in

Kakva je računica dužine vašeg života?

Kakva je računica dužine vašeg života?
Slatka-Tajna.Eu

Zagađenje vazduha, plastični otpad, previše brige, previše sjedenja, ispijanje kafe, pljeskavice, rafinisani šećeri, gazirana pića – ponekad izgleda kao da se sve urotilo da nam skrati život.

Konzumacija brze hrane jedan je od glavnih negativnih faktora i možda nije slučajnost što su sredinom 60-ih lansirane slatke tortice, topljeni sir i čips, piše britanski Dejli mejl.

Naš sve stresniji način života, loše mentalno zdravlje, gojaznost i nedostatak aktivnosti, takođe, igraju ulogu. Srećom, u posljednjih nekoliko godina, brojne studije su izdvojile neke od mnogih različitih faktora životnog stila, koji bi mogli da nam pomognu da usporimo starenje i smanjimo svoju biološku starost.

Jedna studija Univerziteta u Mičigenu iz 2021. godine je izračunala da, iako jedan hot dog može da smanji vaš životni vijek za 38 minuta, komad lososa da ga može produži za 70 minuta.

Moglo bi vam i biti oprošteno ako mislite da je moguće jelom doći do besmrtnosti – avokado, po avokado – ali nažalost, matematika ne funkcioniše na taj način.

Ipak, zdravstvene koristi se akumuliraju, i nikada nije kasno da se počne.

Velika studija objavljena prošle godine identifikovala je najvažnije faktore za smanjenje naše biološke starosti, a to su redovna vježba, zdrava ishrana, smanjenje stresa, dobar san, pozitivni socijalni odnosi, ostavljanje pušenja, odsustvo zavisnosti od droga i kontrolisana konzumacija alkohola.

Ako usvojite svih osam ovih faktora u dobu od 40 godina, mogli biste živjeti dodatne 24 godine, otkrili su istraživači.

Pokazalo se da loš san (manje od sedam sati noću) utiče na zdravlje srca, hormone, imuni i nervni sistem, povećavajući rizik od bolesti, depresije, pa čak i kancera. Studija Medicinske škole sa Harvarda iz 2023. godine otkrila je da spavanje 7-9 sati noću, svake noći, može povećati očekivani životni vijek za muškarce za 4,7 godina i dodati 2,4 godine ženama.

Naučnici alkohol nazivaju „kancerogenim neurotoksinom”, jer je toksičan za nervni sistem i može izazvati kancerogene promjene u sistemu za varenje (uključujući rak pankreasa).

Umjereno pijenje (ne više od jedne jedinice alkohola dnevno) povezano je sa opuštenim ponašanjem i društvenošću, što znači da povremena čaša vina ili piva može dodati jednu godinu vašem potencijalnom životnom vijeku.

U dugoročnoj studiji objavljenoj u knjizi „Tajne supermladosti”, dr Dejvid Viks, klinički neuropsiholog u Kraljevskoj bolnici u Edinburgu, otkriva da smanjenje stresa, povećani nivoi zadovoljstva i bolji san, mogu biti dovoljni da dodaju 4-7 godina vašem životnom vijeku.

Aktivnost – bilo koje vrste – dodaje godine vašem životu.

Dovoljno je 4.000 koraka dnevno da „značajno” smanji smrtnost zbog bilo kog medicinskog uzroka, a redovna fizička aktivnost može produžiti očekivani životni vijek za 3,9 do 4,4 godine.

Dehidratacija povećava nivoe soli u krvi, što ubrzava proces starenja i pojavu hroničnih bolesti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Prelazak sa nezdrave ishrane na zdravu, bogatu integralnim žitaricama, orašastim plodovima, voćem, ribom, mahunarkama, a siromašnu mesom, pićima zaslađenim šećerom i prerađevinama, može dodati 10,9 godina muškarcima, odnosno 10,4 godine ženama.

Broj godina koliko pušite najviše utiče na vaš rizik od raka, pa što prije prestanete, niži je rizik od malignih bolesti. Prestanak pušenja, takođe, smanjuje rizik od drugih zdravstvenih stanja, kao što su srčani i moždani udar i hronična opstruktivna bolest pluća.

Pet do 10 godina nakon prestanka pušenja, vaš rizik od obolijevanja od raka je duplo manji, a 20 godina nakon prestanka – kao da nikada niste ni pušili.

Njega vašeg odnosa sa partnerom može dodati 1,5 godinu vašem životnom vijeku za svaku deceniju koju ste proveli zajedno. Ljudi u lošim odnosima ili bez odnosa, stare 20 odsto brže.

Sticanje obrazovanja može dodati 1,4 godine vašem životu. Što više obrazovanja imate, veća je vjerovatnoća da ćete dobiti bolji posao koji neće ugroziti vaše zdravlje i da ćete zdravo živjeti.

Imati uzan struk može dodati 3-5 godina vašem životnom vijeku. Gojaznost je povezana sa povećanim rizikom od bolesti povezanih sa starenjem.

Rješavanje zagonetki i ljubav prema enigmatici nije samo razbibriga, već može produžiti vaš život za 10 godina. Iako „izazivanje” mozga ne može spriječiti bolesti koje uzrokuju demenciju poput Alchajmerove bolesti, može da pomogne da duže zadržite svoje mentalne sposobnosti, čak iako obolite od demencije.

Život na selu, na čistom vazduhu, može dodati 2 godine vašem životu.

Penzionisanje u gradu, međutim, može dodati 1 godinu vašem životu kada imate više od 65 godina, vjerovatno zbog dostupnije medicinske njege.

Imati dijete može da vam skrati 7 godina života – po djetetu, kaže studija sa Kolumbija univerziteta u Njujorku.

Istraživači u Finskoj su otkrili da težak stres može da skrati očekivani životni vijek muškarca za 2,8 godina i 2,3 godine kod žena.

Svakodnevno sjedenje na poslu ili ispred televizora, može vam skratiti 8 godina života. Sjedenje deset ili više sati svakog dana, može vas učiniti starijim za čak osam godina.

Imati visok krvni pritisak može skratiti život za 6 mjeseci do 3 godine, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sabina je zablistala večeras u Sarajevu, pogledajte ko je sve došao na predstavu poznatog bh. glumca

Sabina je zablistala večeras u Sarajevu, pogledajte ko je sve došao na predstavu poznatog bh. glumca

(PAPARACO) PRVA FOTKA LUNE ĐOGANI NAKON ŠTO SE MARKO VRATIO IZ PRITVORA: VIDNO NERVOZNA U PIDŽAMI

(PAPARACO) PRVA FOTKA LUNE ĐOGANI NAKON ŠTO SE MARKO VRATIO IZ PRITVORA: VIDNO NERVOZNA U PIDŽAMI