in

Obljetnica osnutka 4. gardijske brigade – Pauci

Obljetnica osnutka 4. gardijske brigade – Pauci
Slatka-Tajna.Eu
Obljetnica osnutka 4. gardijske brigade – Pauci

Pauci – udarna 4. gardijska brigada

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

U Splitu se slavi 33. obljetnica osnutka legendarne 4. gardijske brigade – Pauci. Na svečanost obilježavanja, prisegu i dodjelu crvenih beretki stigao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović. Brigada je dala izniman doprinos u Domovinskom ratu, prije svega na bojištima u Dalmaciji – od Zadra i Šibenika preko Drniša i Vrlike do Stona. Kruna svih akcija Četvrte brigade je Oluja, u ljeto ’95.

Na svečanosti je prisegnulo 27 pripadnika 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske kojima su crvene beretke uručili predsjednik Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadir Mirko Stošić, umirovljeni general zbora Mirko Šundov, zapovjednik 3. mehanizirane bojne “Pauci” pukovnik Ivica Armanda, predsjednik Udruge veterana IV. gardijske brigade ZNG “Pauci” Borislav Lapenda i zamjenik predsjednika Udruge veterana IV. gardijske brigade ZNG “Pauci” Mirko Ivančić.

Nakon svečanosti dodjele crvenih beretki i prisege pripadnika 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, obilježavanje 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade “Pauci” nastavilo se odavanjem počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca u Spomen kapelici “Sveti Križ”.

Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991., a njezin prvi borbeni zadatak bila je akcija oslobađanja Kruševa, koji je uspješno izvršen u srpnju 1991. Potom su uslijedile obrambene, ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica, do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica.

Brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica te u akcijama Zima ’94., Skok-1 i Skok-2, Ljeto ’95., Oluja i Maestral.

Četvrta brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj. Četiri pripadnika se vode kao nestali, dvjesto ih je poginulo, a gotovo 1600 je ranjenih.

Uz predsjednika Milanovića na obilježavanju 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade “Pauci” bili su posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.

– Pobjedili smo u svim operacijama Hrvatske vojske. Kruna svih naših pobjeda je Oluja, ulazak u Knin i završetak Domovinskog rata. Drago mi je da je Vlada Andreja Plenkovića vratila ovu svečanost dodijele beretki, upravo pred kapelom gdje su imena svih poginulih pripadnika 4. gardijske brigade. Drago mi je da mladi ulaze u Hrvatsku vojsku i vidimo danas da su bojna “Pauci” nasljednici naše legendarne 4. gardijske brigade, rekao je Damir Krstičević, bivši ministar obrane i umirovljeni general-bojnik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Medved: Ratni put Pauka sinonim je za najveće i najsjajnije pobjede

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je pripadnicima 4. gardijske brigade Pauci 33. godišnjicu ustrojavanja.

“Od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata ratni put Pauka sinonim je za najveće i najsjajnije pobjede, hrabrost, ponos i odvažnost. U temelje hrvatske državnosti zlatnim ste slovima upisani kao udarna brigada hrabrih ratnika bez kojih Hrvatska danas ne bi bila slobodna država.

Hrvatski branitelji s crvenim beretkama ponos su svoje Dalmacije i cijele Hrvatske te uzor mladim generacijama kako se voli Domovina.

Nažalost, mnogi Pauci nisu dočekali hrvatsku slobodu. Danas se s posebnom zahvalnošću prisjećamo 196 poginulih i četvorice nestalih Pauka koji su žrtvovali svoje živote za našu slobodu.

Čast čuvara uspomene i tradicije 4. gardijske brigade pripala je mladim naraštajima Pauka koji danas u redovima pobjedničke Hrvatske vojske pronose slavu crvene beretke u Domovini te u misijama i operacijama diljem svijeta.

Dragi Pauci, neka vas i nadalje povezuje zajedništvo i domoljublje kao u Domovinskom ratu, pod geslom – In hoc signo vinces. U tom ste znaku pobijedili i budite na to uvijek ponosni!”, stoji među ostalim u čestitki ministra Medveda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Šta sve pijemo sa mlijekom?

Šta sve pijemo sa mlijekom?

Majorka u Andaluziji do boda vrijednog opstanka

Majorka u Andaluziji do boda vrijednog opstanka