in

Mostar: ”Otvoreno” mjesto pogibije / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo četiri dana nakon smrti u mostarskoj ruševini pristup istoj još je više olakšan. Improviziranu ogradu koja je nekada sprječavala ulazak u razrušeni objekt vatrogasci su morali isjeći kako bi došli do unesrećenog, a nova još uvijek nije postavljena.

Bura koja je ovih dana zahvatila Mostar s mjesta nesreće otpuhala je i policijsku traku na grane obližnjih drveća. Za sada sve stoji pristupačno, a nakon zadnjeg urušavanja objekt je još nestabilniji.

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo objašnjava da bi se ponovno postavila zaštitna ograda potrebno je da građevinski inspektor Grada Mostara izađe na teren i Gradu naloži njezino postavljanje.

Objašnjava, postoji procedura koja se treba ispoštovati kako bi se na urušene građevine koje su prijetnja javnoj zaštiti postavile zaštitne ograde, ili da bi se ti objekti valjano uklonili bilo da je riječ o objektima koji su uvlasništvu Grada ili privatnom.

Foto: Bljesak.info / Bura je otpuhala je i policijsku traku na grane obližnjih drveća

”Prva stepenica je je građevinski inspektor koji mora izaći na teren i donijeti rješenje za postavljanje zaštitne ograde, te u skladu s tim rješenjem Grad mora postupiti. Isti je slučaj kada se radi o imovni koja nije gradska, a radi se o zaštiti javnog prostora gdje ta imovina graniči s javni prostorom kad se prolazi. Mora se ispoštovati naredba inspektora”, kazao je za Bljesak Salem Bubalo.

Navodi kako je isti slučaj i pri uklanjanju ruševnih objekata.

”Svaki objekt kada se radi mora imati građevinsku dozvoli, isto tako kad se treba ukloniti potrebno je imati dozvolu za uklanjanje, to se zove plan demolicije, tim planskim dokumentom se mora regulirati da se neki objekt može ukloniti. Ukoliko je riječ o objektima koji nisu u vlasništvu Grada, ako inspektor naredi Gradu da se taj objekt uruši on mora postupiti po njegovom nalogu”, objašnjava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Problem ruševnih objekata u središtu Grada, ističe Bubalo, kompleksniji jer se radi o jako složenom i neriješenom vlasništvu te mu je teško postupiti bez valjanog detaljnog dokumenta koji regulira tu kompletnu oblast u ovom djelu grada. No upozorava, Grad ipak mora zagraditi i upozoriti da je to opasna zona, ne zbog objekata nego zbog zaštite javnog prostora kojim Grad upravlja.

Foto: Bljesak.info / Sve stoji pristupačno, a nakon zadnjeg urušavanja objekt je još nestabilniji

”Vidljivo je da je Grad ranije radio na ovom pitanju postavljanja zaštitne ograde oko ruševnih objekata, međutim prošlo je dosta vremena od toga i mnoge ograde su uklonjene i uništene od nepoznatih osoba”, kazao je Bubalo.   

Podsjetimo, Dejan Ahmetović, 9. siječnja u Mostaru smrtno je stradao u ratu razrušenoj zgradi i nije jedina žrtva mostarskih ruševina. One su već dosta puta bile mjesto gdje su ljudi ginuli, kao i mjesta gdje su se pronalazila tijela osoba stradalih u neutvrđenim okolnostima.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako urediti mali stan: Savjeti koji će vam pomoći da bude funkcionalniji i vizuelno prostraniji

MetaboFix