in

Apple potaknuo optimiste, banke i dalje razlog za brigu

Apple potaknuo optimiste, banke i dalje razlog za brigu
Slatka-Tajna.Eu
Apple potaknuo optimiste, banke i dalje razlog za brigu

Dan nakon objave poslovnih rezultata dionice Applea porasle su za gotovo pet posto (najveći rast u posljednjih šest mjeseci), a ove godine već za 33 posto, čime su dobrim dijelom nadoknadile prošlogodišnji pad. Najvrednija kompanija na svijetu imala je 94,8 milijardi dolara prihoda i 24 milijarde dolara dobiti u tromjesečju do prvog aprila. Obje brojke su doduše malo niže nego u prošlogodišnjem prvom tromjesečju, ali još uvijek više od očekivanja i dokaz da Apple prilično dobro prkosi svim problemima koji su se nagomilali na globalnom gospodarstvu.

Na visok rast burzovnih indeksa (Nasdaq je porastao čak 2,25 posto pa je tako i na tjednoj razini bio u plusu) uticao je i izvještaj o snažnom aprilskom tržištu rada u SAD-u (poslodavci su ostvarili neto 253 tisuće kuna). radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala s 3,6 posto u martu na 3,4 posto) i svježa analiza JP Morgana, koja je regionalnim bankama dala bolju ocjenu. Sredinom tjedna dionice tih banaka oštro su pale, a gotovo malu sprdnju izazvala je izjava guvernera Feda Jeromea Powella kojom je popratio novo povećanje kamata (očekivalo se da će Fed podići kamate za 0,25 postotnih bodova u srijedu) uz riječi da je bankarski sustav čvrst i stabilan. Pa, nekoliko sati kasnije, u trgovanju na šalteru, cijena dionice PacWest banke pala je za više od pola!

Europska središnja banka je na sjednici u maju očekivano povećala ključnu kamatnu stopu za još 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto, što još ne znači vrhunac ciklusa. “Ako se inflacija zadrži na ovako visokoj razini, možemo očekivati još nekoliko porasta. Gdje će biti vrhunac ciklusa ovisi o onome što se događa u širem gospodarstvu. U SAD-u, primjerice, vidimo kako će više kamatne stope rasti dovele do bankrota nekih regionalnih banaka, problemi se vide i na tržištu poslovnih nekretnina. U Europi zaoštravanje monetarne politike još nema takve efekte”, rekao nam je Primož Cencelj (Generali Investments).

Budući da će se smanjiti potražnja za novim kreditima (također zbog problema regionalnih banaka), a s njom i investicijska aktivnost, to bi moglo dovesti do recesije u SAD-u. Hoće li Fed stoga ove godine biti prisiljen sniziti kamatne stope? Vjerovatno još ne ove godine, ali će pomno pratiti što se događa u bankarskom sektoru. Očekujem da neće pretjerivati, ali vrlo vjerovatno još nismo na točki da će Fed krenuti s Ciklus smanjenja kamatnih stopa, osim ako ne dođe do krize, odjednom je zahvatio ne samo regionalne banke, već i najveće banke, što bi opet značilo novu eru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ljubav bez granica: Iz treće smjene umjesto kući pred prostorije Veleža

Ljubav bez granica: Iz treće smjene umjesto kući pred prostorije Veleža

ŠOK U ZVEZDAMA GRANDA: Ispala Alina Juhart, ono što je rekla na sceni dugo će se prepričavati

ŠOK U ZVEZDAMA GRANDA: Ispala Alina Juhart, ono što je rekla na sceni dugo će se prepričavati