine ubili su više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Zločin u Srebrenici, najveći na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, okarakteriziran je kao genocid pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen pred Mehanizam za međunarodne krivične sudove
(MMKS), nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u BiH.

Ratko Mladić također je proglašen krivim za genocid i osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred istim sudom u Hagu.

Za zločine na području Srebrenice osuđeno je najmanje 47 osoba na više od 700 godina zatvora.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Alkaraz preko Beretinija u četvrtfinale Vimbldona, Rune eliminisao Dimitrova

Alkaraz preko Beretinija u četvrtfinale Vimbldona, Rune eliminisao Dimitrova

Hoće li u mjesec dana predsjednik i premijer postići dogovor o ravnatelju VSOA-e?

Hoće li u mjesec dana predsjednik i premijer postići dogovor o ravnatelju VSOA-e?