in

Može li grad iz kojeg se iseljava postati poželjna destinacija za ulaganje dijaspore? / Bljesak.info

Može li grad iz kojeg se iseljava postati poželjna destinacija za ulaganje dijaspore? / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Može li grad iz kojeg se iseljava postati poželjna destinacija za ulaganje dijaspore? / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trg kralja Tomislava u Livnu

Predstavnici USAID projekta “Diaspora Invest” i Grada Livna usuglasili su načine suradnje kako bi ojačali ulogu iseljeništva u ekonomskom i društvenom razvoju ovog područja. Livanjska regija, poznata po velikim valovima migracija tijekom 20. stoljeća, danas traži prilike za obnovu veza s ljudima koji potječu iz tog kraja. Prepoznali su to i u USAID-u, koji su Livno učinili jednom od 26 jedinica lokalne samouprave – partnera projektnih aktivnosti. Već duže vrijeme se u Livnu organiziraju događaji i okupljanja dijaspore, a sada će se ta aktivnost dodatno intenzivirati.

“USAID-ov projekt ‘Diaspora Invest’ prepoznaje potencijal koji leži u povratku Livnjaka, ne samo fizičkom, već i kroz ulaganje znanja, kapitala i poslovnih veza. Ideja je stvoriti uvjete u kojima će se otvarati nova radna mjesta i graditi budućnost za Livno. Jedan od ključnih ciljeva je uspostavljanje poslovnih susreta koji će se održati ove godine. Ti susreti pružit će platformu za povezivanje iseljenika s lokalnim poduzetnicima i stvaranje novih poslovnih prilika. Kroz razmjenu ideja, znanja i iskustava, očekuje se poticanje investicija i gospodarski rast u Livnu”, napomenula je Sanja Kovčalija, savjetnica gradonačelnika Grada Livna.

Uz ove aktivnosti, partneri će se fokusirati na razvoj komunikacijske strategije i alata za suradnju s dijasporom. Mapiranje dijaspore bit će ključni korak u identificiranju potencijalnih suradnika i ulagača izvan granica Livna. Ova strategija će omogućiti efikasnu razmjenu informacija, uspostavu partnerstava i stvaranje mostova između dijaspore i lokalne zajednice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Priče poput Marina Mamuze i Continental Adventure ili Mate Rimca i Linnovatea svjedoče o uspjehu pojedinaca iz dijaspore koji su svojim znanjem i kapitalom pokrenuli inovativne projekte i u svojoj lokalnoj zajednici. Takvi primjeri inspiriraju Livnjake da razmotre mogućnost povratka i sudjelovanja u razvoju svog rodnog kraja. Livno ima potencijal postati atraktivno odredište za ulaganja i inovacije, te mjesto gdje će se Livnjaci okupljati i graditi svoju budućnost”, napominju iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

Uz podršku USAID-a i spremnost Grada Livna, te angažman lokalne zajednice, Livno ima šansu obnoviti veze s dijasporom i ostvariti održivi ekonomski i društveni razvoj. Povratak iseljenika, u bilo kojem obliku, donosi nove perspektive, energiju i mogućnosti. “Livno će biti otvoreno za svoje Livnjake, pružajući im okruženje u kojem će moći ostvariti svoje potencijale i doprinijeti napretku svog voljenog kraja”, zaključuje Kovčalija.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠOK FOTOGRAFIJA TAMARE ĐURIĆ: Ošišana do glave 

ŠOK FOTOGRAFIJA TAMARE ĐURIĆ: Ošišana do glave 

Švjontekova se plasirala u polufinale Rolan Garosa

Švjontekova se plasirala u polufinale Rolan Garosa