in

BAUK KORUPCIJE U EVROPSKOM PARLAMENTU: Velika korupcijska afera izazvala šok u Bruxellesu

Slatka-Tajna.Eu
FOTO: (Ilustracija)

Ukupno šest osoba optužene su u vezi s antikorupcijskom istragom u Evropskom parlamentu koja je izazvala šok u Bruxellesu. Potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili i još troje optuženi su i zatvoreni u nedjelju u Belgiji, usred policijske istrage navodne korupcije povezane s Katarom.

Šest osoba uhapšeno je od petka u Bruxellesu nakon što su istražitelji izvršili više racija na temelju sumnji u “značajne” isplate novca od strane zaljevske države kako bi utjecali na članove Evropskog parlamenta.

“Nekoliko mjeseci istražitelji Savezne pravosudne policije sumnjiče jednu zaljevsku zemlju da utječe na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, to se čini plaćanjem velikih svota novca ili nuđenjem velikih darova trećim stranama sa značajnim političkim i /ili strateški položaj unutar europskog parlamenta”, rečeno je.

Korisnici su osobe sa “značajnim političkim i/ili strateškim položajem” u Evropskom parlamentu, dodalo je tužilaštvo.

Vjeruje se da su najmanje troje uhapšenih talijanski državljani: direktor nevladine organizacije Nema mira bez pravde Niccolò Figà-Talamanca; sindikalni vođa Luca Visentini; bivši zastupnik S&D-a u Evropskom parlamentu Pier-Antonio Panzeri; i parlamentarni pomoćnik u klubu S&D i Kailijev partner, Francesco Giorgi, prema talijanskoj novinskoj agenciji ANSA.

Kaili (44) je europarlamentarka od 2014. godine. Inače grčka socijalistička zastupnca u Evropskom parlamentu i jedan od 14 potpredsjednika – optužena je za “korupciju”. Suspendirana je iz svoje stranke i sankcionirana, povučena je s dužnosti čelnice parlamenta za Bliski istok.

Belgijsko federalno tužilaštvo nije imenovalo državu, no izvor blizak problemu potvrdio je za AFP da se radi o Kataru, što su prenijeli i drugi mediji.

“Ovo nije izolirani incident”, rekao je Transparency International. “Nekoliko desetljeća Evropski parlament dopuštao je razvoj kulture nekažnjivosti … i potpunog odsustva nezavisne etičke kontrole”.

Ostale tri osobe koje su optužene ostaju neimenovane. Ali AP je izvijestio da njihov broj uključuje jednog zastupnika EU-a i bivšeg člana. Glasnogovornik Roberta Metsola, predsjednika Europskog parlamenta, objavio je u subotu navečer: “U svjetlu tekućih sudskih istraga koje provode belgijske vlasti, predsjednik Metsola odlučio je suspendirati s trenutnim učinkom sve ovlasti, dužnosti i zadatke koje delegirani su Evi Kaili u njenom svojstvu potpredsjednice Evropskog parlamenta.”

Ranije tog dana rekla je da zakonodavac EU “čvrsto stoji protiv korupcije” i da “ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo tijeku pravde”. Optužbe dolaze u osjetljivom trenutku za Katar jer je domaćin Svjetskog prvenstva. Zaljevska država već se morala boriti protiv tvrdnji o navodnom kršenju ljudskih prava radnika migranata i LGBT+ zajednice.

“Svaka tvrdnja o lošem ponašanju od strane Države Katar svjedoči primjer je ozbiljnih dezinformacija”, rekao je dužnosnik katarske vlade za AFP u subotu. Saslušanja osumnjičenih bila su u toku u Bruxellesu tokom vikenda, prema glasnogovorniku ureda saveznog tužioca. Dvoje od šestoro uhapšenih pušteno je na slobodu.

Tužioci su rekli da se istraga belgijskog suca Michela Claisea bavi “korupcijom” i “pranjem novca” unutar organizirane bande. Kaili – bivša voditeljica vijesti – suspendirana je iz Socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu “sa trenutnim učinkom” u petak, prema izjavi koju je podijelila skupina.

U subotu su belgijske novine L’Echo ustvrdile da je u njezinom domu u Bruxellesu pronađeno “nekoliko vreća punih novčanica”. Policija je pretražila Kailinu kuću nakon što je navodno pronašla njezinog oca u posjedu velike količine gotovine u koferu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


U novembru je zastupnica EU-a otišla u Katar gdje je pozdravila “reforme” u toj zaljevskoj državi.

“Katar je lider u pogledu radničkih prava”, rekla je nakon toga za govornicom Evropskog parlamenta, što je izazvalo žestoku reakciju ostalih zastupnika.

Dodatna pretraga kuće još jednog socijalističkog zastupnika u Evropskom parlamentu, Belgijca Marca Tarabelle, obavljena je u subotu navečer.

Zakonodavac EU-a otvorit će u ponedjeljak zasjedanje koje će, po svemu sudeći, biti vatreno. Francuski socijalisti osudili su “vrlo ozbiljan skandal”, a zastupnica u Evropskom parlamentu Manon Aubry zahtijevala je raspravu o tom pitanju i kritizirala “agresivno lobiranje” Katara.

Izvori iz Evropskog parlamenta rekli su Euronewsu da je Kailijev ured u petak zapečatila belgijska policija, zajedno s uredom dvoje belgijskih socijalističkih zastupnika u Evropskom parlamentu, Marije Arene i Marca Tarabelle.

Arena je zanijekala bilo kakvu umiješanost, navodeći da je u istrazi umjesto nje sudjelovala njezina pomoćnica. “Pečati su stavljeni jer je radila za nevladinu organizaciju Fight Impunity, vjerujem, 2019.”, rekla je Arena za Le Soir. – To nema nikakve veze s činjenicom da je ona moja pomoćnica. Mediji u Grčkoj i Belgiji izvijestili su da je jedan od uhićenih Kailin partner. Grčka socijalistička stranka PASOK, čija je Kaili članica, objavila je u petak navečer da je ona izbačena iz članstva.

Belgijsko savezno tužilaštvo saopćilo je da je povratilo 600.000 eura u gotovini i zaplijenilo računala i mobilne telefone u petak.

U kontaktu s Euronewsom, tiskovna služba Europskog parlamenta rekla je da “Evropski parlament ne komentira sudske postupke”.

“Kao i uvijek, Evropski parlament u potpunosti surađuje s nadležnim nacionalnim tijelima. Tako je i u ovom konkretnom slučaju”, dodali su. Zastupnica Zelenih u Evropskom parlamentu iz Njemačke, Anna Cavazzini, na Twitteru je podijelila iznenađenje Kailinim hapšenjem.

“Ovo je prilično šokantno ako se sumnje obistine”, napisao je Cavazzini na Twitteru. “Čuo sam njezin vrlo pro-katarski govor (na) plenarnom zasjedanju i bio sam izuzetno iznenađen.”

(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POVEĆALA USNE I PROMIJENILA FRIZURU: Marija Šerifović izmijenila lični opis, pa se pohvalila na Instagramu

DRAGO ĐUKIĆ: Iza velikog boema, krije se veliki biznismen