in

RAT UŽIVO: Masovno naoružavanje ukrajinskih snaga, voz sa tenkovima i drugim oklopnim vozilima krenuo prema Ukrajini

Slatka-Tajna.Eu

13:35 Češka je postala prva zemlja NATO- a koja je poslala tenkove u Ukrajinu, osiguravajući T-72 i oklopna pješačka vozila nakon molbe predsjednika Zelenskog za pomoć. 

Nekoliko borbenih vozila BVP-1, topničke haubice i više desetina tenkova T-72 jučer su ukrcani u voz koji je krenuo za Slovačku gdje se očekuje da će krenuti prema Ukrajini, pokazala je snimka javne televizije Češka televizija. 

13:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je tokom ruske invazije na Ukrajinu ubijeno 167 djece, ali da je taj broj vjerojatno veći.

“Činjenica je da je u 42 dana ubijeno najmanje 167 djece. Još ne znamo za sva zlodjela u Mariupolju i drugim ukrajinskim područjima, gdje se borbe još nastavljaju”, rekao je Zelenskij pred irskim parlamentom.

13:23 Gradsko vijeće Kijeva izvijestilo je da je od početka rata ubijeno 89 ljudi.

13:20 Spasioci su iz ruševina nakon napada u gradu Rubižne izvukli ženu. Prekrivena prašinom, živa je izvučena iz ruševina i odnesena u vozilo hitne pomoći.

13:00 Britanski premijer Boris Johnson osudio je masakr u Buči.

“Bojim se da kada vidimo ono što se događa u Buči, kada vidimo što je Putin učinio u Ukrajini, da to nije daleko od genocida. Nije ni čudo što ljudi reagiraju na način na koji reagiraju. Ne sumnjam da će međunarodna zajednica, u prvom redu s Velikom Britanijom, ponovno krenuti s uvođenjem više sankcija i više kazni režimu Vladimira Putina”, rekao je Johnson.

12:36 Iz Kremlja su poručili da mirovni pregovori između Moskve i Kijeva ne napreduju tako brzo ili energično koliko bi to oni željeli.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je rad na uspostavljanju nove runde pregovora u toku, ali da je još dug put do bilo kakvog napretka.

12:19 Rusija želi održati diplomatske odnose sa zapadnim zemljama unatoč protjerivanju ruskih diplomata iz niza zemalja, rekao je u srijedu Aleksandar Gruško, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Nekoliko europskih zemalja, među njima Francuska, Belgija, Nizozemska i Italija, protjeralo je velik broj ruskih diplomata.

12:02 Ruske snage će vjerojatno pokrenuti sveobuhvatnu ofenzivu u ukrajinskoj istočnoj regiji Luhansk za ‘otprilike nekoliko dana’, rekao je guverner regije.

Serhij Haidai izjavio je za Sky News da bi razmjeri smrti i razaranja u Lugansku mogli biti gori od onih u Mariupolju, Buči i Irpinu.

12:00 Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja pokazuje da su Rusi, dok je Černobil bio pod njihovom kontrolom, kopali rovove u tzv. zoni isključenja. Radi se o pojasu koji se proteže 30 kilometara oko nuklearne elektrane. 

Snimku je podijelio i analitičar Australskog instituta za stratešku politiku Nathan Ruser. 

“Ove rovove su iskopale ruske snage tokom invazije u najviše ozračenim područjima u Černobilu. Nije ni čudo što su se neki razboljeli”, napisao je Nathan. 

11:30 Dok se iz Buče pojavljuju jezive snimke i fotografije beživotnih tijela, Putinovi mediji tvrde da se radi o razrađenoj prijevari. Narativ je to za koji su novinari u Ukrajini pokazali da je lažan. Proglašavanje vijesti lažnima ili širenje lažnih izvještaja kako bi se potkopali protivnici taktika je koju je Moskva godinama koristila na mjestima poput Sirije, piše AP.

Voditelji ruskih državnih TV kanala tvrdili su da su neki foto i video dokazi o ubistvima lažni, a da ostali pokazuju kako su Ukrajinci odgovorni za krvoproliće.

10:59 Vlasti istočne ukrajinske regije Luhansk nadaju se da će u srijedu evakuirati civile kroz pet “humanitarnih koridora” i pozvale su stanovnike da odu “dok je sigurno”. Ukrajina kaže da se ruski vojnici pregrupiraju i pripremaju za novu ofanzivu u području Donbasa u kojem se nalazi Luhansk.

10.15 Gubici ruskih agresora od početka agresije na Ukrajinu izraženi u infografici.

Slika

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










09.00 Rusi su u ratu već izgubili 150 aviona i gotovo 700 tenkova, javlja Ukrainska pravda.

Slika

08.00 Ukrajinski grad Borodyanka nakon “ruskog mira”.

07.45 Ruska vojska je izgubila kontrolu nad naseljima Dobryanka, Novovoznesenskoye i Trudolybivka.

Slika

07.30 Požar u fabrici u Dnjepropetrovskoj regiji, koji je nastao kao posljedica raketnog udara, ugašen je, javljaju ukrajinski mediji.

06.45 Ruski teretni avion, najveći na svijetu, ukrajinski Antonov-225, uništile su granatiranjem ruske snage u napadu na zračnu luku Antonov koja se nalazi u mjestu Hostomel u blizini Kijeva. Avion je uništen odmah na početku ruskog napada. Hostomel je, naime, bio jedna od prvih ruskih meta.

Hostomel i aerodrom prošle sedmice su oslobođeni. Ukrajinske vlasti objavile su snimku ostataka aviona.

“San Ukrajine ustat će poput feniksa iz pepela i zauvijek će biti svjetionik slobode i herojstva”, napisalo je ukrajinsko ministarstvo odbrane uz snimku uništenog Antonova-225.

05.25 Ukrajinska 44. topnička brigada gađala je i uništila rusku kolonu oklopnih vozila, objavljene snimke s terena.

05.00 New York Times objavio video kako Rusi ubijaju biciklistu u Buči.

Slika

04.00 Ruski gubici iz regije Černihiv posljednjih dana: 7 kamiona za opskrbu Ural uništeno. 

03.00 Pojavljuje se još informacija o novim američkim sankcijama Rusiji

Nove američke sankcije Rusiji bit će usmjerene prema njenim finansijskim institucijama i državnim poduzećima te prema vladinim dužnosnicima i članovima njihovih porodica, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Kazala je kako je “najvažniji cilj iscrpiti resurse koje Putin ima da nastavi svoj rat protiv Ukrajine.”

“Mjere će naštetiti ključnim instrumentima ruske državne moći, nametnuti Rusiji trajnu i neposrednu štetu i pozvati na odgovornost rusku kleptokratiju koja finansira i podržava Putinov rat”, rekla je. 

02.00 Britanski obavještajci: Tijela su u Buči snimljena su 10 dana prije nego što je grad vraćen pod ukrajinsku kontrolu

Tijela ukrajinskih civila ležala su na ulici u Buči najmanje deset dana prije nego što je grad vraćen pod ukrajinsku kontrolu, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane u novom obavještajnom izvještaju o stanju u Ukrajini.

Obavještajci navode da je analizom snimaka od 21. marta 2022. identificirano najmanje osam tijela kako leže na ulici. 

Intelligence image - Ukraine

01.00 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je svoje sad već tradicionalno noćno obraćanje naciji.

U njemu je rekao da Ujedinjeni narodi “trenutno nisu u stanju obavljati funkcije zbog kojih su stvoreni”.

“Vijeće sigurnosti UN-a postoji, a sigurnost u svijetu ne postoji. Ni za koga. To definitivno znači da Ujedinjeni narodi trenutno nisu u stanju obavljati funkcije zbog kojih su stvoreni. A za to je kriva samo jedna država – Rusija, koja diskreditira UN i sve druge međunarodne institucije u kojima još uvijek sudjeluje”, rekao je Zelenski.

Zelenski je dodao da je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o humanitarnoj situaciji u privremeno okupiranim regijama Ukrajine.

“Pripremamo novi paket snažnih sankcija Rusiji za sve što je učinila našem narodu”, rekao je još.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SINGERS & FRIENDS – Predstavljaju singl “Sarajevo” – Hayat Production

BAJAGA JE JEDNO NARKOMANSKO G**NO: Lukas ne želi da ga sretne jer bi došlo do tuče ovaj put