in

Jaz između bogatih i siromašnih raste vrtoglavom brzinom / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Prema izvještaju pod naslovom „Opstanak najbogatijih”, koji humanitarna organizacija Oxfam danas predstavlja na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj, po prvi put u zadnjih 25 godina istovremeno rastu i ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike firme i njihovi vlasnici profitirali su od raznih kriza. Tako je od 2020. najbogatijem postotku čovječanstva pripalo ukupno 26 bilijuna američkih dolara – a preostalih 99 posto svjetskog stanovništva je imalo na raspolaganju 16 bilijuna američkih dolara, prenosi DW.

Većina gladnih su žene i djevojčice

U protekloj godini bogatstvo milijardera je ponovo „naglo skočilo”, posebno zbog „vrtoglavo brzih profita prehrambenih i energetskih kompanija”. Među njima je 95 tvrtki koje su više nego udvostručile profit prošle godine.

U Njemačkoj je 81 posto ukupnog rasta bogatstva ostvarenog između 2020. i 2021. pripalo najbogatijem postotku stanovništva. A preostalih 19 posto tog povećanja bogatstva otpada na 99 posto ostalih građana Njemačke.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Prema podacima Oxfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plaće. Otprilike svaka deseta osoba na svijetu gladuje. Prema Oxfamu, 60 posto gladnih u svijetu su žene i djevojčice.

Vlade žele manje ulagati u obrazovanje

Istovremeno, tri četvrtine svih vlada planira smanjiti potrošnju u javnom sektoru, kao što su obrazovanje i zdravstvo.

U tom kontekstu, organizacija je pozvala vlade da se suprotstave ovom trendu porezima na višak profita i ogromnog bogatstva. Oxfam zahtijeva porez na višak profita od najmanje 50 posto, jer „dosadašnji planovi za oporezivanje tih kriznih profitera nisu uspjeli”.

Tako ostvareni prihodi morali bi biti uloženi u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanja i zdravstva u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Italijanska manikura novi je hit u svijetu noktiju

EVROPSKA INDUSTRIJA NA KOLJENIMA: Je li ovo kraj „Made in Europe“?