in

RAT UŽIVO: Teški gubici ruskih agresora u jednom danu, krvavi ruski napad u Ukrajini, ubijena najmanje 23 civila, Italija podigla borbene avione…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fd258nxxeai3zys.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fd258nxxeai3zys.jpg”,”caption”:””,”bg”:”b0afac”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fd3mf2zwqaifmn0.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fd3mf2zwqaifmn0.png”,”caption”:””,”bg”:”bcc3ca”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fd4hh9owaaijxxi.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fd4hh9owaaijxxi.jpg”,”caption”:””,”bg”:”28241c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fd4iio3wqaaciaf.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fd4iio3wqaaciaf.png”,”caption”:””,”bg”:”d18b6d”}]

10.30 Ukrajinski borac gađa rusko oklopno borbeno vozilo FGM-148 Javelinom u Harkivskoj oblasti.

10.00 Rusija izgubila 8 dronova, dva aviona i oko 500 vojnika u jednom danu, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

09.00 Ukrajinski dužnosnik rekao je da su u ruskom napadu na grad Zaporižje ubijene najmanje 23 osobe, a ranjeno 28.

Regionalni guverner Oleksandr Staruh rekao je da su ruske snage gađale humanitarni konvoj koji je išao prema teritoriju pod ruskom okupacijom. Objavio je slike izgorjelih vozila i tijela koja leže na cesti.

Rusija nije odmah priznala napad.

Napad se dogodio u trenutku kada se Moskva priprema pripojiti četiri ukrajinske regije Rusiji nakon međunarodno kritiziranog referenduma.

Staruh je rekao da su oni koji su bili u konvoju planirali otputovati na teritorij pod ruskom okupacijom kako bi pokupili svoje rođake i zatim ih odveli na sigurno. Dodao je da su spasioci na mjestu napada.

08.00 Ruska vojska je u Zaporožju raketirala civilni humanitarni konvoj na izlasku iz grada, javljaju ukrajinski mediji.

alt

07.45 Italija je podigla borbene zrakoplove iznad ruskih zrakoplova u blizini Poljske granice, javljaju Agencije.

07.30 Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je ozbiljno shvaćanje riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina znak političke mudrosti, a ne slabosti. 

Merkel, koja je otišla s dužnosti dva mjeseca prije početka rata u Ukrajini, kazala je na svečanosti Zaklade Helmut Kohl da Putinove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, piše Euronews.

“Putinove prijetnje ne treba odbaciti i govoriti da su blef. Treba ih ozbiljno shvatiti i to nije znak slabosti ili popuštanja, to je znak političke mudrosti. Ta mudrost može pomoći da se očuva manevarski prostor”, rekla je bivša njemačka kancelarka.

Merkel se referirala na Putinovu nedavnu izjavu da će upotrijebiti ruski nuklearni arsenal. Putin je upozorio Zapad da Moskva ima “različita sredstva uništenja, modernija od onih zemalja NATO-a”.

07.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini.

Dijelu novomobiliziranih ruskih rezervista naređeno je da sami nabave vlastite kutije prve pomoći, a nekima su savjetovali da su proizvodi poput uložaka i tampona dobra i jeftina alternativa, stoji u izvještaju.

Obavještajci kažu da je situacija sa zalihama medicinskih potrepština za ruske vojnike u Ukrajini sve gora, dodajući da je “svjesnost o prvoj pomoći i obuka vojnih bolničara vjerovatno loša”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NISAM IMAO MIRA NI U SARAJEVU, JAVLJA MI SE ANKSIOZNOST: Dejanu Dragojeviću ne prija popularnost

Najljepša sportašica svijeta ostavila dečka jer ju je varao: “A bili smo zajedno 24 sata na dan”