in

HRT: Završeni pregovori sindikata i Vlade; Plenković: Postignut dogovor

HRT: Završeni pregovori sindikata i Vlade; Plenković: Postignut dogovor
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Završeni pregovori sindikata i Vlade; Plenković: Postignut dogovor

Pregovori Vlade i sindikata o povećanju plaća

Foto: HRT / HTV

Završeni su pregovori Vlade i sindikata o osnovici za plaće u državnim i javnim službama. Na pregovorima je bio i premijer Andrej Plenković, koji je nakon pregovora istaknuo da je dogovor postignut. Posljednju Vladinu ponudu odbilo je svih 11 sindikata javnih službi.

Premijer Andrej Plenković je rekao da su pregovori bili konstruktivni, sadržajni i puni međusobnog razumijevanja i poštovanja.

– Dogovoreno je da se s 1. listopada osnovica plaća povisi za 6%, a da 1. travnja povećanje bude još 2%. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo i podizanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, i to za ovaj Božić, zatim povećanje regresa s 1500 na 1700 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune. To je rezime današnjeg dogovora, rekao je Plenković.

Zahvalio je predstavnicima sindikata javnih i državnih službi na kompromisu.

– Mislim da je to u duhu aktualnih ekonomskih okolnosti, nastojanja Vlade da građanima osigura kvalitetan standard i da pokušamo i kroz ove mjere ublažiti kontekst energetske, prehrambene krize i inflatornih pritisaka s kojima smo suočeni. Socijalni dijalog ćemo nastaviti tako da razgovaramo o Zakonu o plaćama, uredbama koje će se donositi, i da u bilo kojem trenutku Vlada, kao i do sada, bude na raspolaganju predstavnicima svih sindikata, kazao je Plenković. 

Sanja Šprem izjavila je da je nakon konstruktivnog razgovora došlo do značajnog iskoraka od prethodne ponude Vlade RH. Svi sindikati javnih službi ići će s tom ponudom na referendum ili međuizjašnjavanje svojih članova, a neki će odraditi odluke i na svojim tijelima. O rezultatima referenduma i izjašnjavanja izvijestit ćemo u ponedjeljak kako bismo mogli u slučaju prihvaćanja ponude potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru u 16 sati te kako bi se moglo primijeniti rast osnovice od 1. listopada ove godine, istaknula je. 

– Zato je jako važno da naši članovi i zaposlenici u javnom sektoru budu upoznati s ponudom Vlade RH kako bi se o njoj mogli izjasniti, dodala je i napomenula da je konačna odluka uvijek na članovima sindikata.

Plenković: Plaće od 2016. u nekim sektorima rasle više od 25 posto

Novinarima je premijer Plenković ranije u srijedu u Koprivnici rekao kako je siguran da će se, kao i uvijek do sada, pronaći najbolje rješenje.

– Svi su razgovori sa sindikatima završili na taj način da smo kroz zajednički dijalog, razumijevanje okolnosti, razumijevanje potrebe za podizanje standarda državnih i javnih službenika, stalno povećavali plaće, rekao je.

Podsjetio je i na to da su te plaće rasle od 2016. do danas, u pojedinim sektorima i više od 25 posto, te dodao da Vlada mora voditi računa o svemu – o proračunu, ekonomskom standardu, cijenama energenata, o plaćama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Nastavit ćemo razgovor i ja sam siguran da ćemo, kao i uvijek dosad, naći najbolje rješenje, rekao je.

Jagić: Očekujemo osjetno povećanje ponude

– Očekujemo bolju ponudu Vlade i nastavak daljnjih pregovora. Ako neće biti bolja ponuda, vidjet ćemo dalje što ćemo napraviti. Javne i državne službe su solidarne, rekao je uoči sastanka u Banskim dvorima šef Sindikata policije Dubravko Jagić.

Stižu najave i da večeras neće biti izjava iz Vlade.

– Ja sad ne znam što je Vlada rekla, vidjet ćemo poslije sastanka jesu li to dogovori, pregovori, razgovori ili nešto četvrto, dodao je, ističući da očekuju bolju ponudu i nastavak pregovora.

– Očekujemo osjetno povećanje, naš posao raste, inflacija je tu, ona puni državni proračun, dodaje Jagić. 

Stipić: Velika očekivanja od sastanka

– Velika su očekivanja od večerašnjeg sastanka. Mi tražimo da se premijer uključi i da se ova priča završi. Ako se ona slučajno ne bi završila večeras, onda smo svi skupa u problemu. Zato se sindikati spremaju za akcije, a paralelno ulažu posljednje napore da se dođe do mirnog rješenja. Ponuda koja će stići sigurno će ići kod dijela sindikata na izjašnjavanje, ono će se provoditi sutra i prekosutra. Zašto tako brzo? Željeli bismo stići za plaću za listopad da se dobije povišica. Sindikalna strana već je dala prilog kompromisu, očekujemo da i Vlada sada napravi korak, rekao je uoči sastanka predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić ne želeći iznositi konkretne brojeve. 

– Sve što govorimo o javnim službama, govorimo o redu veličine od 1,5 milijardi pa naviše kuna. Radi se o velikom broju zaposlenika, 170 tisuća radnika. Bez funkcioniranja javnih službi država je, što bi rekli, “u banani”, zaključuje. 

– Očekujem od Vlade RH konkretnu ponudu i očekujemo da Vlada konačno stavi kao prioritet radnike kojima je Vlada poslodavac. To su radnici u javnim i državnim službama, rekao je uoči sastanka Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Dodaje kako vjeruje da će se danas postići dogovor.

– S obzirom na to da smo pozvani od strane predsjednika Vlade RH, nadamo se konkretnoj ponudi koja će se približiti zahtjevima koje smo stavili na samom početku, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JANA SA MUŽEM I  KĆERKOM NA ODMORU U DUBAIJU: Magičan pogled sa terase i torta u obliku dolara

JANA SA MUŽEM I KĆERKOM NA ODMORU U DUBAIJU: Magičan pogled sa terase i torta u obliku dolara

U septembru u FBiH industrijska proizvodnja veća za dva posto

U septembru u FBiH industrijska proizvodnja veća za dva posto