in

4 stvari iz kuhinje koje mogu zamijeniti detrdžent za veš

4 stvari iz kuhinje koje mogu zamijeniti detrdžent za veš
Slatka-Tajna.Eu

Prazna boca deterdženta, a vi imate nekoliko korpi prljave odjeće koja mora biti oprana danas? Nema problema. Na sreću, ne morate izlaziti iz kuće jer postoje sasvim dobre zamjene, piše Ordinacija.

1. Ocat

Kiselina koja se u njemu nalazi sprečava razvoj bakterija i pljesni i zato je upravo ovo sredstvo idealno za pranje veša. On će uspješno riješiti mrlje s odjeće. Stavite ga i u pretinac za ispiranje jer će uništiti sve loše mirise i omekšati materijal.  Žute mrlje koje se stvaraju nakon što žlijezde izluče znoj lako se mogu ukloniti octom. Stavite koju kap octa na uprljano mjesto i očistite krpom.

Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primijetiti već nakon prvog pranja je da je vaše rublje mekše ako ga dodate umjesto omekšivača, ocat će razgraditi i sve ostatke praška na vešu, a ono će biti mirišljavo i čisto. Ako perete posteljinu, teži veš poput peškira, onda dodajte šolju octa, u drugim slučajevima samo pola šolje.

Kao što smo rekli on uklanja neugodne mirise, a ako ih se želite riješiti, stavite odjeću iznad kade u kojoj je vruća voda pomiješana s octom. Možete i dodati u mašinu uz prašak i malo octa kako bi se uklonili mirisi.

2. Soda bikarbona

Odlična je alternativa za prašak za veš. Potrebno je samo malo da opere mašinu punu veša. Možete napraviti i otopinu sa sodom, sapunom i vodom koju možete koristiti kao prašak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










3. Sapun za posuđe

I on se može iskoristiti kao alternativa ako nemate ništa drugo, ali ga nemojte stavljati previše jer proizvodi puno više pjene. Dodajte i malo octa za ispiranje kako bi uklonio višak sapunice i spriječio iritacije kože. Možete i napraviti prašak od sedam šolka vode i ½ šolje deterdženta i s tim normalno prati veš.

4. Votka

I votka može biti vaš spas u ovoj situaciji ako vam veš nije prljav nego samo treba osvježenje. Pomiješajte malo vode i votke te stavite u bocu s raspršivačem te objesite odjeću i pošpricajte. Ostavite da se prosuši.

(Poslovni.hr)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Godišnjica smrti jednog od najvećih / Bljesak.info

Godišnjica smrti jednog od najvećih / Bljesak.info

Partizan završio sezonu, neće se takmičiti u KLS

Partizan završio sezonu, neće se takmičiti u KLS