in

Guterres zabrinut zbog situacije u nuklearki Zaporižje

Guterres zabrinut zbog situacije u nuklearki Zaporižje
Slatka-Tajna.Eu
Guterres zabrinut zbog situacije u nuklearki Zaporižje

Guterres zabrinut zbog situacije u nuklearki Zaporižje

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

U Lavov na zapadu Ukrajine stigli su glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i turski predsjednik Erdogan koji su se sastali s ukrajinskim čelnikom Zelenskim. Jedan od glavnih razloga je spriječiti eskalaciju krize u nuklearnoj elektrani Zaporižja koju nadziru ruske snage. 

Nakon travnja, u Ukrajinu je drugi put stigao glavni tajnik Ujedinjenih naroda kako bi se u Lavovu, na zapadu države, susreo s ukrajinskim predsjednikom, ali i njegovim turskim kolegom. Trilateralni sastanak prvi je osobni razgovor Tayyipa Erdogana s Volodimirom Zelenskim od početka ruske invazije 24. veljače, iako se turski čelnik dvaput susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u posljednjih nekoliko mjeseci. Dvije su države potpisale sporazum o obnovi infrastrukture oštećene u ruskim napadima, iako su glavne teme bile izvoz žitarica, ratni zarobljenici i – nuklearna elektrana Zaporižja.

– Neprihvatljivo je da nas Rusija sve dovodi na rub nuklearne katastrofe globalnih razmjera. Dogovorili smo moguću misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju u nuklearnu elektranu Zaporižja na legalan način, preko teritorija slobodnih od okupatora, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u četvrtak da je jako zabrinut zbog situacije u najvećoj europskoj nuklearki Zaporižje koja je zadnjih dana meta granatiranja.

Rusija, koja je zauzela nuklearku ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači, poručila je da bi je mogla isključiti, što bi, upozorava Kijev, moglo povećati rizik od nuklearne katastrofe.

Guterres, govoreći novinarima nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, rekao je da bi iz nuklearke trebalo povući vojnu opremu i vojnike.

–  Na tom se mjestu mora izbjeći daljnje raspoređivanje snaga ili opreme. Područje treba demilitarizirati. Moramo reći kako jest svaka potencijalna šteta Zaporižju – samoubojstvo je!, rekao je Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

– Zabrinuti smo zbog događanja oko nuklearne elektrane Zaporižja. Ne želimo ponoviti iskustvo još jednog Černobila!, rekao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske.

Moskva je odbila pozive međunarodne zajednice da se oko nuklearke proglasi demilitariziranu zonu. Nuklearkom još upravljaju ukrajinski tehničari.

Rusko ministarstvo obrane reklo je da bi moglo isključiti nuklearku bude li ponovno napadnuta.

Ukrajinski dužnosnici optužuju Rusiju da nuklearku želi spojiti na svoju mrežu.

Ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom upozorila je da bi isključenje nuklearke povećalo rizik od radijacijske katastrofe.

Isključenje složenih generatora iz ukrajinske mreže onemogućilo bi da ih se koristi za hlađenje nuklearnog goriva u slučaju nestanka struje u nuklearki, objasnila je.

Isključenje nuklearke kompliciran je proces u kojem treba zaustaviti nuklearnu lančanu reakciju i spriječiti da se gorivo zagrijava i izazove taljenje jezgre reaktora.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rusija i Ukrajina optužuju se da planiraju neku vrstu incidenta u nuklearki kao “provokaciju” u povodu Guterresova posjeta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također je sudjelovao na sastanku s Guterresom i Zelenskijem u Lavovu, izjavivši kasnije da su razgovarali o tome kako zaustaviti rat.

Erdogan je rekao da su razgovarali o tome da se iskoristi pozitivno ozračje koje je stvorio dogovor o izvozu ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru kako bi se postigao trajni mir. Rekao je da su razgovarali i o razmjeni ratnih zarobljenika te da će o tome kasnije razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rodbina ukrajinskih vojnika koji su se predali u čeličani Azovstal u Mariupolju organizirali su prosvjed tijekom Guterrresova posjeta tražeći da se učini više kako bi ih se zaštitilo.

Deseci zarobljenika iz Azovstala poginuli su u eksploziji u zatvoru prošli mjesec.

Kijev je ocijenio da je riječ o pokolju i ratnom zločinu. Moskva je optužila Ukrajinu da je pogodila zatvor raketama, ali nije objasnila zašto nisu ozlijeđeni i čuvari.

Ukrajina priprema protuofenzivu na jugu zemlje uključujući Hersonsku i Zaporošku oblast.

Više pogledajte u prilogu Elizabete Gojan:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sarajevo protiv Slobode traži pobjedu za mir u kući

Sarajevo protiv Slobode traži pobjedu za mir u kući

I MUŠKARCI VODE RAČUNA O IZGLEDU: Saša Kapor jutro počinje kod frizera

I MUŠKARCI VODE RAČUNA O IZGLEDU: Saša Kapor jutro počinje kod frizera