in

Papa Franjo u posjetu Veneciji

Papa Franjo u posjetu Veneciji
Slatka-Tajna.Eu
Papa Franjo u posjetu Veneciji

Na prvom putovanju u posljednjih sedam mjeseci, papa Franjo posjetio je Veneciju. Ponovno je govorio o utjecaju masovnog turizma na okoliš. Venecija, koja je na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, upravo je počela turistima naplaćivati ulazak u grad kako bi se spriječila pretjerana gužva.

Na misi ispred oko 10.000 vjernika okupljenih na Trgu sv. Marka, Papa je izgledao živahno i u dobroj formi, nakon što je zbog narušenog zdravlja u vrijeme Uskrsa bio umoran. Nakon što je posjetio ženski zatvor na otoku Giudecci, kamo je sletio helikopterom i gdje se održava izložba u sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, Papa je služio misu na Trgu sv. Marka.

– Ako danas promatramo grad Veneciju, divimo se očaravajućoj ljepoti. Ali zabrinuti smo zbog brojnih problema: klimatskih promjena koje utječu na more u laguni, krhkosti gradnje kulturne baštine, a tu su i ljudi. Teško je stvoriti okružje prikladno za ljude uz upravljanje turizmom. Sve to stvara opasnost od narušavanja društvenih odnosa, pojave individualizma i usamljenosti, kazao je papa Franjo.

Navodeći “očaravajuću ljepotu” Venecije, Franjo – koji je ekologiju učinio središnjim ciljem svojeg pontifikata – naveo je “mnoge probleme koji mu prijete”, uključujući klimatske promjene, “krhkost kulturne baštine” i prekomjerni turizam.

– Venecija je sjedinjena s vodom na kojoj počiva. Bez brige i zaštite tog prirodnog okoliša, mogla bi prestati postojati, upozorio je Papa u propovijedi.

– Potrebno je da naše kršćanske zajednice, naše gradske četvrti, naši gradovi, postanu gostoljubiva, uključiva mjesta. A Venecija, koja je oduvijek bila mjesto susreta i kulturne razmjene, pozvana je biti znakom ljepote dostupne svima, počevši od najmanjih, znakom bratstva i brige za naš zajednički dom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Venecija, koja se nalazi na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, upravo je počela s naplatom ulaska turistima u grad od pet eura po danu kako bi spriječila pretjeranu gužvu na uskim uličicama i mostovima koji nadvisuju brojne kanale.

Prije mise Papa se obratio i 1500 mladih okupljenih ispred bazilike Santa Maria della Salute. “Ostavite svoje mobitele, idite i družite se s ljudima”, poručio im je.

Nakon pape Pavla VI. (1972.), Ivana Pavla II. (1985.) i Benedikta XVI., Franjo je četvrti papa koji je posjetio Veneciju. Nakon Venecije, Franjo će u svibnju posjetiti Veronu, a u lipnju i Trst.

Ovo je Papino prvo putovanje nakon što je prošle jeseni bio u Francuskoj. Naizgled dobra zdravlja, papa se kroz grad kretao u invalidskim kolicima.

Nakon posjeta Veneciji papa Franjo planira još 3 putovanja unutar Italije, dok će početkom rujna posjetiti Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Timor i Singapur. Bit će to najdulje putovanje u njegovu pontifikatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Napravite svoje novo omiljeno piće: Tiramisu espreso

Napravite svoje novo omiljeno piće: Tiramisu espreso

Rusi došli i izdominirali na plivačkom mitingu u Banjaluci

Rusi došli i izdominirali na plivačkom mitingu u Banjaluci