in

Različite cijene goriva na autocestama i izvan njih

Različite cijene goriva na autocestama i izvan njih
Slatka-Tajna.Eu
Različite cijene goriva na autocestama i izvan njih

Cijene goriva

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je Vlada na dva tjedna zamrznula cijene osnovnih goriva, eurodizela i eurosupera 95, od ponoći imamo različite cijene goriva na autocestama i izvan njih. Na više od 90% postaja, koje se nalaze izvan autocesta, cijena eurodizela je 13,08 kuna, a eurosupera 95, 13,50 kuna. Na autocestama je eurodizel skuplji oko kunu i pol, a eurosuper oko pola kune po litri. Cijena plavog dizela, kojim se koriste poljoprivrednici i ribari, u iduća je dva tjedna fiksirana na 9,45 kuna. Cijena premium goriva, koje se formiraju slobodno, od ponoći je znatno veća. Tako se eurosuper 95 class plus prodaje za 15,15 kuna, a cijena eurodizela class plus probila je granicu od 16 kuna po litri. Predstavnici malih distributera, koji tvrde da im prijeti propast, razgovarali su s ministrom gospodarstva. Iz Ine su priopćili da sigurnost opskrbe – nije ugrožena.

Dvojica stranih turista na benzinskoj postaji kod Šibenika, i dva različita pogleda na cijenu goriva. Austrijanac Marius, kaže, neće silaziti s autoceste po jeftinije gorivo.

– Vidim da je na autocesti gorivo malo skuplje, to je kao neki porez za brzu vožnju, rekao bih da je to pravedno, smatra Marius.

U Nizozemskoj je gorivo pola eura skuplje nego u Hrvatskoj, rekao je Harry i dodao da će sljedeći put točiti izvan autoceste.

– Ići ću i ja u grad po gorivo, naravno, istaknuo je Harry, turist iz Nizozemske.

Domaći vozači također računaju kako uštedjeti na gorivu.

– Čemu plaćati kunu-dvije više, to je već 50-ak kuna za jedan tank. Natočit ćemo izvan autoceste, zasad, naveo je Zlatko.

No, pitno je hoće li izvan autoceste 200-tinjak malih benzinskih postaja uskoro morati prestati s radom jer im nove mjere uzrokuju goleme gubitke. Nakon sastanka s ministrom gospodarstva, objašnjavaju problem milijunskih mjesečnih gubitaka.

– Pokazujemo da javnost shvati da je nama na primjeru dizela, nabavna cijena 14,31 kunu, a da smo ga dužni prodavati po 13,08 kuna. Znači to je jednostavno neizdrživo, objasnio je Domagoj Puh iz Udruge malih distributera goriva.

– Vjerujemo da ćemo naći rješenje svi skupa, ako to ne nađemo onda smo mi mali distributeri gotovi, naglasio je Armando Miljavac iz Udruge malih distruibutera goriva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










O konkretnim detaljima pomoći malim distributerima goriva, ministar gospodarstva ne želi još govoriti.

– Nastojat ćemo pronaći najbolje rješenje kako bi svi u ovoj situaciji što manje osjetili ovaj udar koji je nažalost prisutan i koji udara i cijelo gospodarstvo i naše građane, rekao je ministar Davor Filipović.

Sigurnost opskrbe tržišta gorivom, kažu u INA-i, ni na jednom njihovu maloprodajnom mjestu nije ugrožena.

– Moguće je da u danima prije promjena cijena na pojedinim lokacijama bude pojačana potražnja za naftnim derivatima koja znatno premašuje uobičajene potrebe, što stvara pritisak na logističke i transportne kapacitete. U takvim situacijama kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuje kupce svim vrstama goriva, priopćili su iz INA-e.

Sa zamrzavanjem cijena goriva izvan autocesta, pojašnjava premijer, postiže se više ciljeva.

– Na taj način mislim da smo dobro izbalansirali zaštitu interesa i standarda naših građana, a isto tako vodili računa u činjenici da je danas prvi dan ljeta i da ulazimo u turističku sezonu, tako da vjerujem da je pronađen pravi balans, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Vlada će, kaže premijer, pratiti sve okolnosti i za dva tjedna prilagođavati mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Francuski bob: Hit zbog kojeg ćete poželjeti skratiti kosu

Francuski bob: Hit zbog kojeg ćete poželjeti skratiti kosu

Voda Leda: Dokaz da se i na domaćem tržištu nalaze kvalitetni proizvodi / Bljesak.info

Voda Leda: Dokaz da se i na domaćem tržištu nalaze kvalitetni proizvodi / Bljesak.info