in

U nedjelju pretežno sunčano i vrlo toplo, na kopnu ponegdje i pljuskovi

Slatka-Tajna.Eu

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

“Nakon vruće subote, tijekom noći na nedjelju i u samu nedjelju u unutrašnjosti može biti jače izraženih pljuskova, ponegdje i nevremena. U ponedjeljak pljuskovi će biti rijetki, i to uglavnom u zapadnim krajevima. Od utorka pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće, na Jadranu uz umjereno i jako jugo, koje će u četvrtak oslabjeti.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju pretežno sunčano i vrlo toplo, na kopnu ponegdje i pljuskovi

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U nedjelju na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano i danju malo manje toplo nego u nedjelju. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 26 i 28 °C.

Podjednaka temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti djelomice sunčano. Uz povremeno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorju nestabilno pa će uz umjeren i jak razvoj oblaka ponegdje biti pljuskova i grmljavine. Uz obalu ujutro umjerena do jaka bura, a tijekom dana zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 14 °C, uz obalu između 16 i 19 °C. Najviša dnevna od 24 do 26 °C, na moru između 25 i 28 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, ali u njezinoj unutrašnjosti ne posve stabilno, pa će mjestimice biti pljuskova, koji ponegdje mogu biti jače izraženi. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 14 °C, uz obalu između 17 i 19 °C, a najviša dnevna između 27 i 30 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz obilje sunčana vremena. Vjetar većinom slab jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni.”

I početkom tjedna još nestabilno

U ponedjeljak u unutrašnjosti djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno, pa su pljuskovi mogući uglavnom u gorju i u zapadnim krajevima. U utorak i srijedu pretežno sunčano i vruće s dnevnom temperaturom zraka i do 33 °C. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano i vrlo toplo. U ponedjeljak na sjevernom dijelu uz umjeren razvoj oblaka mogući su rijetki pljuskovi, osobito u unutrašnjosti Istre. U ponedjeljak će zapuhati jugo, koje će jačati, pa će u utorak i srijedu biti umjereno i jako.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ključ uspjeha? Trofeje u BiH odnijeli su samo oni koji su imali – ovo!

KĆERKA SAŠE POPOVIĆA NA SVADBU OBUKLA ODIJELO OD 200 EURA: Ima milione, a evo kako izgleda – Senzacija