in

Katastrofalne posljedice nevremena u Virovitičko-podravskoj županiji

Katastrofalne posljedice nevremena u Virovitičko-podravskoj županiji
Slatka-Tajna.Eu
Katastrofalne posljedice nevremena u Virovitičko-podravskoj županiji

Snažno nevrijeme pogodilo je istok zemlje

Foto: Vijesti / HTV/HRT

Saniraju se posljedice snažnog nevremena koje je jučer poslijepodne pogodilo Čačince u Virovitičko-podravskoj županiji. Zbog tuče i obilne kiše bili su poplavljeni brojni objekti, među njima i dječji vrtić koji je potpuno uništen. Voda je prodrla do stropa. Iznosi se namještaj i drugi inventar. Međutim, pitanje je hoće li se što moći spasiti. Djecu će se od idućeg tjedna najvjerojatnije premjestiti u osnovnu školu.

Iz Čačinaca se javila za Regionalni dnevnik Marija Matoš s gostom Ivanom Kolačkom, poljoprivrednikom na njegovom nasadu soje.

– Obrađujem oko 100 hektara poljoprivrednih površina obiteljski. Znači od tih 100 hektara jedno 50-ak je stradalo što žitarica, ječma, pšenice, zobi, soje, rekao je.

– Tu je sad i ono što je posijano prije 5-6 dana. Taman je izašlo van i sada se desio led praćen snažnom kišom. Nezapamćeno, dodaje. 

Na pitanje je li osigurao usjeve, rekao je da pšenicu je pšenice jesmo, a soja je tek zasijana, tako da nju za sada još nisu. 

– Očekujemo da se proglasi elementarna nepogoda, ali ovo je stvarno strašno nešto. Od usjeva nema ništa, sve je odneseno, govori.

Dodaje kako je pomagao vrtiću od jutra, koji je najviše stradao zajedno s nogometnim klubom. Namještaj su iznosili i čistili, rekao je Kolačko.

Matoš je rekla kako Ivan nije jedini te kako su mnogi priskočili u pomoć. Svi su u vrtiću i saniraju štete. Mališani iz dječjeg vrtića u Čačincima će od ponedjeljka biti smješteni u privremenom prostorijama u osnovne škole.

Iz Čačinaca se za HTV-ov podnevni Dnevnik javila Marija Matoš

– Voda je u vrtić prodrla do stropa. U vrtiću izgleda kao da je pala bomba, popucale su betonske glazure, popucali su podovi. Čini mi se da je sve uništeno i da će vrlo malo toga moći biti spašeno. Od jutros su ovdje vatrogasci iz Čačinaca, Zdenaca, Orahovice i Voćina koji peru blato i čiste mulj kojeg je nanijela vodena bujica. Iznosi se namještaj koji će se odnijeti na neke druge lokacije, u hale u kojima će se to pokušati osušiti i spasiti što se spasiti da, rekla je Matoš. 

Osim vrtića, stradala je i zgrada NK Mladost. Štete ima i na privrednim usjevima koji su tek zasijani, kao i u podrumima nekih obiteljskih kuća. 

– To je bilo toliko brzo da se jednostavno nismo snašli. Vidite što je voda ostavila za sobom. nešto ćemo možda uspjeti spasiti ali većinu nećemo, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Lipa Ana Krmpotić

– Sve je uništeno. Apsolutno sve osim cigle. Ništa nema čitavo, sve je natopljeno- zidovi, struja, bojleri, namještaj kompletan… Sve je uništeno, rekao je Hrvoje Hećimović, predsjednik NK Mladost Čačinci. 

– Voda se povukla još sinoć u 21 sat, ali dječji vrtić Lipa u Čačincima, koji je otvoren prije godinu i pol dana i u kojega je uloženo više od 6 milijuna kuna, ne izgleda dobro. Voda je u vrtiću jučer bila gotovo do stropa. Trenutno vatrogasci rade na čišćenju mulja i vode, rekla je HRT-ova novinarka Marija Matoš.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Jurenac: Očekujemo od županije da proglasi elementarnu nepogodu

Alen Jurenac, načelnik općine Čačinci rekao je da su sinoć ušli u objekt i ustanovili da je riječ o nemjerljivoj šteti.

– Počeli smo sa sanacijom i očekujem da ćemo kroz nekoliko sati iznijeti sav namještaj i ustanoviti o kolikoj se šteti radi, te pristupiti njezinoj sanaciji, rekao je.

Na upit kakvo je stanje u vrtiću, rekao je da je kaotično.

– Podovi su gotovo potpuno uništeni, namještaj također. Oprema, gotovo sva je uništena. Kad počnemo izvlačiti van, vidjet ćemo o kakvim se razmjerima radi, rekao je.

Istaknuo je da već rade na premještanju 75 mališana koji pohađaju vrtić.

– Najvjerojatnije ćemo ih premjestiti u osnovnu školu, ali o tome ćemo na vrijeme obavijestiti roditelje. Djeca neće u tom smislu trpjeti. Nastojat ćemo uz pomoć i Županije i resornih Ministarstava, svih koji nam mogu na bilo koji način pomoći, staviti vrtić ponovno u funkciju.

Jurenac je dodao i da su imali niz poplavljenih gospodarskih objekata te nekoliko podruma u privatnim kućama.

– Štete na poljoprivrednim površinama ćemo tek ustanoviti, još čekamo da nam se ljudi jave. Očekujemo od županije da proglasi elementarnu nepogodu, rekao je. 

Nevrijeme je zahvatilo i grad Požegu, točnije naselje Sajmište. Vatrogasci su imali 30-tak intervencija. Većinom zbog poplavljenih podruma i dvorišta. Buknuo je i požar na jednom gospodarskom objektu, no vatrogasci su ga brzo ugasili. 

– Ogromna količina kiše, palo je također nekih 40 litara po četvornom metru, u pola sata. Padao je i gust led, vatrogasci su bili na terenu do 22.30, imali su nekih 35 intervencija, no voda se povukla i danas će se raditi na sanaciji štete, na uklanjanju nanosa, dodala je Matoš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DOŠAO IZ NJEMAČKE I UMRO NA KUĆNOM PRAGU: Estrada je izgubila velikog čovjeka

DOŠAO IZ NJEMAČKE I UMRO NA KUĆNOM PRAGU: Estrada je izgubila velikog čovjeka

ŽELJKO MITROVIĆ DONIO HITNU ODLUKU:  Večeras ulazi u Bijelu kuću i prvi put će se obratiti gledaocima

ŽELJKO MITROVIĆ DONIO HITNU ODLUKU: Večeras ulazi u Bijelu kuću i prvi put će se obratiti gledaocima