in

Charles nema u sebi tu vrstu karizme

Charles nema u sebi tu vrstu karizme
Slatka-Tajna.Eu
Charles nema u sebi tu vrstu karizme

Emisija Otvoreno: Koje promjene očekuje Ujedinjeno Kraljevstvo?

Foto: Otvoreno / HRT

Kraljica je mrtva, živio kralj. Nova je to realnost Ujedinjenog Kraljevstva u kojem se, uz nekadašnjeg princa Charlesa, na odgovornoj poziciji istodobno našla i nova premijerka Lis Truss. Iako se to u javnosti nije vidjelo, Elizabeta II. imala je utjecaj na državne i javne službe. Što otočnoj zemlji donose promjene u kraljevskoj kući, ali i u Downing Streetu? 

O tome su govorili u emisiji Otvoreno Goran Štrok, poduzetnik, prof. dr. sc. Goran Bandov, Sveučilište u Zagrebu, prof.dr. sc. Tvrtko Jakovina, Filozofski fakultet u Zagrebu.

Goran Štrok je rekao kako kada bi god imao priliku vidjeti kraljicu ona je uvijek emitirala dobrotu i magnetizam. Kako kaže njezin način komuniciranja je bio nevjerojatan.

– Ona ima sličnost s papom. Nju svi slušaju kao i papu, a u politici je neopredijeljena, istaknuo je.

Na pitanje je li Velikoj Britaniji trebao ovakav “bajkovit” ispraćaj kraljice Elizabete, Jakovina je rekao kao je to očito bilo potrebno.

– Kraljevska kuća je ovo dobro iskoristila. 10 dana pozitivnog i vidljivog medijskog praćenja, ojačalo je brend ne samo kraljevske kuće, već i Ujedinjenog Kraljevstva, naglasio je.

Bandov je rekao kako je princ William imao dvojbu da li da u posljednjem ispraćaju sudjeluje i njegov sin Georg od 9 godina, ali su savjetnici odlučili da dijete treba biti s obitelji kako bi se pokazalo da obiteljska loza ovdje te da je to poruka tradicije i kontinuiteta.

Kraljica je imala neupitnu karizmu. Postavlja se pitanje može li kralj Charles imati to isto.

Štrok je rekao kako misli da je to teško.

– Dugo se vremena govorilo u Velikoj Britaniji hoće li William biti budući kralj. Kraljica je slijedila tradiciju i Charles je postao kralj. U medijima se provlačila situacija s njegovom ženom, a kraljevska obitelj je obrazac obiteljskog života koji mora biti primjer, govori Štrok. 

– Charles nema u sebi tu vrstu karizme kakvu je imala njegova majka. Mislim da će mu biti jako teško, naglasio je Štrok.

Jakovina govori kako je jedan od problema Charlesa taj što je on opisivan starijim od svoje majke. U tom smislu rekli bi da je ona bila modernija i otvorenija.

– On nije čovjek koji ima smisao za humor kao što ga je imala njegova majka. No, njegova se supruga pokazala kao osoba koja ima smisla za humor, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Bandov naglašava kako kralj Charles 3. zadnjih godina pomno radi na svojoj promidžbi. On je netko tko je svjestan da postaje kralj i da će se morati promijeniti.

– Njegov govor je bio kvalitetan i pozvao se na svoju majku i njezino naslijeđe. Ako bude pratio put svoje majke, sigurno će ići pravim putem, rekao je i dodao kako će mu prvi izazov biti obitelj i da u njoj nema skandala, a ako ih ima da ne izađu u javnost.

Bandov smatra kako će Charles trebati biti više opušten i biti bliži s građanima .

Na pitanje je li to moguće s obzirom na njegove godine, Bandov je rekao da je neke korake već najavio.

Jakovina govori kako je kraljica došla na čelo Komonvelta kada je britansko društvo izgledalo drugačije.

– Britanski monarh je formalno na čelu anglikanske crkve, a princ Charles je imao „flert” s pravoslavljem i interes je pokazivao za Islam što mu se u upravljanju Komonveltom može pokazati kao izraz otvorenosti, istaknuo je.

Štrok naglašava kako je Charles jako senzibilan i zato ga je otac poslao u najokrutniju školu u Škotskoj gdje su ga tukli. Zatim ga je poslao u mornaricu da očvrsne.

Bandov govori kako kraljevska kuća ima veze sa Škotskom. Kraljica majka je iz Škotske.

– U anketama i oni koji su pobornici osamostaljenja Škotske nisu bili za to da imaju svog kralja ili predsjednika, već da njima ostane kao kraljica Elizabeta, rekao je i dodao kako eventualno odcjepljenje od države ne bi značilo odcjepljenje od monarhije.

Jakovina ističe da je došlo do preokreta u Sjevernoj Irskoj u broju protestanata i katolika, što bi moglo dovesti do toga da u nekom budućem referendumu se promijeni stav o ostanku ili ne u imperiju.

Veliki dio građana trpi zbog sankcija nametnutih Rusiji. Tvrtko Jakovina smatra kako je Velika Britanija više od svih zemalja gotovo izravno u ratu što je opterećenje za ekonomiju i politički život.

Bandov naglašava kako smo u globalno političkom preslagivanju.

Štrok smatra da je za Veliku Britaniju najveći problem Brexit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Najemotivnija fotografija dana: Princeza Charlotte rasplakala se na sahrani kraljice

Najemotivnija fotografija dana: Princeza Charlotte rasplakala se na sahrani kraljice

Alcaraz: Otkako sam broj 1, sve više je nepristojnih ponuda na Instagramu

Alcaraz: Otkako sam broj 1, sve više je nepristojnih ponuda na Instagramu