in

Doznake siromašnim zemljama povećane na 589 milijardi dolara

Slatka-Tajna.Eu

Doznake upućene u zemlje nižeg i srednjeg nivoa dohotka ostvarile su u 2021. snažan rast od 7,3 posto i dostigle vrijednost od 589 milijardi dolara. Taj povratak na trend rasta snažniji je od predviđenog i javlja se nakon što su doznake u 2020. zabilježile pad od samo 1,7 posto, uprkos teškoj globalnoj recesiji izazvanoj pandemijom COVID-19, navodi se u Izvještaju o migracijama i razvoju Svjetske banke.

“Očekuje se da će tokovi doznaka ka zemljama nižeg i srednjeg nivoa dohotka (osim Kine) drugu godinu zaredom premašiti iznos priliva direktnih stranih investicija i međunarodne razvojne pomoći . To ukazuje na značaj doznaka kao ključnog mehanizma podrške potrošnji domaćinstava na neophodne potrebe kao što su hrana, zdravstvena zaštita i obrazovanje u periodima ekonomskih teškoća u zemljama iz kojih dolaze migranti.

Snažnom rastu doznaka doprinjeli su odlučnost migranata da pomognu svojim porodicama kada im je to bilo najpotrebnije, potpomognuto ekonomskim oporavkom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, koji je podržan fiskalnim podsticajima i programima podrške zapošljavanju.

Očekuje se da će doznake nastaviti da rastu po stopi od 2,6 posto u 2022., u skladu sa globalnim makroekonomskim projekcijama. Nastavak rasta broja slučajeva COVID-19 i ponovno uvođenje ograničenja kretanja predstavlja najveći negativni rizik po izglede za globalni rast, zaposlenost i doznake upućene zemljama u razvoju. Kako se ekonomije budu oporavljale, postepeno ukidanje fiskalnih podsticaja i programa podrške zapošljavanju takođe bi moglo da umanji tokove doznaka“, procjenjuje se u Izvještaju, u kojem se precizira da su, nakon prošlogodišnjeg pada od 8,6 posto, tokovi doznaka upućenih u Evropu i centralnu Aziju ove godine povećani za 5,3 posto, na 67 milijardi dolara , usljed ubrzanja ekonomske aktivnosti u Evropskoj Uniji i naglog rasta cijena energenata.

“Za 2022. se predviđa rast doznaka od 3,8 posto.

Doznake su trenutno najveći izvor eksternog finansiranja u ovom regionu. Prilivi doznaka su u 2020. i 2021. bili veći od zbira ili jednaki zbiru direktnih stranih investicija, portfoliu investicija i međunarodne razvojne pomoći.

Prosječan trošak slanja iznosa od 200 dolara u ovaj region u prvom tromjesečju 2021. blago se povećao na 6,6 posto, sa 6,5 posto zabilježenih godinu dana ranije, prvenstveno kao posljedica drastičnog rasta troškova u koridoru između Turske i Bugarske. Troškovi slanja novca iz Rusije među najnižima su na svijetu i opali su sa 1,8 na jedan posto“, napominje s u Izvještaju.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

 

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Efendićev komentar o novim mjerama i “Trećem rajhu” izazvao burne rekacije

PRETUČEN NA ULICI: Aleksandar Bogunović Zverka nakon “Zadruge” doživio neugodnost