in

Izrael cijepi 4. dozom, Slovenija i Francuska pooštravaju mjere

Slatka-Tajna.Eu

Borba s koronavirusom

Foto: Davor Puklavec/Željko Lukunić/Damir Spehar / PIXSELL

Izraelska bolnica nedaleko od Tel Aviva počela je njegovatelje cijepiti 4. dozom cjepiva protiv koronavirusa, odnosno drugim ‘boosterom’. To će kliničko istraživanje omogućiti procjenu smanjivanja rizika od zaraze. Proučavat će se i mogući porast broja antitijela te nuspojave.

U bolnici Sheba, u predgrađu izraelskoga Tel Aviva, 150 je dobrovoljaca za četvrtu dozu, tzv. drugi booster. Svi su zdravstveni djelatnici koji su prvim ‘boosterom’ cijepljeni prije više od četiri mjeseca i čiji se broj antitijela smanjio.

– Pa, uzbuđen sam što sam prva osoba, očito na svijetu, koja je dobila četvrto dopunsko cjepivo. Da parafraziram staru izreku: To je mali ubod u rame, vjerojatno divovski korak za čovječanstvo, rekao je Jacob Lavee, bivši direktor Jedinice za transplantaciju srca Medicinskog centra Sheba, Tel Aviv.

Izraelske vlasti pooštrile su ograničenja putovanja kako bi suzbile širenje varijante omikron i dodale su Sjedinjene Države na svoj “crveni” popis od 70 zemalja u koje je Izraelcima zabranjeno putovati. Nešto manje od polovice od 9 milijuna i 300 tisuća stanovnika primilo je tri doze cjepiva protiv koronavirusa, a u tijeku je cijepljenje djece od 5 do 11 godina.

Deseti slovenski paket za ublažavanje pandemije

Najmanje 180 milijuna eura vrijedan je 10. zakonski paket za ublažavanje pandemije COVID-19 o kojem raspravljaju zastupnici u slovenskom parlamentu.

Priličnu pomutnju izavala je mjera jednokratnog solidarnog dodatka za umirovljenike s nižim mirovinama oko koje se rasprava posebno zahuktala. Naime, oporba se protivi donošenju tog zakona, jer je, tvrde, između ostalog društveno nepravedan i iracionalan.

– Glavna poruka ovog zakona su rješenja koja se odnose na 300 tisuća ljudi, koji su među nama najranjiviji, rekao je Jožef Horvat (Nova Slovenija). 

Pred zgradom slovenskog zakonodavnog tijela u Ljubljani istodobno su se s policijskim snagama sukobili prosvjednici protiv mjera ograničenja.

Početkom prosinca najviši slovenski sud presudio je da je propis kojim se nalaže cijepljenje za zaposlene u javnom sektoru, osim ako ne pokažu dokaz o oporavku od COVID-a – neustavan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I Francuska odlučuje o pooštravanju mjera

Pooštravanje nacionalnih ograničenja zbog sve veće prijetnje varijantom omikron očekuje se u Francuskoj. Predsjednik Emmanuel Macron i ministri na hitnom će sastanku odlučivati o tome, no Parižani ipak s nadom čekaju novu 2022.

– Ovo uopće nije nalik prošloj godini. Sada znamo da broj zaraženih raste, ali se trudimo živjeti normalno, naravno, uz poštovanje zdravstvenih mjera. Cijepljenje je u punoj brzini i ne osjećamo ozbiljnost situacije koju smo proživjeli 2020., kazala je Chaima Foret, konzultantica iz Pariza.

U nastojanju obuzdavanja rastuće brojke zaraženih, u subotu je zabilježen rekord od njih više od 104 tisuće. Vlada je već otkazala nekoliko tradicionalnih novogodišnjih svečanosti, uključujući onu živahnu na pariškom Champs Elyseesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nekadašnji član stručnog štaba Željezničara šef Omladinskog pogona kluba u Kuvajtu

Poslodavci iz USK-a upozorili na posljedice najavljenog poskupljenja struje