in

Skupština RS o ‘prijenosu’ nadležnosti države BiH na entitet

Slatka-Tajna.Eu

-Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, u petak 10. decembra raspravlja o „prenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

-Na dnevnom redu je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

-U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

-Iza predloženih dokumenata stoje predsjednica RS, predsjednik Vlade RS, srpski član Predsjedništva BiH, i skupštinska većina na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika.

-Narodna skupština RS donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

-Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

-Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










-Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je tokom oktobra više puta ponovio kako će za šest mjeseci proglasiti nezavisnost RS, ako dotad ne budu vraćene nadležnosti ovom bh. entitetu, koje su prema njegovim tvrdnjama oduzete tom entitetu i date državi BiH.

-Dodik je svojim istupima o mogućem otcjepljenju RS i osnivanju posebne vojske bio tema rasprave na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta 24. novembra, kada je prozvan kao „glavni akter krize u BiH”.

-Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira (PIC) su nakon sastanka 7. i 8. decembra ponovili podršku teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države koja se sastoji od dva entiteta, i podsjetili sve strane u BiH da moraju poštovati Dejtonski mirovni sporazum.

-Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, poručio je 8. decembra da „entitet Republika Srpska nema zakonsko ovlaštenje da se jednostrano povuče iz ustavnopravnog poretka BiH“.

-Endru Džuel, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, izjavio je 8. decembra da bi povlačenje RS iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH izazvalo velike ekonomske posljedice.

-Najave otcjepljenje i prenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, tokom jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS krenuli sa blokadom rada državnih institucija.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U Slobodnu zonu Trebinje bit će uloženo blizu 8 miliona KM

Predstavljamo: Muška rukometna reprezentacija BiH