in

Hoće li u mjesec dana predsjednik i premijer postići dogovor o ravnatelju VSOA-e?

Hoće li u mjesec dana predsjednik i premijer postići dogovor o ravnatelju VSOA-e?
Slatka-Tajna.Eu
Hoće li u mjesec dana predsjednik i premijer postići dogovor o ravnatelju VSOA-e?

Gosti emisije Otvoreno o imenovanju šefa VSOA-e

Foto: HTV / HRT

Predsjednik i premijer potpisali su odluku kojom ovlašćuju jednog djelatnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije za obavljanje nužnih poslova u sljedećih mjesec dana, jer u ponoć ravnatelju Ivici Kinderu istječe mandat. Hoće li u mjesec dana predsjednik i premijer postići dogovor o novom ravnatelju? Kakva je njihova komunikacija? Ponaša li se predsjednik kao šef oporbe, kako tvrdi premijer? Tko će s kim na parlamentarne izbore?

Mario Kapulica, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (HDZ), rekao je kako je današnji dogovor pokazao je da prijedlog dogovora nije bio ni nezakonit, ni protuustavan, niti je bio državni udar, niti pokušaj stranačkog preuzimanja obavještajnog sustava.

– Dogovor je potvrdio i da se za usuglašavanje nije nužno sjesti i razgovarati, rekao je. 

Dodao je kako, što se tiče područja izravnih ovlasti i suovlasti, misli da bi predsjednik RH trebao igrati puno konstruktivniju ulogu u hrvatskom društvu.

– Sam predsjednik Milanović koji je bio i predsjednik Vlade, trebao bi se strože držati svojih ustavnih ograničenja, jer je to s čime je izašao kada je tražio potporu birača, naglasio je Kapulica.

– Ovih mjesec dana je predah koji treba iskoristiti da se konačno riješi pitanje koje je pokrenuto još u veljači. Prijedlog je na stolu –  to je Mijo Validžić koji je dragovoljac Domovisnkog rata, četiri i pol godina bio je u antiterorističkoj jedinici Lučko, prošao sva bojišta i danas je treći čovjek vojno obavještajne službe, najviše rangirani časnik i jedini general u sustavu, istaknuo je, te dodao: 

– Ne znam kakve naočale netko treba staviti da bi vidio da je to dobro za hrvatku državu, obavještajni sustav i predsjednika države koji je korisnik informacija i usluga tog obavještajnog sustava.

Arsen Bauk, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a, rekao je da Kapulica iznio nekoliko zanimljivih teza.

– Nacija se nije zabrinula, ali premijer je. Premijer je shvatio da nema tog časnika oružanih snaga RH koji bi zbog njegovog ega bio spreman staviti svoju vojnu karijeru na kocku da prihvati nešto i da drugi dan bude umirovljen. I kada je shvatio da je predsjednik to poručio u svom obraćanju, onda su se tražila druga rješenja. To je bila situacija kada se otvorio put prema današnjem dogovoru, rekao je.

Poručio je i kako bi tu situaciju trebalo riješiti što prije, a ne čekati mjesec dana.

Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta, smatra kako ovo je zanemariva tema s obzirom da imamo veliku i drsku plinsku aferu.

Podsjetio je da je prije više od godinu dana u Zagrebu pala letjelica koja, kako je rekao, pukim čudom nije nikoga usmrtila.

– Mi do dana današnjeg ne znamo čija je letjelica, zašto je doletjela, koje su bile rupe u NATO štićenju neba i je li nešto pojačano u odnosu na tada, rekao je.

– Činjenica da Banožića nema više u pregovorima nego je sad Medved govori da je Plenković podvio rep u ovom srazu. A podvio ga je jer je u golemim problemima oko plinske afere. Popustio je na mjesec dana, a hoće li se sraz nastaviti ovisi i o plinskoj aferi, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik, Hrvatska demokršćanska stranka osvrnuo se na obraćanje predsjednika Milanovića, te rekao da ga je ono podsjećalo na obraćanje Putina koji je prije 500 dana najavio specijalnu vojnu operaciju.

– Igrokaz je bio smiješan. On je u javnom prostor napravio sve što je mogao i onda je napravio taj performans. Milanović je shvatio da sve što je pokušao napraviti, da ovaj put neće proći. Drago mi je da je podvio rep i da je shvatio da treba razgovarati, rekao je dodavši kako misli da će se postići dogovor u sljedećih mjesec dana.

Dodoa je i kako mislim da je Milanović napravio ovo u dogovor s kolegama u oporbi.

Na pitanje je li Milanović šef oporbe, Bauk je rekao kako je Milanović šef države.

– To je fraza koju premijer koristi kada želi diskreditirati političare iz oporbe jer ako je šef oporbe predsjednik Republike, onda su svi razina ispod, rekao je.

Kapulica je Bauku odgovorio kako je Milanović sam rekao da je vođa oporbe.

– On to ne krije i stalno pokazuje ponašanjem i djelovanjem. Smatram da se politička komunikacija u Hrvatskoj srozava, ali glavni generator je Zoran Milanović. O tome svjedočimo svaki dan, rekao je.

Na pitanje očekuje li da će predsjednik sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, Bauk je rekao kako predsjednik može predložiti sazivanje izvanredne sjednice.

– Ne mogu reći da očekujem jer se to još nije dogodilo u parlamentarnoj praksi Hrvatske, istaknuo je. 

Osvrnuo se i na plinsku aferu.

– S obzirom na ovlasti Ministarstva gospodarstva i na sve što znamo moramo vidjeti tko je kome šef Filipović Barbariću ili Barbarić Filipoviću. Pozvao bi Filipovića ako mu je teško raditi s time da šef HEP-a ima jaču političku zaleđinu od njega, neka podnese ostavku i surađuje u istrazi kao građanin, rekao je.

– I neka kaže tko su predatori, dodao je Raspudić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Blizu 6.000 osoba trodnevnim pješačenjem odalo počast žrtvama genocida / Bljesak.info

Blizu 6.000 osoba trodnevnim pješačenjem odalo počast žrtvama genocida / Bljesak.info

Isplivale fotografije Aleksandre Prijović koje dokazuju šta je sve operisala na sebi

Isplivale fotografije Aleksandre Prijović koje dokazuju šta je sve operisala na sebi